poniedziałek 29 kwietnia 2024     Piotr, Robert, Bogusław
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Jesienne potrawy w kuchni Grzegorza Łapanowskiego
eGorzowska - 5540_RfF04MPhSk87jEwv0FP.jpg

Zakończyliśmy już letni sezon urlopowy i nadszedł czas na potrawy z wykorzystaniem jesiennych darów natury. Grzyby, dynie, czy dziczyzna to produkty, które często pojawiają się na naszych stołach w tym okresie. Grzegorz Łapanowski podpowie, jak sprawić, żeby jesienna kuchnia była smaczna i zaskakująca.



Trudno przejść obojętnie obok kolorowego, jesiennego bazarku. Brązowe kapelusze grzybów i ogromne dynie kuszą i sprawiają, że zaczynamy zastanawiać się nad ugotowaniem pysznej zupy.

Oto menu na jesień Grzegorza Łapanowskiego:

Gulasz z dziczyzny, leśnymi grzybami, ciastem francuskim i sosem sojowym Kikkoman
Składniki:
• 1 kg mięsa z dzika, jelenia lub sarny
• Grzyby leśne (np. borowiki, koźlaki, podgrzybki)
• 1-2 średnie, białe cebule
• Kilka łodyg selera naciowego
• Mała puszka pomidorów pellati
• 1-2 średnie marchewki
• 2-3 liście laurowe
• Kilka ziaren ziela angielskiego
• Sos sojowy Kikkoman
• 150 ml czerwonego wina
• 1 op. ciasta francuskiego
• 1 jajko

Wykonanie:
Mięso oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Smaż na niewielkiej ilości oleju, aż mięso delikatnie się skarmelizuje. Dodaj cebulę, a następnie razem smaż przez kilka minut. Przełóż do szybkowaru i dorzucić obrane, pokrojone na mniejsze kawałki seler, marchewkę i leśne grzyby. Wlej pomidory pellati. Uzupełnij wodą, tak żeby dobrze przykryła składniki. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie. Dolej 3-4 łyżki sosu sojowego Kikkoman i czerwone wino. Gotuj około 40 minut. Przelej całość do naczynia żaroodpornego lub mniejszych pojedynczych form do zapiekania. Każdą porcję gulaszu przykryj warstwą z ciasta francuskiego. Ciasto koniecznie ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbitym jajkiem. Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 15 minut. Podawaj gorące, mocno zrumienione ciasto.

Krem z pieczonej dyni z pestkami i TABASCO®
Składniki:
• Kawałek ulubionej dyni (np. piżmowa lub melonowa)
• 1 biała cebula
• 1 duży ziemniak
• Kawałek masła
• 2-3 ząbki czosnku
• Kilka łyżek kwaśnej śmietany
• Kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 %
• Garść pestek z dyni
• Sos TABASCO®
• Kilka gałązek świeżego tymianku
• Kilka listków szałwii
• Łyżka cukru
• Oliwa
• Sól
• Czarny pieprz
• 1 l warzywnego bulionu

Wykonanie:
Dynię przekrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek, odłóż jeden kawałek. Pozostałe ułóż na blasze i przypraw odrobiną soli. Na wierzch każdego kawałka ułóż kilka plasterków czosnku i gałązki tymianku. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż dynia będzie miękka. Po upieczeniu wydrąż łyżką cały miąższ. W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj upieczony miąższ dyni. Chwilę smaż razem, a następnie zalej całość bulionem warzywnym. Wrzuć pokrojonego w kawałki obranego ziemniaka. Wszystko razem gotuj około 20-30 minut. Wlej słodką śmietankę i zmiksuj całość. Przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®. Na suchej patelni upraż pestki z dyni. W niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy podsmaż na chrupko listki szałwii. Odłożony kawałek dyni obierz ze skórki, miąższ pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej cukier (po rozpuszczeniu powinien zacząć delikatnie brązowieć), wrzuć paski dyni i chwilę smaż. Gorącą zupę rozlej do miseczek. Na każdą porcję połóż łyżkę kwaśnej śmietany, prażone pestki dyni, liski szałwii i paski karmelizowanej w cukrze dyni.

Oscypek na ciepło z TABASCO®, konfiturą z owocową i sałata rzymską
Składniki:

• Oscypek lub kilka małych wędzonych redykołek
• Mała sałata rzymska
• Sos TABACO®
• Kilka listków purpurowej bazylii
• Garść orzechów laskowych
• Kilka gałązek rozmarynu
• Kawałek masła
• 2-3 łyżki śmietanki 30 %
• 2-3 łyżki domowej konfitury wiśniowej

Wykonanie:
Na patelni rozgrzej kawałek masła. Wrzuć kawałek oscypka lub redykołkę i smaż przez kilka minut każdą stronę. Dorzuć kilka porwanych na mniejsze części liści sałaty rzymskiej i ją podduś. Całość podlej słodką śmietanką. Dodaj gałązkę rozmarynu. Dla nadania ostrości przypraw kilkoma kroplami TABASCO®. Podawaj na ciepło z łyżką domowej konfitury z całymi wiśniami, listkami bazylii purpurowej i prażonymi orzechami laskowymi.

Grzegorz Łopanowski


24 września 2014 23:02, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Oni tu zostają
„Zostaję!” to hasło nowej kampanii promującej Gorzów, która ma zwrócić uwagę na zalety naszego miasta, dzięki którym jest ono doskonałym ... <czytaj dalej>
Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia. Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ... <czytaj dalej>
200 lat dla pani Zofii
Nieczęsto zdarza się, aby tradycyjnie śpiewane „sto lat”, z racji chwili, modyfikowano w sekwencji życzeń na lat „dwieście”. Tak właśnie ... <czytaj dalej>
Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego. - Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Lexus" Kancelaria Radcy Prawnego Beata Przesmycka-Pawlak

ul. Borowskiego 9, Gorzów Wlkp.
tel. 95 720 27 77
branża: Radcy prawni <czytaj dalej>
Prawucki Zenon Kancelaria Adwokacka

ul. Kosynierów Gdyńskich 81 /3, Gorzów Wlkp.
tel. 95 720 62 34
branża: Adwokaci <czytaj dalej>
"Malendowski" Reklama

ul. Dekerta 20 c/6, Gorzów Wlkp.
tel. 886 186 117
branża: Podnośniki <czytaj dalej>

Kraina olejem płynąca
O Ponidziu mawiają, że to kraina winem i miodem płynąca. ... <czytaj dalej>
Nauczyciele są ważni
Kiedy chodziłam do szkoły, nie było w tym nic nadzwyczajnego, ... <czytaj dalej>
Milion na Filharmonię Gorzowską
Sejmik samorządowy podjął uchwałę w sprawie wsparcia działań Filharmonii Gorzowskiej. W ... <czytaj dalej>
Poznajcie radnych wojewódzkich
Z dniem 30 kwietnia wygasa VI kadencja Sejmiku samorządowego. Od ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« kwiecień 2024 »
P W Ś C P S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 11-1.jpg
admin ego:
W Ośrodku Edukacji Przyrodniczej
Niedziela, jak wiadomo, jest w sanatorium dniem bezzabiegowym, a że ... <czytaj dalej>
admin ego:
900 lat diecezji lubuskiej
Kościół na Środkowym Nadodrzu ma swoją długą, bo wielowiekową historię. ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Filiżanka kawy lub dwie
Czy wiesz, że filiżanka kawy może zdziałać więcej niż tylko ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_2113:
Piękna muzyka była w spektaklu. Cudownie zaśpiewana piosenka finałowa. <czytaj dalej>
Anonim_2289:
108tys
I durna dająca efekt odwrotny kampania <czytaj dalej>
Anonim_4577:
Dobrze! Bo wiele dobrych koncertów w tym sezonie.
Również w Sali Kameralnej. Także autorskie, naszych filharmoników. Wczoraj np. występ dw <czytaj dalej>
Anonim_9617:
Jest tak bo zdurnieliśmy..... <czytaj dalej>
Anonim_9837:
Tę kwestię reguluje kościół katolicki
Nauczy się by wybierać dobro.

Ale feministkom temat jest obcy i stąd lewica czyli opieku <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej