środa 13 listopada 2019     Arkadia, Mikołaj, Stanisław
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej

szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Kulinaria - to coś dla nas
eGorzowska - 2909_LaDaXEBPb5hl54A9KXn4.jpgOd 31 sierpnia do 2 września w Gorzowie odbędą się Lubuskie Kulinaria Regionalne - Festiwal Brzmienia i Podniebienia.

W najbliższy weekend w Gorzowie wyjątkowa impreza. Zaplanuj czas tak, by odwiedzić Halę Targową nr 3 i plac targowy przy ul. Przemysłowej.

Będzie tam na Ciebie czekać ok. 70 firm z rożnych regionów Polski: producenci miodów, wędlin, serów i przypraw, warzyw i owoców, konfitur i nalewek, browarnicy, piekarze i cukiernicy. Swoje specjały przywiozą Benedyktyni z Opactwa w Tyńcu, pojawią się gorzowscy restauratorzy, a swoją kawiarnię przygotuje Zespół Szkół Gastronomicznych.

Regionalne piwo, pachnące kiełbasy i wędliny, miody, sery oraz wiele innych przysmaków to już targowy standard. Podobnie jak degustacje, konkursy, wystawy i grana na żywo muzyka.

Lubuskie Kulinaria Regionalne to impreza, która ma na celu propagowanie zdrowego i regionalnego jedzenia oraz kultywowanie tradycji kulinarnych. Ważną częścią tegorocznych Kulinariów jest Festiwal Brzmienia i Podniebienia – wyjątkowe wydarzenie dla pasjonatów dobrej muzyki, piwa oraz browarnictwa i jego historii. To tu czeka na nich wszystko to, czego można oczekiwać po imprezach tego profilu na całym świecie: degustacje różnorodnych gatunków regionalnych piw, możliwość nabycia unikatowych, limitowanych piwnych okazów kolekcjonerskich, a także oglądania wystawy zbiorów birofilskich. To wszystko odbędzie się nie tylko przy akompaniamencie dźwięcznie postukujących butelek i kufli, ale też dobrze skomponowanych brzmień.

Program Lubuskich Kulinariów Regionalnych 2012 i Festiwalu Brzmienia i Podniebienia

31 sierpnia (piątek)
12:00 – rozpoczęcie Lubuskich Kulinariów Regionalnych i Festiwalu Brzmienia i Podniebienia
14:00 – 14:30 – oficjalne otwarcie targów przez Prezydenta Miasta Tadeusza Jędrzejczaka
20:00 – zakończenie pierwszego dnia targów w hali
20:00 – 22:00 – koncert zespołu Stonehenge na dużej scenie przed halą
22:00 – zakończenie pierwszego dnia festiwalu

1 września (sobota)

12:00 – rozpoczęcie drugiego dnia targów i festiwalu oraz konkursu dla profesjonalistów „Złota Reneta”
15:00 -15:30 – ogłoszenie wyników konkursu na nazwę nowego piwa pszenicznego spod szyldu Browaru Witnica i uroczyste odszpuntowanie beczki na placu targowym
17:00 – 17:30 – rozstrzygnięcie konkursu „Złota Reneta” w hali targowej
18:00 – rozpoczęcie występów zespołów na dużej scenie w ramach Festiwalu Brzmienia i Podniebienia:
18:00 – 18:45 Breaking News
18:45 – 19:15 UB
19:15 – 20:00 Podróbka
20:00 – 21:00 RWA

20:00 – zakończenie drugiego dnia targów w hali
21:00 - 22:00 – koncert zespołu Luxtorpeda na dużej scenie
22:00 – zakończenie drugiego dnia festiwalu

2 września (niedziela)

12:00 – rozpoczęcie trzeciego dnia targów w hali i na placu
12:00 – 18:00 –kampania edukacyjna „Makaron Rządzi Zdrowo” na placu przed dużą sceną, prowadzi Zygmunt Chajzer
13:30 – 18.00 – muzyka na żywo, na małej scenie zagra zespół Tea Time Boogie – finalista programu Must Be The Music
16:00 – 16:30 – rozstrzygnięcie konkursu dla wystawców na najciekawsze stoisko targowe i wręczenie nagród
18:00 – zakończenie Lubuskich Kulinariów Regionalnych

Atrakcje:
piątek
Wystawa „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic”– do strefy kulinariów i sztuki zaprasza Instytut Przestrzeni Artystycznej (namiot przed halą targową).
W godzinach 15:00 – 21:00 wykłady kulinarne z prezentacją oraz degustacją
Wydarzenia kulinarne koordynuje szef kuchni Łubu Dubu - Magdalena Sanczenko

15:00 – 16:30 „Jak dieta wpływa na odmłodzenie i długowieczność” – Kazimierz Kłodawski – założyciel Szkoły Żywienia Naturalnego

17:00 – 18:30 „Pizza i jej praktyczne kulisy” – Grzegorz Adamiak - właściciel firmy POLFOOD z Zielonej Góry zajmującej się profesjonalnym wyposażeniem lokali gastronomicznych /wykład i warsztaty/

19:00 – 20:30 „Kuchnia syryjska” – Amil Touros
11.00 – 17.00 – wystawa „ŚWIATY KUCHENNE. Polsko-niemieckie historie wokół kuchni” w Klubie Myśli Twórczej LAMUS, ul. Sikorskiego 5

sobota
12.00 – 18.00 zabawy dla dzieci, pokazy kuglarzy, zawody w toczeniu fajerki na placu przed dużą sceną prowadzą reprezentanci AWF w Gorzowie
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic” – do strefy sztuki i kulinariów zaprasza Instytut Przestrzeni Artystycznej (namiot przed halą targową).
10:00 – 14:00 Filcomania /warsztaty filcowania/ - prowadzi Anna Wojciechowska-Magda, właścicielka pracowni CALMA
godz. 10:00 wykład i warsztaty grupa I. zapisowa
godz. 11:30 warsztaty grupa II. zapisowa
od godz. 13:00 warsztaty otwarte
15:00 – 16:00 „Smak życia – fotografia w podróży” wykład z fotografii z prezentacją zdjęć – Sławomir Sajkowski
16:00 Wernisaż wystawy młodych uczestników warsztatów fotograficznych przeprowadzonych w browarze w Witnicy.

Wystawa „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej
Na konkursy dla publiczności zaprasza na swoim stoisku Łukasz Konik.
11.00 – 14.00 – wystawa „ŚWIATY KUCHENNE. Polsko-niemieckie historie wokół kuchni” w Klubie Myśli Twórczej LAMUS, ul. Sikorskiego 5

niedziela
Pokaz warzenia piwa w ramach wystawy „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej

„Świat toruńskiego piernika”
Ostatnia szansa, by uczestniczyć w wyjątkowych warsztatach edukacyjnych połączonych z pieczeniem pierników. Z okazji Lubuskich Kulinariów Regionalnych Muzeum Lubuskie zaprasza wyjątkowo w sobotę o 10:30 i 13:30 oraz w niedzielę od 10:00 do 17:00.
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic”
Strefa sztuki i kulinariów stworzona przez Instytut Przestrzeni Artystycznej w namiocie przed halą targową.

Konkurs Browaru Witnica
Browar Witnica serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w konkursie na najciekawszą nazwę nowego piwa pszenicznego. Od 31 sierpnia do 1 września, do godz. 12.00, wszyscy chętni, którzy mają ukończone 18 lat, mogą dostarczyć swoje propozycje na stoisko Browaru podczas Lubuskich Kulinariów Regionalnych, w Hali Targowej nr 3, na ul. Przemysłowej. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 1 września o godz. 15.00. Autorzy trzech najlepszych nazw otrzymają atrakcyjne nagrody, natomiast zwycięska propozycja będzie wykorzystana jako oficjalna nazwa piwa pszenicznego produkowanego przez Browar Witnica.
Szczegóły konkursu, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy można pobrać na oficjalnej stronie Browaru: www.browar-witnica.pl.

„Złota Reneta”
Do boju staną profesjonalni kucharze, którzy dzięki głowie pełnej kulinarnych pomysłów, będą mieli okazję stworzyć unikalną recepturę z wykorzystaniem gorzowskiego specjału jakim jest jabłko reneta landsberska. Rywalizacja polegać będzie na przygotowaniu dania głównego z produktów takich jak: jabłko reneta landsberska, filet z łososia, pomidor truskawkowy oraz piwo witnickie. Liczy się oryginalność receptury oraz smaku.

„Warsztaty smaku”
W piątek o 16:00 i 18:00 dzieci będą mogły nauczyć się piec ciasteczka, a w sobotę o 16:00 i o 18:00 dorośli będą mogli zabrać się za domowe pączki. Warsztaty będą trwały dwie godziny. Na uczestników warsztatów będą czekały drobne upominki. Nad całością czuwać będzie laureatka wielu ogólnopolskich konkursów kulinarnych Grażyna Dereń, dzięki której na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazły się Schab Tradycyjny Słubicki oraz chleb domowy na zakwasie. Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o przesłanie zgłoszenia na adres: dereniowka@wp.pl

IW


27 sierpnia 2012 22:16, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Robert nie umiera, ale...
Publikujemy apel o pomoc w leczeniu Roberta Pawlaczyka. Kochani znajomi i nie znajomi!!! Wiem, jest bardzo dużo osób, które potrzebują pomocy... Kiedy ... <czytaj dalej>
ZCG MG-6 planuje
Punkty Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych

Dwa Punkty Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych, osiem gniazd pojemników półpodziemnych i gniazdo pojemników podziemnych w Gorzowie oraz po jednym PSZOK-u ... <czytaj dalej>
Kto przebuduje schody?
Przebudowa schodów łączących ul. Wróblewskiego z ul. Na Skarpie wraz z zagospodarowaniem terenu – to kolejne zadanie, które będzie realizowane ... <czytaj dalej>
Co ze stadionem przy Krasińskiego?
Modernizacja stadionu lekkoatletycznego przy ul. Krasińskiego z pozytywną oceną ministerstwa. Gorzów jest na ostatniej prostej do pozyskania dofinansowania na modernizację stadionu ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Heban" Zakład PUH

ul. Narutowicza 24 /7, Gorzów Wlkp.
tel. 602 775 712
branża: Schody <czytaj dalej>
"Inco" Sp. z o.o.

ul. Młyńska 4, Gorzów Wlkp.
tel. 95 731 73 40
branża: Archiwa, archiwizacyjne usługi <czytaj dalej>
"Gorzowskie Szkoły Medyczne" Sp.j. Michał Dojs i Michał Gajewski

ul. Żeromskiego 19, Gorzów Wlkp.
tel. 95 728 18 40
branża: Kursy, szkolenia <czytaj dalej>

ZCG MG-6 planuje
Punkty Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych

Dwa Punkty Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych, osiem gniazd pojemników półpodziemnych ... <czytaj dalej>
Siedem premier
Kino Helios proponuje w nowym filmowym tygodniu aż siedem premier. ... <czytaj dalej>
Mamy Niepodległą, więc wyślij kartkę
Latem wysyłaliśmy kartki w akcji #StądJestem, a teraz możemy pozdrowić ... <czytaj dalej>
"Nietykalni" są wśród nas
Kiedy poznałam historię Michała Worocha, który – poruszając się na ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« listopad 2019 »
P W Ś C P S N
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Gorzów ma ludzi, których warto naśladować
Skończyły się wakacje, skończyło lato i tylko jeszcze wyjazdy do lasu dają namiastkę radości, bo w tym roku lasy pełne grzybów. Jeśli przyjrzeć się forom internetowym, to aż dziw bierze, ... <czytaj dalej>
Przedszkolaki nauczą mycia rąk
Przedszkolaki mogą wziąć udział w konkursie plastycznym z okazji Światowego <czytaj dalej>
Podróże moich marzeń - konkurs
„Sztuka Osób Niepełnosprawnych” to jeden z największych w Polsce przeglądów <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 1f.jpg
Hanna Kaup:
Pomaganie ma sens
Z Fundacją Arka Bydgoszcz jestem związana od 15 lat. W ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
Radosny sezon grzybowy
Choć wielu prorokowało, że z powodu suchego lata w lasach ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Opieka nad osobą po udarze mózgu to także troska o siebie
Kiedy bliską osobę dotknie choroba neurologiczna, szereg obowiązków i trudności ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Tajemnice lotów transferowych
Linie lotnicze zazwyczaj nie oferują bezpośrednich lotów do odległych zakątków ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
widz5328:
Nie zapomnijmy o rewelacyjnym oświetleniu, którego autorem i pomysłodawcą jest Monika Sidor, pochwalona przez samą autorkę dramatu, a o której <czytaj dalej>
ryś:
A czy prawdą jest, że Inneko RCS wywozi odpady komunalne bez odpowiedniego zezwolenia?
W Rejestrze Działalności Regulowanej
ZCG MG6 ta <czytaj dalej>
krzyś:
ciekawe jak w takim towarzystwie odnalazłby się prezes Inneko RCS?

wychowanek prezesa Artura Cz.


<czytaj dalej>
Anonim_7993:
trudnosci ze znalezieniem pracownikow wykwalifikowanych wynikaja z braku szkolen przez przedsiebiorcow i przyjmowania na staze. zamiast tego szuka sie <czytaj dalej>
Anonim_7993:
o trudnosci znalezienia pracownika za minimum krajowe po wyzszych studiach do ksiegowosci??? <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej