
Gorzowskim przysmakiem w słoiku okazało się masło jabłkowe z renety landsberskiej.
Konkurs na najsmaczniejszy słoik jabłkowy z jabłka wyhodowanego w Landsbergu w 1840 r. zakończył się wygraną przepisu
Ewy Pietrzak na na jabłkowe masło.
Konkurs na Gorzowski słoik jabłkowy trwał od 1 do 21 października. Gorzowianie nadesłali niemal 20 oryginalnych przepisów. Wszystkie ocenili mistrzowie sztuki kulinarnej, ambasadorowie miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem:
Dawid Szkudlarek,
Paweł Salamon i
Łukasz Konik. Wybrali trzy najlepsze propozycje i przygotowali w czasie I Gorzowskiego Festiwalu Dyni i Chryzantemy (Łukasza Konika zastąpił
Krzysztof Marciniak, również kucharz, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych).
Kucharze przygotowali trzy jabłkowe przysmaki: masło jabłkowe, słono-słodki miks landsberski i dżem dobry, wykonany w oparciu o duet kawowo-jabłkowy.
Przygotowanie potraw trwało ponad godzinę. Potem trzeba było wydać werdykt.
- Mamy spory problem jako eksperci, bo każdy z przygotowanych przysmaków jest niezwykle smaczny i ciekawy w formie - podkreślił Paweł Salamon, który przygotowywał dżem dobry.
Dawid Szkudlarek postawił na słodkie smaki jabłka i przygotowywał słodko-słony miks landsberski. Łukasz Konik wydał opinię zaocznie. Najwyżej oceniał masło jabłkowe, podobnie jak wspierający konkursowy finał Krzysztof Marciniak. Ostatecznie, po zapoznaniu się z opinią mieszkańców, eksperci wybrali recepturę na masło jabłkowe Ewy Pietrzak.
Masło jabłkowe
Jest idealne do domowego ciasta biszkoptowego lub bułki, tostów, lodów i deserów. Przygotowuje się je przez gotowanie jabłek do miękkości z przyprawami i odrobiną cukru. W lodówce można przechowywać od kilku tygodni do miesiąca, a w zamrażarce około 4-6 miesięcy.
Składniki:
• 3 kg jabłek (miękkie, słodkie odmiany)
• 2/3 szklanki jasnobrązowego cukru
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 1/2 łyżeczki cynamonu
• 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki ziela angielskiego'
• 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• 1 łyżka soku z cytryny
• odrobina soli
• 3/4 szklanki jabłkowego cydru
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz, pokrój i posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do wolnowaru i dobrze wymieszaj. Przykryj i gotuj na niskim poziomie około godziny lub aż masło zgęstnieje i rozpadnie się. Przenieś do robota kuchennego, by wykonać przecier. Jeśli masło jabłkowe jest zbyt cienkie, przenieś je z powrotem do garnka, zdejmij pokrywę i gotuj na niskim ogniu, aż zgęstnieje. Mieszaj często, gdy masło jabłkowe zgęstnieje, aby zapobiec przypaleniu. Całkowicie ostudź i przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Masło jabłkowe można również zamrozić lub spasteryzować w 90 stopniach.
Docelowo produkcja zwycięskiego projektu będzie zlecona lokalnemu producentowi, a wyprodukowane słoiki staną się słodkim produktem promującym Gorzów.
Zwyciężczyni w nagrodę otrzymała szybkowar, ufundowany przez prezesa Gorzowskiego Rynku Hurtowego
Agatę Dusińską. Autorka dwóch pozostałych przepisów, na miks labdsberski i dżem dobry, Barbara Feleniak, otrzymała nagrodę pocieszenia, owocowo-warzywny koszyk.
Konkurs zorganizował Wydział Promocji i Informacji UM Gorzowa, z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym, Zespołem Szkół Ogrodniczych i Gastronomicznych.
Oprac. redakcja
Foto Bartłomiej Nowosielski
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
Od poniedziałku zmiana trasy
Od poniedziałku autobusy pojadą zmienioną trasą.
Miejski Zakład Komunikacji w Gorzowie Wielkopolskim informuje, że od 2 października 2023 r. (poniedziałek) do ...
<czytaj dalej>Przyjdź, zagłosuj
Po miesiącu spotkań z mieszkańcami i dyskusjach o zadaniach wymagających realizacji w ramach Budżetu Obywatelskiego 2024 w rejonach zmierzamy do ...
<czytaj dalej>Nowa e-usługa w urzędzie skarbowym
Oczekiwana przez użytkowników usługa „Rozliczenia” już dostępna w e-Urzędzie Skarbowym.
Dzięki nowej usłudze w e-Urzędzie Skarbowym (e-US) podatnicy i płatnicy mogą ...
<czytaj dalej>Od słowa może zacząć się wszelkie zło
Na początku było słowo. Tak, Biblia. Od słowa zaczyna się wszelkie dobro, ale i od słowa może zacząć się wszelkie ...
<czytaj dalej>