piątek 3 kwietnia 2020     Renata, Jakub, Ryszard
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Jesienne potrawy w kuchni Grzegorza Łapanowskiego
eGorzowska - 5540_RfF04MPhSk87jEwv0FP.jpg

Zakończyliśmy już letni sezon urlopowy i nadszedł czas na potrawy z wykorzystaniem jesiennych darów natury. Grzyby, dynie, czy dziczyzna to produkty, które często pojawiają się na naszych stołach w tym okresie. Grzegorz Łapanowski podpowie, jak sprawić, żeby jesienna kuchnia była smaczna i zaskakująca.



Trudno przejść obojętnie obok kolorowego, jesiennego bazarku. Brązowe kapelusze grzybów i ogromne dynie kuszą i sprawiają, że zaczynamy zastanawiać się nad ugotowaniem pysznej zupy.

Oto menu na jesień Grzegorza Łapanowskiego:

Gulasz z dziczyzny, leśnymi grzybami, ciastem francuskim i sosem sojowym Kikkoman
Składniki:
• 1 kg mięsa z dzika, jelenia lub sarny
• Grzyby leśne (np. borowiki, koźlaki, podgrzybki)
• 1-2 średnie, białe cebule
• Kilka łodyg selera naciowego
• Mała puszka pomidorów pellati
• 1-2 średnie marchewki
• 2-3 liście laurowe
• Kilka ziaren ziela angielskiego
• Sos sojowy Kikkoman
• 150 ml czerwonego wina
• 1 op. ciasta francuskiego
• 1 jajko

Wykonanie:
Mięso oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Smaż na niewielkiej ilości oleju, aż mięso delikatnie się skarmelizuje. Dodaj cebulę, a następnie razem smaż przez kilka minut. Przełóż do szybkowaru i dorzucić obrane, pokrojone na mniejsze kawałki seler, marchewkę i leśne grzyby. Wlej pomidory pellati. Uzupełnij wodą, tak żeby dobrze przykryła składniki. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie. Dolej 3-4 łyżki sosu sojowego Kikkoman i czerwone wino. Gotuj około 40 minut. Przelej całość do naczynia żaroodpornego lub mniejszych pojedynczych form do zapiekania. Każdą porcję gulaszu przykryj warstwą z ciasta francuskiego. Ciasto koniecznie ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbitym jajkiem. Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 15 minut. Podawaj gorące, mocno zrumienione ciasto.

Krem z pieczonej dyni z pestkami i TABASCO®
Składniki:
• Kawałek ulubionej dyni (np. piżmowa lub melonowa)
• 1 biała cebula
• 1 duży ziemniak
• Kawałek masła
• 2-3 ząbki czosnku
• Kilka łyżek kwaśnej śmietany
• Kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 %
• Garść pestek z dyni
• Sos TABASCO®
• Kilka gałązek świeżego tymianku
• Kilka listków szałwii
• Łyżka cukru
• Oliwa
• Sól
• Czarny pieprz
• 1 l warzywnego bulionu

Wykonanie:
Dynię przekrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek, odłóż jeden kawałek. Pozostałe ułóż na blasze i przypraw odrobiną soli. Na wierzch każdego kawałka ułóż kilka plasterków czosnku i gałązki tymianku. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż dynia będzie miękka. Po upieczeniu wydrąż łyżką cały miąższ. W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj upieczony miąższ dyni. Chwilę smaż razem, a następnie zalej całość bulionem warzywnym. Wrzuć pokrojonego w kawałki obranego ziemniaka. Wszystko razem gotuj około 20-30 minut. Wlej słodką śmietankę i zmiksuj całość. Przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®. Na suchej patelni upraż pestki z dyni. W niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy podsmaż na chrupko listki szałwii. Odłożony kawałek dyni obierz ze skórki, miąższ pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej cukier (po rozpuszczeniu powinien zacząć delikatnie brązowieć), wrzuć paski dyni i chwilę smaż. Gorącą zupę rozlej do miseczek. Na każdą porcję połóż łyżkę kwaśnej śmietany, prażone pestki dyni, liski szałwii i paski karmelizowanej w cukrze dyni.

Oscypek na ciepło z TABASCO®, konfiturą z owocową i sałata rzymską
Składniki:

• Oscypek lub kilka małych wędzonych redykołek
• Mała sałata rzymska
• Sos TABACO®
• Kilka listków purpurowej bazylii
• Garść orzechów laskowych
• Kilka gałązek rozmarynu
• Kawałek masła
• 2-3 łyżki śmietanki 30 %
• 2-3 łyżki domowej konfitury wiśniowej

Wykonanie:
Na patelni rozgrzej kawałek masła. Wrzuć kawałek oscypka lub redykołkę i smaż przez kilka minut każdą stronę. Dorzuć kilka porwanych na mniejsze części liści sałaty rzymskiej i ją podduś. Całość podlej słodką śmietanką. Dodaj gałązkę rozmarynu. Dla nadania ostrości przypraw kilkoma kroplami TABASCO®. Podawaj na ciepło z łyżką domowej konfitury z całymi wiśniami, listkami bazylii purpurowej i prażonymi orzechami laskowymi.

Grzegorz Łopanowski


24 września 2014 23:02, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Uaktualnione zarządzenia duszpasterskie na czas pandemii
26 marca bp Tadeusz Lityński wydał uaktualnione zarządzenia odnoszące się do duszpasterstwa w okresie zmagań z pandemią koronawirusa. Obszerny, liczący ... <czytaj dalej>
Zmiany w kursowaniu pociągów
Publikujemy komunikat w sprawie kursowania pociągów POLREGIO. W związku z wdrożeniem nadzwyczajnych rządowych rozwiązań mających na celu zapobieganie, przeciwdziałanie i zwalczanie ... <czytaj dalej>
Sytuacja epidemiologiczna w Gorzowie
Publikujemy komunikat Urzędu Miasta w Gorzowie w sprawie sytuacji związanej z koronawirusem. Wczoraj informowaliśmy o kolejnym zachorowaniu w województwie. Szczegóły tu: ... <czytaj dalej>
Ograniczenia w wydziale komunikacji
Celem ograniczenia przebywania w jednym pomieszczeniu wielu osób, od poniedziałku (16 marca) w Wydziale Komunikacji Urzędu Miasta przy ulicy Myśliborskiej ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"S-Dent" Marta Bartosz Szwedowicz

ul. Piłsudskiego 1 a/203, Gorzów Wlkp.
tel. 95 736 40 23
branża: Lekarze - stomatolodzy, protetycy <czytaj dalej>
Invest-Bank S.A. Bankomat

ul. 30 Stycznia 27, Gorzów Wlkp.
tel.
branża: Bankomaty <czytaj dalej>

1IV2020 - prima aprilis
1IV2020. Wydawać by się mogło, że w sytuacji epidemii i coraz ... <czytaj dalej>
Kuroniówka dla Gorzowa
W pierwszą środę kwietnia o 4.00 Katarzyna Wójtowicz z Wielospecjalistycznego ... <czytaj dalej>
31III2020 - coraz trudniej
31III2020. Ostatni dzień marca. Rząd w czasie kolejnej konferencji poinformował Polaków ... <czytaj dalej>
Chlorator od gorzowskich wodociągów
Dzięki Przedsiębiorstwu Wodociągów i Kanalizacji, cieki szpitala zakaźnego będą wolne ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« kwiecień 2020 »
P W Ś C P S N
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Pytania tendencyjne
Mamy w kraju stan epidemiczny. Dla zwykłego człowieka to stan nadzwyczajny. Wszystko od ponad tygodnia zmieniło się w życiu niemal każdego Polaka. Ale ta nadzwyczajna sytuacja dla niektórych nic nie ... <czytaj dalej>
Tajemnica mojej wyobraźni
Pod hasłem „Tajemnica mojej wyobraźni” rusza 18. edycja ogólnopolskiego konkursu <czytaj dalej>
Lubuskie Wawrzyny 2019 – zaproszenie do konkursu
Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Cypriana Norwida w Zielonej <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - indianin2b.jpg
Hanna Kaup:
2IV2020 - Okno Tokarczuk
2IV2020. Żyjemy w coraz większych ograniczeniach. Jak na tę sytuację patrzy ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
1IV2020 - prima aprilis
1IV2020. Wydawać by się mogło, że w sytuacji epidemii i coraz ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Czym jest koronawirus
Dr Dawid Ciemięga pochodzi z Tychów. Jest lekarzem pediatrą i ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Siedem rad, jak nie dać się hackerom
SMS-y na temat szczepień przeciwko koronawirusowi z obietnicą zwrotu 70 ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_6234:
ona jest z PO tak jak nasz Surowiec ktory dostal zdaje sie od niej etat dyrektora czerwonegon marszalkowskoego szpitala wojewodzkiego w Gorzowie.
<czytaj dalej>
Anonim_5592:
Klepie. I wydaje mu się, że coś znaczy. <czytaj dalej>
Anonim_5256:
Człowieku, czy Ty masz jakąś podstawową wiedzę o rzeczywistości,czy tylko tak klepiesz? <czytaj dalej>
Anonim_6234:
myślę źe marszałek Polakowa specjalnie wzięła do siebie do zielonej góry chorych na koronawirusa z regionu gorzowskiego żeby wysłupłać jaki <czytaj dalej>
Anonim_8674:
Żenujące, ponizajace dla przyznajacego nagrode, ze nie sprawdza, nie czyta , nie weryfikuje i dla odbierajacego za to co zrobili tylu pracownikom. W <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej