Niemal 600 kontroli przeprowadził w minionym roku sanepid w 175 super i hipermarketach województwa lubuskiego.
W roku 2011 na terenie naszego województwa działało 175 hiper i supermarketów różnych sieci, w których przeprowadzono 596 kontroli sanitarnych.
Najwięcej uchybień dotyczyło:
• zaniedbań higieniczno-sanitarnych w zakresie bieżącej czystości pomieszczeń i urządzeń;
• złego stanu technicznego powierzchni ścian i sufitów oraz podłóg w pomieszczeniach magazynowych;
• niewłaściwej temperatury przechowywania środków spożywczych łatwo psujących się;
• brudnych urządzeń chłodniczych oraz koszy zakupowych;
• obecności szkodników i braku skutecznej ochrony przed szkodnikami;
• wprowadzania do obrotu środków spożywczych po upływie terminów przydatności do spożycia.
Skontrolowano również: działania podejmowane na podstawie zgłoszeń w ramach systemu RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Paszach) oraz systemu Rapex (System Szybkiej Informacji o Produktach Nieżywnościowych Niebezpiecznych dla Konsumentów), farby do włosów pod kątem związków utleniających i pH oraz oznakowanie past do zębów pod kątem zawartości fluoru – nie stwierdzono nieprawidłowości.
- Z 25 zgłoszeń konsumentów cztery interwencje uznano za zasadne. Dotyczyły one obecności gryzoni w sklepie, zmienionych cech organoleptycznych żywności, sprzedaży żywności po upływie terminu przydatności do spożycia oraz niewłaściwego stanu sanitarnego otoczenia sklepu – mówi kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku WSSE.
Małgorzata Stodolak. – Inne zgłoszenia dotyczyły zanieczyszczenia żywności szkodnikami, sprzedaży zepsutej żywności, braku czystości w obiekcie. Te z kolei okazały się bezzasadne.
Na nieprawidłowości natury sanitarno-technicznej wydano decyzje administracyjne i nałożono 34 mandaty na kwotę 7.130 zł. W jednym przypadku skierowano wniosek o ukaranie do Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego za prowadzenie działalności wbrew wydanej decyzji o czasowym zawieszeniu działania obiektu.
Podczas kontroli sanitarnych sklepów wielkopowierzchniowych szczególną uwagę zwracano na: środki spożywcze zawierające lub składające się z GMO (organizmów genetycznie modyfikowanych), mleko w proszku i produkty mleczne oraz suplementy diety pochodzące z Chin, warzywa i owoce z Niemiec - w związku ze wzrostem wykrywalności zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) i krwawej biegunki prawdopodobnie wywołanej przez bakterie E. coli z grupy enterokrwotocznych. Kontrole nie wykazały nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.
Z obiektów pobrano do badań laboratoryjnych 705 próbek żywności, z których sześć zakwestionowano ze względu na zanieczyszczenia mikrobiologiczne, nieprawidłowe cechy organoleptyczne, niewłaściwe oznakowanie oraz przekroczenie maksymalnej ilości witamin B6 i B12 w stosunku do zalecanego dziennego spożycia.
Pobrano do badań laboratoryjnych dziewięć próbek wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz trzy próbki kosmetyków. Żadnej z nich nie kwestionowano.
Oprac. Hak
foto http://www.szczury.h4a.pl
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej.
Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ...
<czytaj dalej>UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”.
W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ...
<czytaj dalej>Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń.
Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ...
<czytaj dalej>Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>