czwartek 16 maja 2024     Andrzej, Małgorzata, Wieńczysław
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Młodzi kucharze z Gorzowa na podium
eGorzowska - 7222_ZW7FmRoNGjlFUvGLbyX8.jpg„Mistrzostwa Młodych Kucharzy” - podium dla zespołu z Gorzowa Wielkopolskiego.

W piątek, 21 października odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016”. Na podium stanął zespół z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. Maciej Pisarek i Dariusz Serkis zajęli II miejsce. Ich opiekunem jest Paweł Salamon, tegoroczny laureat Kulinarnego Pucharu Polski. Lepsi od gorzowian byli tylko uczniowie z Trójmiasta.

Zadaniem zespołów w finałowej rozgrywce konkursu było przygotowanie w ciągu 120 minut sześciu porcji dania głównego i deseru z produktów pochodzących z tzw. black box (czarnego pudła). Jego zawartość uczestnicy poznali w momencie rozpoczęcia zawodów. Jury przewodniczył szef kuchni stołecznej restauracji La Rotisserie i Szef Roku Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2016 Paweł Oszczyk, który zaznaczył, że black box był w tej edycji konkursu wyjątkowo trudny.
- Jego zawartość i podstawowe produkty - w tym dziczyzna - mogły zaskoczyć. Młodzi kucharze musieli na swój własny sposób zinterpretować te produkty i bardzo szybko przeanalizować - mówił mistrz kuchni. - To pokazało ich realną wiedzę. W porównaniu z Mistrzostwami w 2015 roku ten stopień trudności był dużo wyższy. Wydaje mi się, że spora część uczestników poradziła siebie dużo lepiej niż w zeszłym roku. Cieszę się, widząc, że następuje progres wśród młodzieży - dodał.

Bardzo szybko wyłoniła się ścisła czołówka. - Znalazło się w niej pięć zespołów i szczerze mogę powiedzieć, że przygotowali takie dania, pod którymi my, jurorzy, moglibyśmy się śmiało podpisać. Zaproponowali dania dopracowane, technicznie poprawne, bardzo dobre wizualnie, dobre smakowo i kompozycyjnie - podkreślał Paweł Oszczyk.

Gorzowianie, laureaci II miejsca jako danie główne podali comber z sarny, krokiecik, puree z pietruszki i selera, esencjonalny sos oraz jabłko prażone z czerwoną porzeczką. Na deser brownie z buraczkami, krem czekoladowy z nutą wanilii i słony karmel. - Najważniejsze składniki ich sukcesu to organizacja i dobra komunikacja, niemałą rolę odgrywa także kreatywność. Ważne, że dalej chcą się szkolić - komentował Paweł Oszczyk.

Maciej Pisarek i Dariusz Serkis w ramach nagrody odbędą tygodniowy staż w restauracji La Rotisserie pod okiem Pawła Oszczyka oraz zrealizują bony na zakupy w halach MAKRO.

Jako receptę na sukces w branży kulinarnej młodzi kucharze z Gorzowa wskazują znajomość produktów, organizację, komunikację i ciężką pracę. - Staramy się też być kreatywni, podpatrywać mistrzów - mówili Maciej i Dariusz.

W jury zasiedli także: redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault & Millau Justyna Adamczyk, ,,Młody Talent” Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2015 oraz szef kuchni restauracji Aruana, Hotel Narvil Conference & Spa Witek Iwański, szefowa kuchni Roku 2015 Gault & Millau Agata Wojda ze stołecznej restauracji Opasły Tom, szef kuchni restauracji L’Enfant Terrible, wyróżniony przez Gault & Millau tytułem Szefa Przyszłości w ostatniej edycji przewodnika Michał Bryś oraz szef kuchni poznańskiej restauracji "A Nóż widelec", nagrodzony przez Żółty Przewodnik tytułem najlepszego Szefa Kuchni Tradycyjnej 2016 roku Michał Kuter.

Tegoroczne Mistrzostwa Młodych Kucharzy były ósmą edycją w historii konkursu organizowanego przez MAKRO dla młodych kucharzy.

Młodym kucharzom z Gorzowa i ich opiekunowi serdecznie gratulujemy.

oprac. redakcja
foto organizatora



Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
mlodzi kucharze z gorzowa na podium, zdjęcie 1/8

mlodzi kucharze z gorzowa na podium, zdjęcie 2/8

mlodzi kucharze z gorzowa na podium, zdjęcie 3/8

mlodzi kucharze z gorzowa na podium, zdjęcie 4/8

mlodzi kucharze z gorzowa na podium, zdjęcie 5/8

mlodzi kucharze z gorzowa na podium, zdjęcie 6/8

mlodzi kucharze z gorzowa na podium, zdjęcie 7/8

mlodzi kucharze z gorzowa na podium, zdjęcie 8/8


25 października 2016 17:42, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”. W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ... <czytaj dalej>
Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń. Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ... <czytaj dalej>
Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego. Przygotowania do tej ... <czytaj dalej>
Przebudują Ikara
Przetarg na przebudowę ostatniego etapu ulicy Ikara rozstrzygnięty. Kolejna osiedlowa uliczka zostanie w pełni przebudowana. Nowa nawierzchnia ul. Ikara ułatwi codzienne ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Schweigatz Polska" Sp. z o.o.

ul. Sportowa 14 a /10, Gorzów Wlkp.
tel. 95 720 23 89
branża: Budowlane usługi - wodno-kanalizacyjne <czytaj dalej>
Cudziło Radosław Firma Usługowa

ul. "Hubala" 12 m. 11, Gorzów Wlkp.
tel. 95 729 44 52
branża: Budowlane maszyny, sprzęt - wynajem <czytaj dalej>
trzyGieGRX design studio

ul. Mała 3 /2, Gorzów Wlkp.
tel. 504 401 399
branża: Komputery - oprogramowanie <czytaj dalej>

Nowa władza samorządowa
Marcin Jabłoński ponownie marszałkiem województwa lubuskiego. Marcin Jabłoński ponownie został marszałkiem ... <czytaj dalej>
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”. W ... <czytaj dalej>
Akcje profilaktyczne w Gorzowie
Rozstrzygnięto konkurs na przeprowadzenie czterech prozdrowotnych akcji profilaktycznych. Będzie za ... <czytaj dalej>
Poznamy smaki gruszki
Prawie 50 lokali w Nocnym Szlaku Kulinarnym. 48 lokali z Gorzowa ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« czerwiec 2024 »
P W Ś C P S N
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - dsc_0769.jpg
admin ego:
Zmiany w zasadach ortografii
Komunikat Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN z dnia 10 ... <czytaj dalej>
admin ego:
Żeromski i Morsko Dolne
Wiele jest w Świętokrzyskiem miejsc związanych ze Stefanem Żeromskim, a ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Bez makijażu?
5 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Makijażu, poświęcony promowaniu naturalnego ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Hildred:
Get Increased Car Conveniently With Auto Loan 소액대출 - 37.staikudrik.com, <czytaj dalej>
Anonim_3475:
piszę celowo zbłędami bo niechecemi się poprawóć <czytaj dalej>
Anonim_5319:
każdy chce żyć wygodnie, w Warszawie kroi się już trzecie lotnisko. <czytaj dalej>
Anonim_5319:
zdaje się, że w Gorzowie budowano już dwa lotniska. Baczyna, nikt nie wziął tego wariant pod uwagę. <czytaj dalej>
Anonim_7573:
Czesław Miłosz
„Do polityka” z tomu „Światło dzienne” - 1953

Kto ty jesteś człowieku – zbrodniarz czy bohater?
T <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej