
4 czerwca w Ogrodach Pałacu Prezydenckiego w Warszawie odbędzie się promocja województwa lubuskiego. Prezydent Bronisław Komorowski będzie miał okazję spróbować słubickiego schabu
Grażyny Dereń i szynki w cieście chlebowym z farszem
Stanisława Mikanowicza.
Nie ma lepszego w województwie smaku schabu czy szynki pieczonej w cieście chlebowym poza tymi, które przygotowują Grażyna Dereń z Lubiechni Wielkiej pod Słubicami i Stanisław Mikanowicz z Przytocznej. Dlatego te wyroby będą promować lubuskie w Pałacu Prezydenckim w Warszawie z okazji Dnia Wolności, upamiętniającego 4 czerwca 1989 r., gdy Polacy wzięli udział w pierwszych wolnych wyborach do parlamentu.
Z tej okazji do Warszawy pojedzie lubuska delegacja, która na zaproszenie prezydenta RP Bronisława Komorowskiego przedstawi swój dorobek.
– Zwiedzający będą mogli spróbować znakomitych tradycyjnych potraw, takich jak np. schab słubicki czy szynka w cieście z farszem przygotowanych przez Grażynę Dereń i Stanisława Mikanowicza – zapowiedziała na konferencji w Gorzowie marszałek
Elżbieta Polak.
Grażyna Dereń, która ma dwie córki i dwóch synów, przekazuje im całą wiedzę dotyczącą rodzinnej kuchni, prawdziwej, bez polepszaczy i chemii, specjalizuje się w przygotowywaniu schabu od ponad 60 lat, a przepis przejęła od swojego dziadka Bronisława. Schab Tradycyjny Słubicki został wpisany w kwietniu 2012 roku na Ministerialną Listę Produktu Tradycyjnego.
– Najpierw ten schab nazywał się po prostu, schabem dziadka Bronka, ale musiałam zmienić nazwę, by miała jakieś szersze odniesienie do regionu. Mam nadzieję, że prezydent Komorowski spróbuje tego schabu, w końcu to przepis jego imiennika – powiedziała.
Innym produktem tradycyjnym Ziemi Lubuskiej wytwarzanym przez Grażynę Dereń jest chleb domowy na zakwasie - wypiekany w piecu opalanym drewnem.
W Warszawie, poza specjałami kuchni pokażemy to, co w naszej kulturze najlepsze. Młodą scenę jazzową zaprezentuje
Adam Bałdych z zespołem, a 900 gości zaproszonych do Pałacu Prezydenckiego powita Lubuski Zespół Pieśni i Tańca. Oprawę muzyczną uzupełnią dwie grupy dudziarskie i koźlarskie z Regionu Kozła.
Hak
Foto Michał Kapuściński
Dłużej czynne
Od środy (3 marca 2021 r.), wydłużone zostają godziny funkcjonowania punktu pobrań wymazów w kierunku SARS-CoV-2 przy ul. Czartoryskiego w ...
<czytaj dalej>Rekolekcje wielkopostne w TV
Ze względu na obostrzenia związane z pandemią niektóre parafie rezygnują z tradycyjnych rekolekcji wielkopostnych.
Wszyscy wierni naszej diecezji będą jednak mogli ...
<czytaj dalej>Lekarz został zwolniony
W ślad za materiałem „Tragiczny finał” publikujemy kolejne oświadczenie Wielospecjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Gorzowie.
Tekst „Tragiczny finał” czytaj tu: http://www.egorzowska.pl/pokaz,czlowiek,10690,tragiczny_final_,
A oto ...
<czytaj dalej>Lubuskie ma Strategię Rozwoju
Radni województwa przyjęli Strategię Rozwoju Województwa Lubuskiego z perspektywą do 2030 roku. Za głosowało 28 radnych, wstrzymało się 2 radnych, ...
<czytaj dalej>