niedziela 23 lutego 2020     Romana, Izabela, Damian
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej

szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Kulinaria - to coś dla nas
eGorzowska - 2909_LaDaXEBPb5hl54A9KXn4.jpgOd 31 sierpnia do 2 września w Gorzowie odbędą się Lubuskie Kulinaria Regionalne - Festiwal Brzmienia i Podniebienia.

W najbliższy weekend w Gorzowie wyjątkowa impreza. Zaplanuj czas tak, by odwiedzić Halę Targową nr 3 i plac targowy przy ul. Przemysłowej.

Będzie tam na Ciebie czekać ok. 70 firm z rożnych regionów Polski: producenci miodów, wędlin, serów i przypraw, warzyw i owoców, konfitur i nalewek, browarnicy, piekarze i cukiernicy. Swoje specjały przywiozą Benedyktyni z Opactwa w Tyńcu, pojawią się gorzowscy restauratorzy, a swoją kawiarnię przygotuje Zespół Szkół Gastronomicznych.

Regionalne piwo, pachnące kiełbasy i wędliny, miody, sery oraz wiele innych przysmaków to już targowy standard. Podobnie jak degustacje, konkursy, wystawy i grana na żywo muzyka.

Lubuskie Kulinaria Regionalne to impreza, która ma na celu propagowanie zdrowego i regionalnego jedzenia oraz kultywowanie tradycji kulinarnych. Ważną częścią tegorocznych Kulinariów jest Festiwal Brzmienia i Podniebienia – wyjątkowe wydarzenie dla pasjonatów dobrej muzyki, piwa oraz browarnictwa i jego historii. To tu czeka na nich wszystko to, czego można oczekiwać po imprezach tego profilu na całym świecie: degustacje różnorodnych gatunków regionalnych piw, możliwość nabycia unikatowych, limitowanych piwnych okazów kolekcjonerskich, a także oglądania wystawy zbiorów birofilskich. To wszystko odbędzie się nie tylko przy akompaniamencie dźwięcznie postukujących butelek i kufli, ale też dobrze skomponowanych brzmień.

Program Lubuskich Kulinariów Regionalnych 2012 i Festiwalu Brzmienia i Podniebienia

31 sierpnia (piątek)
12:00 – rozpoczęcie Lubuskich Kulinariów Regionalnych i Festiwalu Brzmienia i Podniebienia
14:00 – 14:30 – oficjalne otwarcie targów przez Prezydenta Miasta Tadeusza Jędrzejczaka
20:00 – zakończenie pierwszego dnia targów w hali
20:00 – 22:00 – koncert zespołu Stonehenge na dużej scenie przed halą
22:00 – zakończenie pierwszego dnia festiwalu

1 września (sobota)

12:00 – rozpoczęcie drugiego dnia targów i festiwalu oraz konkursu dla profesjonalistów „Złota Reneta”
15:00 -15:30 – ogłoszenie wyników konkursu na nazwę nowego piwa pszenicznego spod szyldu Browaru Witnica i uroczyste odszpuntowanie beczki na placu targowym
17:00 – 17:30 – rozstrzygnięcie konkursu „Złota Reneta” w hali targowej
18:00 – rozpoczęcie występów zespołów na dużej scenie w ramach Festiwalu Brzmienia i Podniebienia:
18:00 – 18:45 Breaking News
18:45 – 19:15 UB
19:15 – 20:00 Podróbka
20:00 – 21:00 RWA

20:00 – zakończenie drugiego dnia targów w hali
21:00 - 22:00 – koncert zespołu Luxtorpeda na dużej scenie
22:00 – zakończenie drugiego dnia festiwalu

2 września (niedziela)

12:00 – rozpoczęcie trzeciego dnia targów w hali i na placu
12:00 – 18:00 –kampania edukacyjna „Makaron Rządzi Zdrowo” na placu przed dużą sceną, prowadzi Zygmunt Chajzer
13:30 – 18.00 – muzyka na żywo, na małej scenie zagra zespół Tea Time Boogie – finalista programu Must Be The Music
16:00 – 16:30 – rozstrzygnięcie konkursu dla wystawców na najciekawsze stoisko targowe i wręczenie nagród
18:00 – zakończenie Lubuskich Kulinariów Regionalnych

Atrakcje:
piątek
Wystawa „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic”– do strefy kulinariów i sztuki zaprasza Instytut Przestrzeni Artystycznej (namiot przed halą targową).
W godzinach 15:00 – 21:00 wykłady kulinarne z prezentacją oraz degustacją
Wydarzenia kulinarne koordynuje szef kuchni Łubu Dubu - Magdalena Sanczenko

15:00 – 16:30 „Jak dieta wpływa na odmłodzenie i długowieczność” – Kazimierz Kłodawski – założyciel Szkoły Żywienia Naturalnego

17:00 – 18:30 „Pizza i jej praktyczne kulisy” – Grzegorz Adamiak - właściciel firmy POLFOOD z Zielonej Góry zajmującej się profesjonalnym wyposażeniem lokali gastronomicznych /wykład i warsztaty/

19:00 – 20:30 „Kuchnia syryjska” – Amil Touros
11.00 – 17.00 – wystawa „ŚWIATY KUCHENNE. Polsko-niemieckie historie wokół kuchni” w Klubie Myśli Twórczej LAMUS, ul. Sikorskiego 5

sobota
12.00 – 18.00 zabawy dla dzieci, pokazy kuglarzy, zawody w toczeniu fajerki na placu przed dużą sceną prowadzą reprezentanci AWF w Gorzowie
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic” – do strefy sztuki i kulinariów zaprasza Instytut Przestrzeni Artystycznej (namiot przed halą targową).
10:00 – 14:00 Filcomania /warsztaty filcowania/ - prowadzi Anna Wojciechowska-Magda, właścicielka pracowni CALMA
godz. 10:00 wykład i warsztaty grupa I. zapisowa
godz. 11:30 warsztaty grupa II. zapisowa
od godz. 13:00 warsztaty otwarte
15:00 – 16:00 „Smak życia – fotografia w podróży” wykład z fotografii z prezentacją zdjęć – Sławomir Sajkowski
16:00 Wernisaż wystawy młodych uczestników warsztatów fotograficznych przeprowadzonych w browarze w Witnicy.

Wystawa „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej
Na konkursy dla publiczności zaprasza na swoim stoisku Łukasz Konik.
11.00 – 14.00 – wystawa „ŚWIATY KUCHENNE. Polsko-niemieckie historie wokół kuchni” w Klubie Myśli Twórczej LAMUS, ul. Sikorskiego 5

niedziela
Pokaz warzenia piwa w ramach wystawy „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej

„Świat toruńskiego piernika”
Ostatnia szansa, by uczestniczyć w wyjątkowych warsztatach edukacyjnych połączonych z pieczeniem pierników. Z okazji Lubuskich Kulinariów Regionalnych Muzeum Lubuskie zaprasza wyjątkowo w sobotę o 10:30 i 13:30 oraz w niedzielę od 10:00 do 17:00.
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic”
Strefa sztuki i kulinariów stworzona przez Instytut Przestrzeni Artystycznej w namiocie przed halą targową.

Konkurs Browaru Witnica
Browar Witnica serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w konkursie na najciekawszą nazwę nowego piwa pszenicznego. Od 31 sierpnia do 1 września, do godz. 12.00, wszyscy chętni, którzy mają ukończone 18 lat, mogą dostarczyć swoje propozycje na stoisko Browaru podczas Lubuskich Kulinariów Regionalnych, w Hali Targowej nr 3, na ul. Przemysłowej. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 1 września o godz. 15.00. Autorzy trzech najlepszych nazw otrzymają atrakcyjne nagrody, natomiast zwycięska propozycja będzie wykorzystana jako oficjalna nazwa piwa pszenicznego produkowanego przez Browar Witnica.
Szczegóły konkursu, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy można pobrać na oficjalnej stronie Browaru: www.browar-witnica.pl.

„Złota Reneta”
Do boju staną profesjonalni kucharze, którzy dzięki głowie pełnej kulinarnych pomysłów, będą mieli okazję stworzyć unikalną recepturę z wykorzystaniem gorzowskiego specjału jakim jest jabłko reneta landsberska. Rywalizacja polegać będzie na przygotowaniu dania głównego z produktów takich jak: jabłko reneta landsberska, filet z łososia, pomidor truskawkowy oraz piwo witnickie. Liczy się oryginalność receptury oraz smaku.

„Warsztaty smaku”
W piątek o 16:00 i 18:00 dzieci będą mogły nauczyć się piec ciasteczka, a w sobotę o 16:00 i o 18:00 dorośli będą mogli zabrać się za domowe pączki. Warsztaty będą trwały dwie godziny. Na uczestników warsztatów będą czekały drobne upominki. Nad całością czuwać będzie laureatka wielu ogólnopolskich konkursów kulinarnych Grażyna Dereń, dzięki której na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazły się Schab Tradycyjny Słubicki oraz chleb domowy na zakwasie. Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o przesłanie zgłoszenia na adres: dereniowka@wp.pl

IW


27 sierpnia 2012 22:16, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Miasto tłumaczy, dlaczego opóźnia się remont Sikorskiego
Publikujemy informacje urzędu miasta dotyczące okoliczności przebudowy ulicy Sikorskiego i przyczyn przesunięcia terminów realizacji tej inwestycji. W związku z licznymi pytaniami ... <czytaj dalej>
Miliony na nowe miejsca w przedszkolach
Zarząd województwa podjął uchwały w sprawie ogłoszenia konkursów dotyczących poprawy dostępności i jakości edukacji przedszkolnej. Celem konkursów jest utworzenie nowych miejsc ... <czytaj dalej>
Samorządowcy w sprawie strategii
Publikujemy stanowisko samorządów północnej części województwa lubuskiego z dnia 30 stycznia 2020 r. w sprawie projektu Strategii Rozwoju Województwa Lubuskiego ... <czytaj dalej>
Przychodnie do szpitali
Samorząd Województwa Lubuskiego planuje połączyć dwie przychodnie ze szpitalami. Chodzi o Przychodnię Dworcową i Wielospecjalistyczny Szpital Wojewódzki w Gorzowie Wlkp. ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
Pieńkowski Sebastian Usługi Ogrodnicze

ul. Ludowa 27, Gorzów Wlkp.
tel. 95 726 34 72
branża: Ogrodnicze usługi <czytaj dalej>
"Domator" Sp. z o.o. Salon AGD-RTV

ul. Sikorskiego 111, Gorzów Wlkp.
tel. 95 720 17 58
branża: Artykuły gospodarstwa domowego - detal <czytaj dalej>

21II2020
21II2020. W Międzynarodowym Dniu Języka Ojczystego nie będę pokazywać konkretnych błędów, ... <czytaj dalej>
Budowa ronda przy Rolniku
W związku z budową ronda przy Domu Handlowym Rolnik, w ... <czytaj dalej>
Dofinansowanie z RPO przyznane
„Pokoleniowy most - czyli od juniora do seniora” to projekt ... <czytaj dalej>
Miedź i srebro w Lubuskiem.
Będzie kopalnia za 15 mld zł?
Zanim marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Anna Polak przekazała tę sensacyjną ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« luty 2020 »
P W Ś C P S N
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
O segregacji odpadów i bezpieczeństwie konsumenta (3)
Coraz bliżej 1 marca, kiedy to wszyscy będziemy obowiązkowo segregować śmieci. Czy zwracamy uwagę, że opakowania plastikowe oznaczone jako 7 – INNE/OTHER nie podlegają recyklingowi, choć nie ma o tym ... <czytaj dalej>
Lubuskie Wawrzyny 2019 – zaproszenie do konkursu
Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Cypriana Norwida w Zielonej <czytaj dalej>
Przedszkolaki nauczą mycia rąk
Przedszkolaki mogą wziąć udział w konkursie plastycznym z okazji Światowego <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - obaszewska-001.jpg
Hanna Kaup:
22II2020
22II2020. W tym roku minie dziesięć lat od czasu, gdy w ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
21II2020
21II2020. W Międzynarodowym Dniu Języka Ojczystego nie będę pokazywać konkretnych błędów, ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Kierowcy wydają niemal połowę płacy minimalnej
na naprawę auta
Aż 31 proc. właścicieli aut odwiedza warsztat samochodowy 3-5 razy ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Gdzie kupić auto?
Możliwości, jakie otwiera przed nami wtórny rynek ofert sprzedaży samochodów, ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_4866:
A może człowiek urodził się drugim Faraonem. <czytaj dalej>
Anonim_4866:
Jak się nazywa poczucie giogantyzmu. Gigantyzm, czyli przekonanie, że cały świat jest Twój. <czytaj dalej>
NIE MĄDRY CZŁOWIEK:
FAJNIE! <czytaj dalej>
Anonim_8883:
ten rzecznik to kolejny dyletant na samorządowej posadce ale cóż dla paru tysi do kieszeni będzie z siebie robił błazna bo innego wyjścia nie m <czytaj dalej>
Anonim_3695:
ciekawe ile górnicy będą zarabiać i czy będzie się opłacało tak blisko granicy z Niemcami pracować za złotówki <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej