sobota 18 maja 2024     Alicja, Feliks, Eryk
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Kulinaria - to coś dla nas
eGorzowska - 2909_LaDaXEBPb5hl54A9KXn4.jpgOd 31 sierpnia do 2 września w Gorzowie odbędą się Lubuskie Kulinaria Regionalne - Festiwal Brzmienia i Podniebienia.

W najbliższy weekend w Gorzowie wyjątkowa impreza. Zaplanuj czas tak, by odwiedzić Halę Targową nr 3 i plac targowy przy ul. Przemysłowej.

Będzie tam na Ciebie czekać ok. 70 firm z rożnych regionów Polski: producenci miodów, wędlin, serów i przypraw, warzyw i owoców, konfitur i nalewek, browarnicy, piekarze i cukiernicy. Swoje specjały przywiozą Benedyktyni z Opactwa w Tyńcu, pojawią się gorzowscy restauratorzy, a swoją kawiarnię przygotuje Zespół Szkół Gastronomicznych.

Regionalne piwo, pachnące kiełbasy i wędliny, miody, sery oraz wiele innych przysmaków to już targowy standard. Podobnie jak degustacje, konkursy, wystawy i grana na żywo muzyka.

Lubuskie Kulinaria Regionalne to impreza, która ma na celu propagowanie zdrowego i regionalnego jedzenia oraz kultywowanie tradycji kulinarnych. Ważną częścią tegorocznych Kulinariów jest Festiwal Brzmienia i Podniebienia – wyjątkowe wydarzenie dla pasjonatów dobrej muzyki, piwa oraz browarnictwa i jego historii. To tu czeka na nich wszystko to, czego można oczekiwać po imprezach tego profilu na całym świecie: degustacje różnorodnych gatunków regionalnych piw, możliwość nabycia unikatowych, limitowanych piwnych okazów kolekcjonerskich, a także oglądania wystawy zbiorów birofilskich. To wszystko odbędzie się nie tylko przy akompaniamencie dźwięcznie postukujących butelek i kufli, ale też dobrze skomponowanych brzmień.

Program Lubuskich Kulinariów Regionalnych 2012 i Festiwalu Brzmienia i Podniebienia

31 sierpnia (piątek)
12:00 – rozpoczęcie Lubuskich Kulinariów Regionalnych i Festiwalu Brzmienia i Podniebienia
14:00 – 14:30 – oficjalne otwarcie targów przez Prezydenta Miasta Tadeusza Jędrzejczaka
20:00 – zakończenie pierwszego dnia targów w hali
20:00 – 22:00 – koncert zespołu Stonehenge na dużej scenie przed halą
22:00 – zakończenie pierwszego dnia festiwalu

1 września (sobota)

12:00 – rozpoczęcie drugiego dnia targów i festiwalu oraz konkursu dla profesjonalistów „Złota Reneta”
15:00 -15:30 – ogłoszenie wyników konkursu na nazwę nowego piwa pszenicznego spod szyldu Browaru Witnica i uroczyste odszpuntowanie beczki na placu targowym
17:00 – 17:30 – rozstrzygnięcie konkursu „Złota Reneta” w hali targowej
18:00 – rozpoczęcie występów zespołów na dużej scenie w ramach Festiwalu Brzmienia i Podniebienia:
18:00 – 18:45 Breaking News
18:45 – 19:15 UB
19:15 – 20:00 Podróbka
20:00 – 21:00 RWA

20:00 – zakończenie drugiego dnia targów w hali
21:00 - 22:00 – koncert zespołu Luxtorpeda na dużej scenie
22:00 – zakończenie drugiego dnia festiwalu

2 września (niedziela)

12:00 – rozpoczęcie trzeciego dnia targów w hali i na placu
12:00 – 18:00 –kampania edukacyjna „Makaron Rządzi Zdrowo” na placu przed dużą sceną, prowadzi Zygmunt Chajzer
13:30 – 18.00 – muzyka na żywo, na małej scenie zagra zespół Tea Time Boogie – finalista programu Must Be The Music
16:00 – 16:30 – rozstrzygnięcie konkursu dla wystawców na najciekawsze stoisko targowe i wręczenie nagród
18:00 – zakończenie Lubuskich Kulinariów Regionalnych

Atrakcje:
piątek
Wystawa „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic”– do strefy kulinariów i sztuki zaprasza Instytut Przestrzeni Artystycznej (namiot przed halą targową).
W godzinach 15:00 – 21:00 wykłady kulinarne z prezentacją oraz degustacją
Wydarzenia kulinarne koordynuje szef kuchni Łubu Dubu - Magdalena Sanczenko

15:00 – 16:30 „Jak dieta wpływa na odmłodzenie i długowieczność” – Kazimierz Kłodawski – założyciel Szkoły Żywienia Naturalnego

17:00 – 18:30 „Pizza i jej praktyczne kulisy” – Grzegorz Adamiak - właściciel firmy POLFOOD z Zielonej Góry zajmującej się profesjonalnym wyposażeniem lokali gastronomicznych /wykład i warsztaty/

19:00 – 20:30 „Kuchnia syryjska” – Amil Touros
11.00 – 17.00 – wystawa „ŚWIATY KUCHENNE. Polsko-niemieckie historie wokół kuchni” w Klubie Myśli Twórczej LAMUS, ul. Sikorskiego 5

sobota
12.00 – 18.00 zabawy dla dzieci, pokazy kuglarzy, zawody w toczeniu fajerki na placu przed dużą sceną prowadzą reprezentanci AWF w Gorzowie
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic” – do strefy sztuki i kulinariów zaprasza Instytut Przestrzeni Artystycznej (namiot przed halą targową).
10:00 – 14:00 Filcomania /warsztaty filcowania/ - prowadzi Anna Wojciechowska-Magda, właścicielka pracowni CALMA
godz. 10:00 wykład i warsztaty grupa I. zapisowa
godz. 11:30 warsztaty grupa II. zapisowa
od godz. 13:00 warsztaty otwarte
15:00 – 16:00 „Smak życia – fotografia w podróży” wykład z fotografii z prezentacją zdjęć – Sławomir Sajkowski
16:00 Wernisaż wystawy młodych uczestników warsztatów fotograficznych przeprowadzonych w browarze w Witnicy.

Wystawa „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej
Na konkursy dla publiczności zaprasza na swoim stoisku Łukasz Konik.
11.00 – 14.00 – wystawa „ŚWIATY KUCHENNE. Polsko-niemieckie historie wokół kuchni” w Klubie Myśli Twórczej LAMUS, ul. Sikorskiego 5

niedziela
Pokaz warzenia piwa w ramach wystawy „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej

„Świat toruńskiego piernika”
Ostatnia szansa, by uczestniczyć w wyjątkowych warsztatach edukacyjnych połączonych z pieczeniem pierników. Z okazji Lubuskich Kulinariów Regionalnych Muzeum Lubuskie zaprasza wyjątkowo w sobotę o 10:30 i 13:30 oraz w niedzielę od 10:00 do 17:00.
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic”
Strefa sztuki i kulinariów stworzona przez Instytut Przestrzeni Artystycznej w namiocie przed halą targową.

Konkurs Browaru Witnica
Browar Witnica serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w konkursie na najciekawszą nazwę nowego piwa pszenicznego. Od 31 sierpnia do 1 września, do godz. 12.00, wszyscy chętni, którzy mają ukończone 18 lat, mogą dostarczyć swoje propozycje na stoisko Browaru podczas Lubuskich Kulinariów Regionalnych, w Hali Targowej nr 3, na ul. Przemysłowej. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 1 września o godz. 15.00. Autorzy trzech najlepszych nazw otrzymają atrakcyjne nagrody, natomiast zwycięska propozycja będzie wykorzystana jako oficjalna nazwa piwa pszenicznego produkowanego przez Browar Witnica.
Szczegóły konkursu, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy można pobrać na oficjalnej stronie Browaru: www.browar-witnica.pl.

„Złota Reneta”
Do boju staną profesjonalni kucharze, którzy dzięki głowie pełnej kulinarnych pomysłów, będą mieli okazję stworzyć unikalną recepturę z wykorzystaniem gorzowskiego specjału jakim jest jabłko reneta landsberska. Rywalizacja polegać będzie na przygotowaniu dania głównego z produktów takich jak: jabłko reneta landsberska, filet z łososia, pomidor truskawkowy oraz piwo witnickie. Liczy się oryginalność receptury oraz smaku.

„Warsztaty smaku”
W piątek o 16:00 i 18:00 dzieci będą mogły nauczyć się piec ciasteczka, a w sobotę o 16:00 i o 18:00 dorośli będą mogli zabrać się za domowe pączki. Warsztaty będą trwały dwie godziny. Na uczestników warsztatów będą czekały drobne upominki. Nad całością czuwać będzie laureatka wielu ogólnopolskich konkursów kulinarnych Grażyna Dereń, dzięki której na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazły się Schab Tradycyjny Słubicki oraz chleb domowy na zakwasie. Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o przesłanie zgłoszenia na adres: dereniowka@wp.pl

IW


27 sierpnia 2012 22:16, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej. Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ... <czytaj dalej>
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”. W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ... <czytaj dalej>
Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń. Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ... <czytaj dalej>
Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego. Przygotowania do tej ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Esteem" Dawid Borus

ul. Piłsudskiego 11 e lok. 10, Gorzów Wlkp.
tel. 95 729 41 60
branża: Opakowania <czytaj dalej>
"Lubuska" Apteka

ul. Pomorska 71, Gorzów Wlkp.
tel. 95 725 74 17
branża: Apteki <czytaj dalej>

Zmiany w zasadach ortografii
Komunikat Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN z dnia 10 ... <czytaj dalej>
Rekordowy Babimost
Port lotniczy Zielona Góra-Babimost z rekordem w Europie. Port Lotniczy Zielona ... <czytaj dalej>
Majowe miejskie granie
W majowej atmosferze mieszkańcy gorzowskich osiedli będą mogli posłuchać muzyki ... <czytaj dalej>
Energia z ceną dynamiczną
Od 24 sierpnia 2024 r. będzie możliwe zawarcie umowy z ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« wrzesień 2024 »
P W Ś C P S N
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - obaszewska-001.jpg
admin ego:
Po II Lubelskim Forum Muzyki Improwizowanej
Czas żegnać się z Lublinem. II Lubelskie Forum Muzyki Improwizowanej ... <czytaj dalej>
admin ego:
Sobkowski zamek
Dawna fortalicja w Sobkowie leży nad samą Nidą i dlatego ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Bez makijażu?
5 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Makijażu, poświęcony promowaniu naturalnego ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Staryh:
Znowu " sami swoi". A wogóle czym oni się zajmują??? <czytaj dalej>
Staryh:
Tak miasto twój wójt sp...ł, że faktycznie rowerem lepiej jeździć, ale powstaje kolejne pole do....nadużyć/?/ Na początek, obowiązkowe kaski <czytaj dalej>
Anonim_9923:
To proponuję jeszcze do każdego roweru, silnik odrzutowy, zestaw Wi-Fi, talerz satelitarny i co tam jeszcze w koszta można wrzucic :-) <czytaj dalej>
Staryh:
Ale pitolenie. Ani słowa o kolejce do "znachora" o bólu w krzyżu, o polityce i innych przyjemnościach wątpliwych u będących starymi l <czytaj dalej>
Anonim_7573:
Starość

Widziałem ją wczoraj

Stała u drzwi werandy

Lewa ręką trzymała laskę
prawą chciała nacisnąć <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej