sobota 30 września 2023     Wera, Zofia, Honoriusz
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Mamy gorzowski przysmak w słoiku
eGorzowska - 9569_5HeSjOrRH76d2A5TYKtn.jpgGorzowskim przysmakiem w słoiku okazało się masło jabłkowe z renety landsberskiej.

Konkurs na najsmaczniejszy słoik jabłkowy z jabłka wyhodowanego w Landsbergu w 1840 r. zakończył się wygraną przepisu Ewy Pietrzak na na jabłkowe masło.

Konkurs na Gorzowski słoik jabłkowy trwał od 1 do 21 października. Gorzowianie nadesłali niemal 20 oryginalnych przepisów. Wszystkie ocenili mistrzowie sztuki kulinarnej, ambasadorowie miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem: Dawid Szkudlarek, Paweł Salamon i Łukasz Konik. Wybrali trzy najlepsze propozycje i przygotowali w czasie I Gorzowskiego Festiwalu Dyni i Chryzantemy (Łukasza Konika zastąpił Krzysztof Marciniak, również kucharz, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych).

Kucharze przygotowali trzy jabłkowe przysmaki: masło jabłkowe, słono-słodki miks landsberski i dżem dobry, wykonany w oparciu o duet kawowo-jabłkowy.

Przygotowanie potraw trwało ponad godzinę. Potem trzeba było wydać werdykt.
- Mamy spory problem jako eksperci, bo każdy z przygotowanych przysmaków jest niezwykle smaczny i ciekawy w formie - podkreślił Paweł Salamon, który przygotowywał dżem dobry.
Dawid Szkudlarek postawił na słodkie smaki jabłka i przygotowywał słodko-słony miks landsberski. Łukasz Konik wydał opinię zaocznie. Najwyżej oceniał masło jabłkowe, podobnie jak wspierający konkursowy finał Krzysztof Marciniak. Ostatecznie, po zapoznaniu się z opinią mieszkańców, eksperci wybrali recepturę na masło jabłkowe Ewy Pietrzak.

Masło jabłkowe
Jest idealne do domowego ciasta biszkoptowego lub bułki, tostów, lodów i deserów. Przygotowuje się je przez gotowanie jabłek do miękkości z przyprawami i odrobiną cukru. W lodówce można przechowywać od kilku tygodni do miesiąca, a w zamrażarce około 4-6 miesięcy.

Składniki:
• 3 kg jabłek (miękkie, słodkie odmiany)
• 2/3 szklanki jasnobrązowego cukru
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 1/2 łyżeczki cynamonu
• 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki ziela angielskiego'
• 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• 1 łyżka soku z cytryny
• odrobina soli
• 3/4 szklanki jabłkowego cydru

Sposób przygotowania:
Jabłka obierz, pokrój i posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do wolnowaru i dobrze wymieszaj. Przykryj i gotuj na niskim poziomie około godziny lub aż masło zgęstnieje i rozpadnie się. Przenieś do robota kuchennego, by wykonać przecier. Jeśli masło jabłkowe jest zbyt cienkie, przenieś je z powrotem do garnka, zdejmij pokrywę i gotuj na niskim ogniu, aż zgęstnieje. Mieszaj często, gdy masło jabłkowe zgęstnieje, aby zapobiec przypaleniu. Całkowicie ostudź i przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Masło jabłkowe można również zamrozić lub spasteryzować w 90 stopniach.

Docelowo produkcja zwycięskiego projektu będzie zlecona lokalnemu producentowi, a wyprodukowane słoiki staną się słodkim produktem promującym Gorzów.

Zwyciężczyni w nagrodę otrzymała szybkowar, ufundowany przez prezesa Gorzowskiego Rynku Hurtowego Agatę Dusińską. Autorka dwóch pozostałych przepisów, na miks labdsberski i dżem dobry, Barbara Feleniak, otrzymała nagrodę pocieszenia, owocowo-warzywny koszyk.

Konkurs zorganizował Wydział Promocji i Informacji UM Gorzowa, z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym, Zespołem Szkół Ogrodniczych i Gastronomicznych.

Oprac. redakcja
Foto Bartłomiej Nowosielski



Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 1/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 2/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 3/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 4/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 5/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 6/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 7/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 8/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 9/9


27 października 2019 17:15, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Od poniedziałku zmiana trasy
Od poniedziałku autobusy pojadą zmienioną trasą. Miejski Zakład Komunikacji w Gorzowie Wielkopolskim informuje, że od 2 października 2023 r. (poniedziałek) do ... <czytaj dalej>
Przyjdź, zagłosuj
Po miesiącu spotkań z mieszkańcami i dyskusjach o zadaniach wymagających realizacji w ramach Budżetu Obywatelskiego 2024 w rejonach zmierzamy do ... <czytaj dalej>
Nowa e-usługa w urzędzie skarbowym
Oczekiwana przez użytkowników usługa „Rozliczenia” już dostępna w e-Urzędzie Skarbowym. Dzięki nowej usłudze w e-Urzędzie Skarbowym (e-US) podatnicy i płatnicy mogą ... <czytaj dalej>
Od słowa może zacząć się wszelkie zło
Na początku było słowo. Tak, Biblia. Od słowa zaczyna się wszelkie dobro, ale i od słowa może zacząć się wszelkie ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Eurocash" S.A. Hurtownia

ul. Podmiejska 23, Gorzów Wlkp.
tel. 95 725 86 47
branża: Spożywcze artykuły - hurt <czytaj dalej>
CDS Serwis S.C. M. Darczuk R. Stasiak

ul. Czereśniowa 6 pok. 524, Gorzów Wlkp.
tel. 95 729 67 77
branża: Kserokopiarki - serwis, materiały eksploatacyjne <czytaj dalej>

Singiel zapowiadający spektakl
WERTER.pl to monodramatyczna adaptacja znanych „Cierpień młodego Wertera” J. W. ... <czytaj dalej>
Zagroda Młyńska w Bogdańcu na następne 200 lat (2)
W najbliższy piątek o 12.00 odbędzie się otwarcie Muzeum Zagroda ... <czytaj dalej>
Gorzowski "przedsionek nieba"
Pamiątkowe zdjęcia z czasów, kiedy byliśmy młodsi o 10, 20 ... <czytaj dalej>
Łowca muzycznych kadrów
Mało kto tak łowi kadry jak Igor Andruch. Gdy pojawia ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« wrzesień 2023 »
P W Ś C P S N
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Wybór między dobrym a dobrym
Nocny Szlak Kulturalny to trudny wybór między dobrym a dobrym. Konia z rzędem temu, kto zdołałby/zdążyłby obejść ponad 40 wydarzeń, dlatego w tym roku wybrałam kilka, wciąż naiwnie marząc, że ... <czytaj dalej>
Pokaż najpiękniejsze porosty
W ramach programu edukacyjno-informacyjnego WygrajMY czyste powietrze miasto ogłasza konkurs <czytaj dalej>
Zagłosuj na zmodernizowany obiekt
Trwa głosowanie w plebiscycie internetowym konkursu Modernizacja Roku & Budowa <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 2b.jpg
admin ego:
Ogród Biskupi
Castelo Branco jest oddalone od Monsanto o jakieś 50 km. ... <czytaj dalej>
admin ego:
Najbardziej portugalska wioska Portugalii
Za opisywaną wczoraj wędrówkę w czasie zapłaciliśmy po 1,5 euro. ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Trzeba poznać geny raka
Rozmowa z prof. dr hab. n. med. Pawłem Blecharzem, kierownikiem ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Zadbaj o dobry sen
Według szacunków, ponad 50 proc. dorosłych na świecie nie zapewnia ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Marek z Rybakowa:
Byliśmy na "Zielonej Granicy" !-dramat,ale trzeba zobaczyć.Szczególnie zachęcam sympatyków Polskiej Zjednoczonej PRawicy /PZPRu/- zobac <czytaj dalej>
Anonim_6328:
Jak taki dobry to czemu kancelaria synowca go wywalila <czytaj dalej>
Anonim_7495:
Czlowiek ten jest prawnikiem i ma sie za wielkiego prawnika. Wielkie ma tez ego. I to jest jego przekleństwem. <czytaj dalej>
Anonim_8297:
Jutro idziemy do kina "60 krzeseł"...
Marek z Rybakowa <czytaj dalej>
Anonim_6328:
A koalicja już się podzieliła władza? Że kogo wystawia z lubuskiego? Ano pana prezesa kozłowskiego z świat wg kiepskich! Przecież nie może pr <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej