sobota 18 maja 2024     Alicja, Feliks, Eryk
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Mamy gorzowski przysmak w słoiku
eGorzowska - 9569_5HeSjOrRH76d2A5TYKtn.jpgGorzowskim przysmakiem w słoiku okazało się masło jabłkowe z renety landsberskiej.

Konkurs na najsmaczniejszy słoik jabłkowy z jabłka wyhodowanego w Landsbergu w 1840 r. zakończył się wygraną przepisu Ewy Pietrzak na na jabłkowe masło.

Konkurs na Gorzowski słoik jabłkowy trwał od 1 do 21 października. Gorzowianie nadesłali niemal 20 oryginalnych przepisów. Wszystkie ocenili mistrzowie sztuki kulinarnej, ambasadorowie miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem: Dawid Szkudlarek, Paweł Salamon i Łukasz Konik. Wybrali trzy najlepsze propozycje i przygotowali w czasie I Gorzowskiego Festiwalu Dyni i Chryzantemy (Łukasza Konika zastąpił Krzysztof Marciniak, również kucharz, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych).

Kucharze przygotowali trzy jabłkowe przysmaki: masło jabłkowe, słono-słodki miks landsberski i dżem dobry, wykonany w oparciu o duet kawowo-jabłkowy.

Przygotowanie potraw trwało ponad godzinę. Potem trzeba było wydać werdykt.
- Mamy spory problem jako eksperci, bo każdy z przygotowanych przysmaków jest niezwykle smaczny i ciekawy w formie - podkreślił Paweł Salamon, który przygotowywał dżem dobry.
Dawid Szkudlarek postawił na słodkie smaki jabłka i przygotowywał słodko-słony miks landsberski. Łukasz Konik wydał opinię zaocznie. Najwyżej oceniał masło jabłkowe, podobnie jak wspierający konkursowy finał Krzysztof Marciniak. Ostatecznie, po zapoznaniu się z opinią mieszkańców, eksperci wybrali recepturę na masło jabłkowe Ewy Pietrzak.

Masło jabłkowe
Jest idealne do domowego ciasta biszkoptowego lub bułki, tostów, lodów i deserów. Przygotowuje się je przez gotowanie jabłek do miękkości z przyprawami i odrobiną cukru. W lodówce można przechowywać od kilku tygodni do miesiąca, a w zamrażarce około 4-6 miesięcy.

Składniki:
• 3 kg jabłek (miękkie, słodkie odmiany)
• 2/3 szklanki jasnobrązowego cukru
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 1/2 łyżeczki cynamonu
• 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki ziela angielskiego'
• 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• 1 łyżka soku z cytryny
• odrobina soli
• 3/4 szklanki jabłkowego cydru

Sposób przygotowania:
Jabłka obierz, pokrój i posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do wolnowaru i dobrze wymieszaj. Przykryj i gotuj na niskim poziomie około godziny lub aż masło zgęstnieje i rozpadnie się. Przenieś do robota kuchennego, by wykonać przecier. Jeśli masło jabłkowe jest zbyt cienkie, przenieś je z powrotem do garnka, zdejmij pokrywę i gotuj na niskim ogniu, aż zgęstnieje. Mieszaj często, gdy masło jabłkowe zgęstnieje, aby zapobiec przypaleniu. Całkowicie ostudź i przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Masło jabłkowe można również zamrozić lub spasteryzować w 90 stopniach.

Docelowo produkcja zwycięskiego projektu będzie zlecona lokalnemu producentowi, a wyprodukowane słoiki staną się słodkim produktem promującym Gorzów.

Zwyciężczyni w nagrodę otrzymała szybkowar, ufundowany przez prezesa Gorzowskiego Rynku Hurtowego Agatę Dusińską. Autorka dwóch pozostałych przepisów, na miks labdsberski i dżem dobry, Barbara Feleniak, otrzymała nagrodę pocieszenia, owocowo-warzywny koszyk.

Konkurs zorganizował Wydział Promocji i Informacji UM Gorzowa, z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym, Zespołem Szkół Ogrodniczych i Gastronomicznych.

Oprac. redakcja
Foto Bartłomiej Nowosielski



Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 1/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 2/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 3/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 4/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 5/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 6/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 7/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 8/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 9/9


27 października 2019 17:15, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej. Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ... <czytaj dalej>
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”. W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ... <czytaj dalej>
Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń. Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ... <czytaj dalej>
Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego. Przygotowania do tej ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
Głuszczak Konrad Ochrona Środowiska

ul. Popławskiego 22 lok. 20, Gorzów Wlkp.
tel. 663 288 133
branża: BHP - konsultanci, pomiary, badania <czytaj dalej>
"Oib" Obsługa Inwestycji Budowlanych Adam Szkiłądź

ul. Kosynierów Gdyńskich 33, Gorzów Wlkp.
tel. 601 773 884
branża: Projektowe biura <czytaj dalej>
"Avangarda" Łukasz Konik

ul. Wyczółkowskiego 12 l. 18, Gorzów Wlkp.
tel. 608 401 817
branża: Kursy, szkolenia <czytaj dalej>

Zmiany w zasadach ortografii
Komunikat Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN z dnia 10 ... <czytaj dalej>
Rekordowy Babimost
Port lotniczy Zielona Góra-Babimost z rekordem w Europie. Port Lotniczy Zielona ... <czytaj dalej>
Majowe miejskie granie
W majowej atmosferze mieszkańcy gorzowskich osiedli będą mogli posłuchać muzyki ... <czytaj dalej>
Energia z ceną dynamiczną
Od 24 sierpnia 2024 r. będzie możliwe zawarcie umowy z ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« marzec 2024 »
P W Ś C P S N
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 4f.jpg
admin ego:
Sobkowski zamek
Dawna fortalicja w Sobkowie leży nad samą Nidą i dlatego ... <czytaj dalej>
admin ego:
Zdał osiem matur na 100 procent
Zdał 8 matur na 100 proc. 8 matur na 100 ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Bez makijażu?
5 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Makijażu, poświęcony promowaniu naturalnego ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Staryh:
Znowu " sami swoi". A wogóle czym oni się zajmują??? <czytaj dalej>
Staryh:
Tak miasto twój wójt sp...ł, że faktycznie rowerem lepiej jeździć, ale powstaje kolejne pole do....nadużyć/?/ Na początek, obowiązkowe kaski <czytaj dalej>
Anonim_9923:
To proponuję jeszcze do każdego roweru, silnik odrzutowy, zestaw Wi-Fi, talerz satelitarny i co tam jeszcze w koszta można wrzucic :-) <czytaj dalej>
Staryh:
Ale pitolenie. Ani słowa o kolejce do "znachora" o bólu w krzyżu, o polityce i innych przyjemnościach wątpliwych u będących starymi l <czytaj dalej>
Anonim_7573:
Starość

Widziałem ją wczoraj

Stała u drzwi werandy

Lewa ręką trzymała laskę
prawą chciała nacisnąć <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej