4 czerwca w Ogrodach Pałacu Prezydenckiego w Warszawie odbędzie się promocja województwa lubuskiego. Prezydent Bronisław Komorowski będzie miał okazję spróbować słubickiego schabu
Grażyny Dereń i szynki w cieście chlebowym z farszem
Stanisława Mikanowicza.
Nie ma lepszego w województwie smaku schabu czy szynki pieczonej w cieście chlebowym poza tymi, które przygotowują Grażyna Dereń z Lubiechni Wielkiej pod Słubicami i Stanisław Mikanowicz z Przytocznej. Dlatego te wyroby będą promować lubuskie w Pałacu Prezydenckim w Warszawie z okazji Dnia Wolności, upamiętniającego 4 czerwca 1989 r., gdy Polacy wzięli udział w pierwszych wolnych wyborach do parlamentu.
Z tej okazji do Warszawy pojedzie lubuska delegacja, która na zaproszenie prezydenta RP Bronisława Komorowskiego przedstawi swój dorobek.
– Zwiedzający będą mogli spróbować znakomitych tradycyjnych potraw, takich jak np. schab słubicki czy szynka w cieście z farszem przygotowanych przez Grażynę Dereń i Stanisława Mikanowicza – zapowiedziała na konferencji w Gorzowie marszałek
Elżbieta Polak.
Grażyna Dereń, która ma dwie córki i dwóch synów, przekazuje im całą wiedzę dotyczącą rodzinnej kuchni, prawdziwej, bez polepszaczy i chemii, specjalizuje się w przygotowywaniu schabu od ponad 60 lat, a przepis przejęła od swojego dziadka Bronisława. Schab Tradycyjny Słubicki został wpisany w kwietniu 2012 roku na Ministerialną Listę Produktu Tradycyjnego.
– Najpierw ten schab nazywał się po prostu, schabem dziadka Bronka, ale musiałam zmienić nazwę, by miała jakieś szersze odniesienie do regionu. Mam nadzieję, że prezydent Komorowski spróbuje tego schabu, w końcu to przepis jego imiennika – powiedziała.
Innym produktem tradycyjnym Ziemi Lubuskiej wytwarzanym przez Grażynę Dereń jest chleb domowy na zakwasie - wypiekany w piecu opalanym drewnem.
W Warszawie, poza specjałami kuchni pokażemy to, co w naszej kulturze najlepsze. Młodą scenę jazzową zaprezentuje
Adam Bałdych z zespołem, a 900 gości zaproszonych do Pałacu Prezydenckiego powita Lubuski Zespół Pieśni i Tańca. Oprawę muzyczną uzupełnią dwie grupy dudziarskie i koźlarskie z Regionu Kozła.
Hak
Foto Michał Kapuściński
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej.
Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ...
<czytaj dalej>UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”.
W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ...
<czytaj dalej>Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń.
Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ...
<czytaj dalej>Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>