wtorek 21 stycznia 2020     Agnieszka, Inez, Jarosław
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej

szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Co i jak będziemy jeść w 2020?
eGorzowska - 9660_dAbR5LJzh90298DD0rM.jpgTo może być wielka szóstka trendów żywieniowych. Świadomy konsumpcjonizm po raz kolejny znajdzie się w centrum trendów w przyszłym roku. Konsumenci nadal będą stawiać na pierwszym miejscu własne zdrowie. A jakie inne trendy dotyczące odżywania zaskoczą nas w 2020 roku?

Zdrowsze cukry
Zamiast sięgać po cukier, który osłodzi danie, dlaczego nie spróbować słodkiego syropu z owoców? Syropy z granatu, kokosa czy daktyli staną się zdrowszą alternatywą na dodanie odrobiny słodyczy do deserów a nawet polew mięsnych i marynat. Co więcej, choć już można zauważyć zmiany – niejeden producent zacznie stosować słodzik zamiast cukru i oferować będzie produkty słodzone np. stewią. Niektórzy zaś zmniejszą ilości cukru, który wkładają do swoich produktów.

Nowe rodzaje mąki
Mąka migdałowa czy kokosowa – te nie są już dużym zaskoczeniem dla konsumentów. A co z mąką bananową? Alternatywne mąki z różnorodnych owoców i warzyw będą coraz częściej pojawiać się w przepisach, ale będzie można znaleźć je także w już gotowych produktach takich jak tortilla, pączki czy innych daniach, do produkcji których można użyć tego składnika.

Jeszcze mniej mięsa
Bez względu na to czy będzie to bezmięsny burger, czy wegańska kiełbasa, rok 2020 będzie rokiem roślinnych alternatyw mięsnych. Chociaż od kilku lat jest to dosyć mocny trend - w zbliżającym się roku będzie odgrywać jeszcze większą rolę, a producenci zaczną oferować szerszą gamę bezmięsnych zamienników. Według raportu agencji IQS już teraz 43 proc. Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa. Fleksitarianizm - czyli dieta polegająca na spożywaniu ograniczonej liczby posiłków mięsnych stanie się bardziej popularna.

Przemyślane przekąski
Zamiast mało wartościowych przekąsek konsumenci bardziej zainteresują się świadomym odżywianiem. W rezultacie można spodziewać się wzrostu oferty snacków w dziale produktów świeżych i mlecznych.

Zamiast kupować pączki, batoniki, czy fast foody - więcej osób zainteresuje się alternatywnymi przekąskami bez dodatku konserwantów lub zacznie samodzielnie przygotowywać posiłki. Już teraz naukowcy wykazali, że pracownicy, którzy regularnie jedli zdrowe posiłki, osiągali o 25 proc. większą wydajność w pracy. Jest to zatem także sygnał dla pracodawców, którzy oferują swoim pracownikom przekąski w ramach benefitów firmowych.

Świadome wybory
2020 to także kolejny rok, w którym zwiększy się świadomość konsumentów. - Polacy zaczynają zwracać uwagę nie tylko na smak, ale także na wysoką jakość składników, jak i recepturę - tłumaczy Ewa Polińska reprezentująca MSM Mońki. - Zauważyć można pojawienie się nowych grup odbiorców, którzy poszukują w polskich marketach produktów najwyższej jakości, wyprodukowanych z poszanowaniem dla tradycyjnych metod. To nie tylko działanie wspierające lokalne firmy, które stawiają na tradycję. W przypadku wyboru sprawdzonych produktów będziemy mieć pewność, że przez dłuższy czas zachowają swoje składniki odżywcze - dodaje.

Zero waste
Na całym świecie co roku wyrzuca się około 1,3 miliarda ton żywności jadalnej i jak podają prognozy, liczba ta do 2025 wzrośnie do poziomu 2,2 miliarda. A jak sytuacja wygląda w Polsce? Przeciętnie w ciągu roku każdy z nas marnuje około 235 kg jedzenia. Dlatego ograniczenie marnotrawienia żywności w 2020 r będzie priorytetem dla rządów, organizacji pozarządowych i pojedynczych konsumentów. Co istotne 44 proc. marnowanych produktów stanowią owoce i warzywa, które wyrzucane są często ze względu na swój niedoskonały wygląd (nieregularny kształt, kolor itp.). W 2020 r. prawdopodobnie na półkach zobaczymy wzrost liczby produktów, które nie wyglądają jak wyretuszowane przez dobry program komputerowy.

Oprac. red.

9 grudnia 2019 21:41, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Tydzień Modlitwy o Jedność Chrześcijan
Tegoroczny tydzień ekumeniczny (18-25 stycznia) będzie obchodzony pod hasłem "Życzliwymi bądźmy", a materiały na międzywyznaniowe nabożeństwa ekumeniczne przygotowali tym razem ... <czytaj dalej>
Inneko kontra Eneris, czyli zgubna niechęć do współpracy
Publikujemy list, który otrzymaliśmy od byłego prezesa Inneko sp. z o.o. Artura Czyżewskiego. Złożenie w ubiegłym tygodniu najkorzystniejszej oferty przez konsorcjum ... <czytaj dalej>
Raport "Centrum Gorzowa OD-NOWA"
Za nami pierwszy krok w stronę przebudowy ulic Wełniany Rynek i Hawelańskiej - testowanie dwóch wariantów organizacji ruchu dobiegło końca. W ... <czytaj dalej>
Miasto informuje o kompromisie

Władze miasta podjęły decyzję w sprawie przyszłości części miasta skupionej wokół ulic Wełniany Rynek i Hawelańskiej. Podjęto decyzję kompromisową. Była ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Watertech" Mieczysław Wysoczański

ul. Głowackiego 52, Gorzów Wlkp.
tel. 95 752 19 33
branża: Sanitarne urządzenia - detal <czytaj dalej>
"Bana" Piotr Zimny

ul. Gwiaździsta 5 m. 55, Gorzów Wlkp.
tel. 605 535 826
branża: Sportowe, turystyczne artykuły, sprzęt - detal <czytaj dalej>
"Reflect" Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe Regina Talarczyk

ul. Chodkiewicza 16 a lok. 1, Gorzów Wlkp.
tel. 95 720 65 12
branża: Projektowe biura <czytaj dalej>

Pamiętacie Franza Mauera?
Pamiętacie Franza Mauera. Ten bohater "Psów" Pasikowskiego wraca w trzeciej ... <czytaj dalej>
Muzycznie w muzeum
Po raz siódmy w Muzeum im. J. Dekerta w Gorzowie ... <czytaj dalej>
Najlepsze II LO
II LO w Gorzowie to najlepsza szkołą w regionie. Zajęła ... <czytaj dalej>
2,5 tys. zł za grochówkę
W czasie gorzowskiego 28. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy ze ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« styczeń 2020 »
P W Ś C P S N
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
O segregacji odpadów
i bezpieczeństwie konsumenta słów kilka (1)
Slogan „podróże kształcą” sprawdza się zawsze. Ile byś nie miał lat, gdzie byś nie pojechał, zwykle przywieziesz ze sobą jakieś nowości albo pod wpływem podróży zmienisz postrzeganie własnej rzeczywistości i ... <czytaj dalej>
Lubuskie Wawrzyny 2019 – zaproszenie do konkursu
Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Cypriana Norwida w Zielonej <czytaj dalej>
Przedszkolaki nauczą mycia rąk
Przedszkolaki mogą wziąć udział w konkursie plastycznym z okazji Światowego <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - dsc_1969.jpg
Hanna Kaup:
20I2020
20I2020. Wulkany, kratery, toksyczne siarkowe wyziewy, a do tego wartki nurt ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
19I2020
19I2020. Była Centrala Rybna w Gorzowie to współistnienie przeszłości z teraźniejszością. ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Kierowcy wydają niemal połowę płacy minimalnej
na naprawę auta
Aż 31 proc. właścicieli aut odwiedza warsztat samochodowy 3-5 razy ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Gdzie kupić auto?
Możliwości, jakie otwiera przed nami wtórny rynek ofert sprzedaży samochodów, ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_9566:
gratulacje!
Z.M.P. <czytaj dalej>
ch.d.t.:
Pan Artuyr to byl tylko pionek w tym wszystkim, mnie interesuje czy wlkasnie Eneris pojdzie za ciuosem i powie wwszystkim z ekomunalnik to spolka INNe <czytaj dalej>
Anonim_4357:
bzdury totalne moja babka ma alzhaimera nigdy zadnych ouszek niebpila ani nir uzywala zmywarki <czytaj dalej>
Anonim_3468:
Jest też podejrzenie, że do choroby Alzheimera może się przyczyniać żywność pakowana w folię aluminiową bądź puszki - czyli napoje, piwo, <czytaj dalej>
Anonim_9964:
przytrzymał się słupa taki nabzdryngolony <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej