sobota 28 stycznia 2023     Walery, Radomir, Karol
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Mamy gorzowski przysmak w słoiku
eGorzowska - 9569_5HeSjOrRH76d2A5TYKtn.jpgGorzowskim przysmakiem w słoiku okazało się masło jabłkowe z renety landsberskiej.

Konkurs na najsmaczniejszy słoik jabłkowy z jabłka wyhodowanego w Landsbergu w 1840 r. zakończył się wygraną przepisu Ewy Pietrzak na na jabłkowe masło.

Konkurs na Gorzowski słoik jabłkowy trwał od 1 do 21 października. Gorzowianie nadesłali niemal 20 oryginalnych przepisów. Wszystkie ocenili mistrzowie sztuki kulinarnej, ambasadorowie miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem: Dawid Szkudlarek, Paweł Salamon i Łukasz Konik. Wybrali trzy najlepsze propozycje i przygotowali w czasie I Gorzowskiego Festiwalu Dyni i Chryzantemy (Łukasza Konika zastąpił Krzysztof Marciniak, również kucharz, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych).

Kucharze przygotowali trzy jabłkowe przysmaki: masło jabłkowe, słono-słodki miks landsberski i dżem dobry, wykonany w oparciu o duet kawowo-jabłkowy.

Przygotowanie potraw trwało ponad godzinę. Potem trzeba było wydać werdykt.
- Mamy spory problem jako eksperci, bo każdy z przygotowanych przysmaków jest niezwykle smaczny i ciekawy w formie - podkreślił Paweł Salamon, który przygotowywał dżem dobry.
Dawid Szkudlarek postawił na słodkie smaki jabłka i przygotowywał słodko-słony miks landsberski. Łukasz Konik wydał opinię zaocznie. Najwyżej oceniał masło jabłkowe, podobnie jak wspierający konkursowy finał Krzysztof Marciniak. Ostatecznie, po zapoznaniu się z opinią mieszkańców, eksperci wybrali recepturę na masło jabłkowe Ewy Pietrzak.

Masło jabłkowe
Jest idealne do domowego ciasta biszkoptowego lub bułki, tostów, lodów i deserów. Przygotowuje się je przez gotowanie jabłek do miękkości z przyprawami i odrobiną cukru. W lodówce można przechowywać od kilku tygodni do miesiąca, a w zamrażarce około 4-6 miesięcy.

Składniki:
• 3 kg jabłek (miękkie, słodkie odmiany)
• 2/3 szklanki jasnobrązowego cukru
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 1/2 łyżeczki cynamonu
• 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki ziela angielskiego'
• 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• 1 łyżka soku z cytryny
• odrobina soli
• 3/4 szklanki jabłkowego cydru

Sposób przygotowania:
Jabłka obierz, pokrój i posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do wolnowaru i dobrze wymieszaj. Przykryj i gotuj na niskim poziomie około godziny lub aż masło zgęstnieje i rozpadnie się. Przenieś do robota kuchennego, by wykonać przecier. Jeśli masło jabłkowe jest zbyt cienkie, przenieś je z powrotem do garnka, zdejmij pokrywę i gotuj na niskim ogniu, aż zgęstnieje. Mieszaj często, gdy masło jabłkowe zgęstnieje, aby zapobiec przypaleniu. Całkowicie ostudź i przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Masło jabłkowe można również zamrozić lub spasteryzować w 90 stopniach.

Docelowo produkcja zwycięskiego projektu będzie zlecona lokalnemu producentowi, a wyprodukowane słoiki staną się słodkim produktem promującym Gorzów.

Zwyciężczyni w nagrodę otrzymała szybkowar, ufundowany przez prezesa Gorzowskiego Rynku Hurtowego Agatę Dusińską. Autorka dwóch pozostałych przepisów, na miks labdsberski i dżem dobry, Barbara Feleniak, otrzymała nagrodę pocieszenia, owocowo-warzywny koszyk.

Konkurs zorganizował Wydział Promocji i Informacji UM Gorzowa, z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym, Zespołem Szkół Ogrodniczych i Gastronomicznych.

Oprac. redakcja
Foto Bartłomiej Nowosielski



Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 1/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 2/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 3/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 4/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 5/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 6/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 7/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 8/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 9/9


27 października 2019 17:15, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Otwierajcie serca. Szykujcie portfele
Już w niedzielę zagra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Miasto, jak co roku, wspiera fundację. Pomagamy w organizacji, wspólnie z Miejskim Centrum ... <czytaj dalej>
Mieszkania GTBS na Zawarciu
Na Zawarciu powstaną dwa budynki mieszkalne Gorzowskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego. Prezes GTBS Tomasz Gierczak podpisał we wtorek (24 stycznia) umowę ze ... <czytaj dalej>
Jeszcze możesz zagłosować
Kto będzie bohaterem tegorocznego Nocnego Szlaku Kulinarnego; szparagi czy truskawki? Decyzja należy do gorzowian, a głosować można jeszcze tylko przez ... <czytaj dalej>
Nie będzie modernizacji deptaku?
Hydrobudowa nie podpisze umowy na modernizację deptaku ul. Hawelańskiej wraz z ul. Hawelańską/Wełniany Rynek. Poznańska firma Hydrobudowa, która wygrała przetarg na ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
Bielecka Teresa Biuro Rachunkowe

ul. Połaniecka 1 A m. 2, Gorzów Wlkp.
tel. 95 729 86 44
branża: Biura - rachunkowe <czytaj dalej>
"Onninen" Sp. z o.o.

ul. Walczaka 25, Gorzów Wlkp.
tel. 95 725 87 00
branża: Sanitarne urządzenia - hurt <czytaj dalej>

Niebezpieczne światy
Dwie interesujące premiery ma do zaoferowania w nowym tygodniu kino ... <czytaj dalej>
O Litwie i Szkocji
25 stycznia. „Na nawrócenie świętego Pawła połowa zimy przepadła” i ... <czytaj dalej>
Na pierwszy Zapiecek - zbiory warte miliony
To był pierwszy Zapiecek po dłuższej przerwie. Klubowicze skupieni wokół ... <czytaj dalej>
Jeszcze możesz zagłosować
Kto będzie bohaterem tegorocznego Nocnego Szlaku Kulinarnego; szparagi czy truskawki? ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« styczeń 2023 »
P W Ś C P S N
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Mówić ludzkim głosem
I znów koło roku staje w tym samym świątecznym miejscu, niosąc ze sobą kilka dni odpoczynku, chwilowy powrót do zajęć i kolejne dni wolne. Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok ... <czytaj dalej>
Gorzowskie drzewa w obiektywie
Prezydent Miasta Gorzowa Wielkopolskiego w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej „ZazieleńMY Gorzów” <czytaj dalej>
Sfotografuj Gorzów
Muzeum Lubuskie im. J. Dekerta zaprasza do udziału w konkursie <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - dsc_1560.jpg
admin ego:
Jak w piątek 13.
28 stycznia. „Urodzaje da rola gdy deszcz leje w Karola” ... <czytaj dalej>
admin ego:
O hipsterze z Otwocka
27 stycznia. Słyszeliście kiedyś o Konstantym Moesie? Nie? A o ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Produkujemy więcej śmieci
Coraz więcej odpadów. Śmieci produkowane przez Polaków ważą tyle co ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Chroń dziecko

Czym jest sextortion? Co rodzice powinni wiedzieć, aby chronić przed ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_1169:
Giełd powinma byc przybursusie a cielak zarządzajacy miastem dawno powinien byl wykupic pod nią teren od tego prywatnego włascicicela.
Że te <czytaj dalej>
Anonim_3949:
Czy ktoś poniesie karną odpowiedzialność za instalacje parkometrów, przy dawnym Ursusie, na byłym parkingu giełdy za stacją Shell? Zainstalowa <czytaj dalej>
Anonim_1169:
W magistracie siedzi banda durniow

Wiem to bo luknalem na plan transportowy cononi chca zrobic z miastem a rój instlauje wszedzie parkomet <czytaj dalej>
Anonim_1533:
Bogusław Rychter brawo za analizę. <czytaj dalej>
Bogusław Rychter:
Tworzenie "deptaków" nie jest pilne, ponadto na inwestycje w "krajobraz miejski" nie ma pogody finansowej.
Po ponownym rozp <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej