poniedziałek 17 lutego 2020     Zbigniew, Julian, Łukasz
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej

szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Co i jak będziemy jeść w 2020?
eGorzowska - 9660_dAbR5LJzh90298DD0rM.jpgTo może być wielka szóstka trendów żywieniowych. Świadomy konsumpcjonizm po raz kolejny znajdzie się w centrum trendów w przyszłym roku. Konsumenci nadal będą stawiać na pierwszym miejscu własne zdrowie. A jakie inne trendy dotyczące odżywania zaskoczą nas w 2020 roku?

Zdrowsze cukry
Zamiast sięgać po cukier, który osłodzi danie, dlaczego nie spróbować słodkiego syropu z owoców? Syropy z granatu, kokosa czy daktyli staną się zdrowszą alternatywą na dodanie odrobiny słodyczy do deserów a nawet polew mięsnych i marynat. Co więcej, choć już można zauważyć zmiany – niejeden producent zacznie stosować słodzik zamiast cukru i oferować będzie produkty słodzone np. stewią. Niektórzy zaś zmniejszą ilości cukru, który wkładają do swoich produktów.

Nowe rodzaje mąki
Mąka migdałowa czy kokosowa – te nie są już dużym zaskoczeniem dla konsumentów. A co z mąką bananową? Alternatywne mąki z różnorodnych owoców i warzyw będą coraz częściej pojawiać się w przepisach, ale będzie można znaleźć je także w już gotowych produktach takich jak tortilla, pączki czy innych daniach, do produkcji których można użyć tego składnika.

Jeszcze mniej mięsa
Bez względu na to czy będzie to bezmięsny burger, czy wegańska kiełbasa, rok 2020 będzie rokiem roślinnych alternatyw mięsnych. Chociaż od kilku lat jest to dosyć mocny trend - w zbliżającym się roku będzie odgrywać jeszcze większą rolę, a producenci zaczną oferować szerszą gamę bezmięsnych zamienników. Według raportu agencji IQS już teraz 43 proc. Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa. Fleksitarianizm - czyli dieta polegająca na spożywaniu ograniczonej liczby posiłków mięsnych stanie się bardziej popularna.

Przemyślane przekąski
Zamiast mało wartościowych przekąsek konsumenci bardziej zainteresują się świadomym odżywianiem. W rezultacie można spodziewać się wzrostu oferty snacków w dziale produktów świeżych i mlecznych.

Zamiast kupować pączki, batoniki, czy fast foody - więcej osób zainteresuje się alternatywnymi przekąskami bez dodatku konserwantów lub zacznie samodzielnie przygotowywać posiłki. Już teraz naukowcy wykazali, że pracownicy, którzy regularnie jedli zdrowe posiłki, osiągali o 25 proc. większą wydajność w pracy. Jest to zatem także sygnał dla pracodawców, którzy oferują swoim pracownikom przekąski w ramach benefitów firmowych.

Świadome wybory
2020 to także kolejny rok, w którym zwiększy się świadomość konsumentów. - Polacy zaczynają zwracać uwagę nie tylko na smak, ale także na wysoką jakość składników, jak i recepturę - tłumaczy Ewa Polińska reprezentująca MSM Mońki. - Zauważyć można pojawienie się nowych grup odbiorców, którzy poszukują w polskich marketach produktów najwyższej jakości, wyprodukowanych z poszanowaniem dla tradycyjnych metod. To nie tylko działanie wspierające lokalne firmy, które stawiają na tradycję. W przypadku wyboru sprawdzonych produktów będziemy mieć pewność, że przez dłuższy czas zachowają swoje składniki odżywcze - dodaje.

Zero waste
Na całym świecie co roku wyrzuca się około 1,3 miliarda ton żywności jadalnej i jak podają prognozy, liczba ta do 2025 wzrośnie do poziomu 2,2 miliarda. A jak sytuacja wygląda w Polsce? Przeciętnie w ciągu roku każdy z nas marnuje około 235 kg jedzenia. Dlatego ograniczenie marnotrawienia żywności w 2020 r będzie priorytetem dla rządów, organizacji pozarządowych i pojedynczych konsumentów. Co istotne 44 proc. marnowanych produktów stanowią owoce i warzywa, które wyrzucane są często ze względu na swój niedoskonały wygląd (nieregularny kształt, kolor itp.). W 2020 r. prawdopodobnie na półkach zobaczymy wzrost liczby produktów, które nie wyglądają jak wyretuszowane przez dobry program komputerowy.

Oprac. red.

9 grudnia 2019 21:41, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Miasto tłumaczy, dlaczego opóźnia się remont Sikorskiego
Publikujemy informacje urzędu miasta dotyczące okoliczności przebudowy ulicy Sikorskiego i przyczyn przesunięcia terminów realizacji tej inwestycji. W związku z licznymi pytaniami ... <czytaj dalej>
Miliony na nowe miejsca w przedszkolach
Zarząd województwa podjął uchwały w sprawie ogłoszenia konkursów dotyczących poprawy dostępności i jakości edukacji przedszkolnej. Celem konkursów jest utworzenie nowych miejsc ... <czytaj dalej>
Samorządowcy w sprawie strategii
Publikujemy stanowisko samorządów północnej części województwa lubuskiego z dnia 30 stycznia 2020 r. w sprawie projektu Strategii Rozwoju Województwa Lubuskiego ... <czytaj dalej>
Przychodnie do szpitali
Samorząd Województwa Lubuskiego planuje połączyć dwie przychodnie ze szpitalami. Chodzi o Przychodnię Dworcową i Wielospecjalistyczny Szpital Wojewódzki w Gorzowie Wlkp. ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Mir-Mar" Firma Handlowa Mariola Targowska

ul. Dworcowa 1, Gorzów Wlkp.
tel. 95 723 98 39
branża: Odzież - detal <czytaj dalej>
"Out-Marketing" Anna Horodecka

ul. Baczewskiego 36, Gorzów Wlkp.
tel. 503 516 302
branża: Marketingowe agencje <czytaj dalej>

15II2020
15II2020. Wrocławski Teatr Muzyczny Capitol po wielu latach. I choć obiekt ... <czytaj dalej>
Premiera, na którą czekali miłośnicy disco-polo
Czy w walentynki może być nieromantycznie? Przekonaj się o tym. ... <czytaj dalej>
Miliony na nowe miejsca w przedszkolach
Zarząd województwa podjął uchwały w sprawie ogłoszenia konkursów dotyczących poprawy ... <czytaj dalej>
Szpitalne obcowanie ze sztuką
W Wielospecjalistycznym Szpitalu Wojewódzkim w Gorzowie rozpoczyna działalność Galeria Sztuki ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« luty 2020 »
P W Ś C P S N
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
O segregacji odpadów i bezpieczeństwie konsumenta (3)
Coraz bliżej 1 marca, kiedy to wszyscy będziemy obowiązkowo segregować śmieci. Czy zwracamy uwagę, że opakowania plastikowe oznaczone jako 7 – INNE/OTHER nie podlegają recyklingowi, choć nie ma o tym ... <czytaj dalej>
Lubuskie Wawrzyny 2019 – zaproszenie do konkursu
Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Cypriana Norwida w Zielonej <czytaj dalej>
Przedszkolaki nauczą mycia rąk
Przedszkolaki mogą wziąć udział w konkursie plastycznym z okazji Światowego <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - image074.jpg
Hanna Kaup:
16II2020
16II2020. W pogodzie wciąż jesień, jakby luty zamienił się z listopadem. ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
15II2020
15II2020. Wrocławski Teatr Muzyczny Capitol po wielu latach. I choć obiekt ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Kierowcy wydają niemal połowę płacy minimalnej
na naprawę auta
Aż 31 proc. właścicieli aut odwiedza warsztat samochodowy 3-5 razy ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Gdzie kupić auto?
Możliwości, jakie otwiera przed nami wtórny rynek ofert sprzedaży samochodów, ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_3881:
Przepraszać już powinni wczoraj, ale pewnie winą obarczą zwykłego człowieka, który obsługiwał maszynę. Tu przede wszystkim powinien odpowiad <czytaj dalej>
Anonim_7969:
Czekajcie, zaraz się rzucą przepraszać. No i te durne tłumaczenia, które padną przy okazji... <czytaj dalej>
Anonim_1251:
Rzygać mi się chce jak myślę o urzędnikach z Urzędu Miasta. <czytaj dalej>
Anonim_3563:
Będą tam pakować gorzowskie marudy w paczki i wysyłać na eksport do Indii <czytaj dalej>
Anonim_4866:
tylko po co to komu <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej