sobota 4 lutego 2023     Weronika, Mariusz, Andrzej
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Kulinaria - to coś dla nas
eGorzowska - 2909_LaDaXEBPb5hl54A9KXn4.jpgOd 31 sierpnia do 2 września w Gorzowie odbędą się Lubuskie Kulinaria Regionalne - Festiwal Brzmienia i Podniebienia.

W najbliższy weekend w Gorzowie wyjątkowa impreza. Zaplanuj czas tak, by odwiedzić Halę Targową nr 3 i plac targowy przy ul. Przemysłowej.

Będzie tam na Ciebie czekać ok. 70 firm z rożnych regionów Polski: producenci miodów, wędlin, serów i przypraw, warzyw i owoców, konfitur i nalewek, browarnicy, piekarze i cukiernicy. Swoje specjały przywiozą Benedyktyni z Opactwa w Tyńcu, pojawią się gorzowscy restauratorzy, a swoją kawiarnię przygotuje Zespół Szkół Gastronomicznych.

Regionalne piwo, pachnące kiełbasy i wędliny, miody, sery oraz wiele innych przysmaków to już targowy standard. Podobnie jak degustacje, konkursy, wystawy i grana na żywo muzyka.

Lubuskie Kulinaria Regionalne to impreza, która ma na celu propagowanie zdrowego i regionalnego jedzenia oraz kultywowanie tradycji kulinarnych. Ważną częścią tegorocznych Kulinariów jest Festiwal Brzmienia i Podniebienia – wyjątkowe wydarzenie dla pasjonatów dobrej muzyki, piwa oraz browarnictwa i jego historii. To tu czeka na nich wszystko to, czego można oczekiwać po imprezach tego profilu na całym świecie: degustacje różnorodnych gatunków regionalnych piw, możliwość nabycia unikatowych, limitowanych piwnych okazów kolekcjonerskich, a także oglądania wystawy zbiorów birofilskich. To wszystko odbędzie się nie tylko przy akompaniamencie dźwięcznie postukujących butelek i kufli, ale też dobrze skomponowanych brzmień.

Program Lubuskich Kulinariów Regionalnych 2012 i Festiwalu Brzmienia i Podniebienia

31 sierpnia (piątek)
12:00 – rozpoczęcie Lubuskich Kulinariów Regionalnych i Festiwalu Brzmienia i Podniebienia
14:00 – 14:30 – oficjalne otwarcie targów przez Prezydenta Miasta Tadeusza Jędrzejczaka
20:00 – zakończenie pierwszego dnia targów w hali
20:00 – 22:00 – koncert zespołu Stonehenge na dużej scenie przed halą
22:00 – zakończenie pierwszego dnia festiwalu

1 września (sobota)

12:00 – rozpoczęcie drugiego dnia targów i festiwalu oraz konkursu dla profesjonalistów „Złota Reneta”
15:00 -15:30 – ogłoszenie wyników konkursu na nazwę nowego piwa pszenicznego spod szyldu Browaru Witnica i uroczyste odszpuntowanie beczki na placu targowym
17:00 – 17:30 – rozstrzygnięcie konkursu „Złota Reneta” w hali targowej
18:00 – rozpoczęcie występów zespołów na dużej scenie w ramach Festiwalu Brzmienia i Podniebienia:
18:00 – 18:45 Breaking News
18:45 – 19:15 UB
19:15 – 20:00 Podróbka
20:00 – 21:00 RWA

20:00 – zakończenie drugiego dnia targów w hali
21:00 - 22:00 – koncert zespołu Luxtorpeda na dużej scenie
22:00 – zakończenie drugiego dnia festiwalu

2 września (niedziela)

12:00 – rozpoczęcie trzeciego dnia targów w hali i na placu
12:00 – 18:00 –kampania edukacyjna „Makaron Rządzi Zdrowo” na placu przed dużą sceną, prowadzi Zygmunt Chajzer
13:30 – 18.00 – muzyka na żywo, na małej scenie zagra zespół Tea Time Boogie – finalista programu Must Be The Music
16:00 – 16:30 – rozstrzygnięcie konkursu dla wystawców na najciekawsze stoisko targowe i wręczenie nagród
18:00 – zakończenie Lubuskich Kulinariów Regionalnych

Atrakcje:
piątek
Wystawa „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic”– do strefy kulinariów i sztuki zaprasza Instytut Przestrzeni Artystycznej (namiot przed halą targową).
W godzinach 15:00 – 21:00 wykłady kulinarne z prezentacją oraz degustacją
Wydarzenia kulinarne koordynuje szef kuchni Łubu Dubu - Magdalena Sanczenko

15:00 – 16:30 „Jak dieta wpływa na odmłodzenie i długowieczność” – Kazimierz Kłodawski – założyciel Szkoły Żywienia Naturalnego

17:00 – 18:30 „Pizza i jej praktyczne kulisy” – Grzegorz Adamiak - właściciel firmy POLFOOD z Zielonej Góry zajmującej się profesjonalnym wyposażeniem lokali gastronomicznych /wykład i warsztaty/

19:00 – 20:30 „Kuchnia syryjska” – Amil Touros
11.00 – 17.00 – wystawa „ŚWIATY KUCHENNE. Polsko-niemieckie historie wokół kuchni” w Klubie Myśli Twórczej LAMUS, ul. Sikorskiego 5

sobota
12.00 – 18.00 zabawy dla dzieci, pokazy kuglarzy, zawody w toczeniu fajerki na placu przed dużą sceną prowadzą reprezentanci AWF w Gorzowie
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic” – do strefy sztuki i kulinariów zaprasza Instytut Przestrzeni Artystycznej (namiot przed halą targową).
10:00 – 14:00 Filcomania /warsztaty filcowania/ - prowadzi Anna Wojciechowska-Magda, właścicielka pracowni CALMA
godz. 10:00 wykład i warsztaty grupa I. zapisowa
godz. 11:30 warsztaty grupa II. zapisowa
od godz. 13:00 warsztaty otwarte
15:00 – 16:00 „Smak życia – fotografia w podróży” wykład z fotografii z prezentacją zdjęć – Sławomir Sajkowski
16:00 Wernisaż wystawy młodych uczestników warsztatów fotograficznych przeprowadzonych w browarze w Witnicy.

Wystawa „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej
Na konkursy dla publiczności zaprasza na swoim stoisku Łukasz Konik.
11.00 – 14.00 – wystawa „ŚWIATY KUCHENNE. Polsko-niemieckie historie wokół kuchni” w Klubie Myśli Twórczej LAMUS, ul. Sikorskiego 5

niedziela
Pokaz warzenia piwa w ramach wystawy „Gorzowskie Birofilia” w hali targowej

„Świat toruńskiego piernika”
Ostatnia szansa, by uczestniczyć w wyjątkowych warsztatach edukacyjnych połączonych z pieczeniem pierników. Z okazji Lubuskich Kulinariów Regionalnych Muzeum Lubuskie zaprasza wyjątkowo w sobotę o 10:30 i 13:30 oraz w niedzielę od 10:00 do 17:00.
„Ugryź kulturę – sztuka nie zna granic”
Strefa sztuki i kulinariów stworzona przez Instytut Przestrzeni Artystycznej w namiocie przed halą targową.

Konkurs Browaru Witnica
Browar Witnica serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w konkursie na najciekawszą nazwę nowego piwa pszenicznego. Od 31 sierpnia do 1 września, do godz. 12.00, wszyscy chętni, którzy mają ukończone 18 lat, mogą dostarczyć swoje propozycje na stoisko Browaru podczas Lubuskich Kulinariów Regionalnych, w Hali Targowej nr 3, na ul. Przemysłowej. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 1 września o godz. 15.00. Autorzy trzech najlepszych nazw otrzymają atrakcyjne nagrody, natomiast zwycięska propozycja będzie wykorzystana jako oficjalna nazwa piwa pszenicznego produkowanego przez Browar Witnica.
Szczegóły konkursu, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy można pobrać na oficjalnej stronie Browaru: www.browar-witnica.pl.

„Złota Reneta”
Do boju staną profesjonalni kucharze, którzy dzięki głowie pełnej kulinarnych pomysłów, będą mieli okazję stworzyć unikalną recepturę z wykorzystaniem gorzowskiego specjału jakim jest jabłko reneta landsberska. Rywalizacja polegać będzie na przygotowaniu dania głównego z produktów takich jak: jabłko reneta landsberska, filet z łososia, pomidor truskawkowy oraz piwo witnickie. Liczy się oryginalność receptury oraz smaku.

„Warsztaty smaku”
W piątek o 16:00 i 18:00 dzieci będą mogły nauczyć się piec ciasteczka, a w sobotę o 16:00 i o 18:00 dorośli będą mogli zabrać się za domowe pączki. Warsztaty będą trwały dwie godziny. Na uczestników warsztatów będą czekały drobne upominki. Nad całością czuwać będzie laureatka wielu ogólnopolskich konkursów kulinarnych Grażyna Dereń, dzięki której na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazły się Schab Tradycyjny Słubicki oraz chleb domowy na zakwasie. Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o przesłanie zgłoszenia na adres: dereniowka@wp.pl

IW


27 sierpnia 2012 22:16, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Nabór do NSK
Bohaterem tegorocznego Nocnego Szlaku Kulinarnego jest szparag. Właśnie ruszył nabór chętnych do udziału w akcji gorzowskich restauratorów. Wydarzenie zaplanowano w ... <czytaj dalej>
Już czas na przywrócenie mokradeł
2 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Mokradeł. W Lubuskiem mamy pięć krajobrazów bagiennych o łącznej powierzchni ponad 1600 ha. Światowy Dzień ... <czytaj dalej>
Otwierajcie serca. Szykujcie portfele
Już w niedzielę zagra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Miasto, jak co roku, wspiera fundację. Pomagamy w organizacji, wspólnie z Miejskim Centrum ... <czytaj dalej>
Mieszkania GTBS na Zawarciu
Na Zawarciu powstaną dwa budynki mieszkalne Gorzowskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego. Prezes GTBS Tomasz Gierczak podpisał we wtorek (24 stycznia) umowę ze ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
Dojs Michał Gabinet Stomatologiczny

ul. Żeromskiego 19 lok. 1, Gorzów Wlkp.
tel. 95 722 32 50
branża: Lekarze - stomatolodzy, protetycy <czytaj dalej>
"Flader" Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Łukasz Flader

ul. Sułkowskiego 19 lok. 9, Gorzów Wlkp.
tel. 95 725 87 37
branża: Napoje bezalkoholowe, wody <czytaj dalej>
Dettoma Ewa Usługi Kosmetyczne

ul. Armii Krajowej 45, Gorzów Wlkp.
tel. 95 729 92 86
branża: Kosmetyczne salony, gabinety <czytaj dalej>

Nabór do NSK
Bohaterem tegorocznego Nocnego Szlaku Kulinarnego jest szparag. Właśnie ruszył nabór ... <czytaj dalej>
Już czas na przywrócenie mokradeł
2 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Mokradeł. W Lubuskiem mamy ... <czytaj dalej>
Muzyka poprawi nastrój
Lutowe koncerty w Filharmonii Gorzowskiej z pewnością poprawią nastrój i ... <czytaj dalej>
Wolimy szparagi
Gorzowianie zdecydowali, że podczas Nocnego Szlaku Kulinarnego w roku 2023 ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« luty 2023 »
P W Ś C P S N
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
     
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Mówić ludzkim głosem
I znów koło roku staje w tym samym świątecznym miejscu, niosąc ze sobą kilka dni odpoczynku, chwilowy powrót do zajęć i kolejne dni wolne. Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok ... <czytaj dalej>
Zakochaj się w Gorzowie
To będzie kolejna okazja by zakochać się w Gorzowie. Wspólnie z <czytaj dalej>
Gorzowskie drzewa w obiektywie
Prezydent Miasta Gorzowa Wielkopolskiego w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej „ZazieleńMY Gorzów” <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - s2ca.jpg
admin ego:
Rzadko widziana zima
3 lutego. Wczorajszy dzień udał się nam prawie bezdeszczowy i ... <czytaj dalej>
admin ego:
Co zwiastuje Gromniczna
2 lutego. Najłatwiej podsumować dzisiejszy dzień przysłowiem „Gromnica – zimy ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Produkujemy więcej śmieci
Coraz więcej odpadów. Śmieci produkowane przez Polaków ważą tyle co ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Chroń dziecko

Czym jest sextortion? Co rodzice powinni wiedzieć, aby chronić przed ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_3231:
Super! Gratulacje dla Zespołu i Pacjenta!
Z.M.P. <czytaj dalej>
Anonim_3949:
Może urzędnicy UM niech opowiedzą, jak.....Na takie "bzdety" kasa jest, a na kładkę na Zawarcie juź nie. <czytaj dalej>
Anonim_1169:
Gdzie ja sie w przeszlosci zabujałem?
Na dekerta w uliczce prostopadłej do ostrego akretu do szpitala w lewo.
Czekałem tam w smaochodzie <czytaj dalej>
Anonim_1169:
W parku róż już nie ma tej laweczki tegonustronnego miejsca z krzakami odgradzajacymi unikalne miejsce od otoczenia.

Wókt jak wszystko <czytaj dalej>
Anonim_1169:
Polacy przechodzą obojętnie wobec naprawde potrzebujacych pomocy. Mijają żebraka na ulicy gonią bezdomnego który prosi o parę zł (proszą najc <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej