Niemal 600 kontroli przeprowadził w minionym roku sanepid w 175 super i hipermarketach województwa lubuskiego.
W roku 2011 na terenie naszego województwa działało 175 hiper i supermarketów różnych sieci, w których przeprowadzono 596 kontroli sanitarnych.
Najwięcej uchybień dotyczyło:
• zaniedbań higieniczno-sanitarnych w zakresie bieżącej czystości pomieszczeń i urządzeń;
• złego stanu technicznego powierzchni ścian i sufitów oraz podłóg w pomieszczeniach magazynowych;
• niewłaściwej temperatury przechowywania środków spożywczych łatwo psujących się;
• brudnych urządzeń chłodniczych oraz koszy zakupowych;
• obecności szkodników i braku skutecznej ochrony przed szkodnikami;
• wprowadzania do obrotu środków spożywczych po upływie terminów przydatności do spożycia.
Skontrolowano również: działania podejmowane na podstawie zgłoszeń w ramach systemu RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Paszach) oraz systemu Rapex (System Szybkiej Informacji o Produktach Nieżywnościowych Niebezpiecznych dla Konsumentów), farby do włosów pod kątem związków utleniających i pH oraz oznakowanie past do zębów pod kątem zawartości fluoru – nie stwierdzono nieprawidłowości.
- Z 25 zgłoszeń konsumentów cztery interwencje uznano za zasadne. Dotyczyły one obecności gryzoni w sklepie, zmienionych cech organoleptycznych żywności, sprzedaży żywności po upływie terminu przydatności do spożycia oraz niewłaściwego stanu sanitarnego otoczenia sklepu – mówi kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku WSSE.
Małgorzata Stodolak. – Inne zgłoszenia dotyczyły zanieczyszczenia żywności szkodnikami, sprzedaży zepsutej żywności, braku czystości w obiekcie. Te z kolei okazały się bezzasadne.
Na nieprawidłowości natury sanitarno-technicznej wydano decyzje administracyjne i nałożono 34 mandaty na kwotę 7.130 zł. W jednym przypadku skierowano wniosek o ukaranie do Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego za prowadzenie działalności wbrew wydanej decyzji o czasowym zawieszeniu działania obiektu.
Podczas kontroli sanitarnych sklepów wielkopowierzchniowych szczególną uwagę zwracano na: środki spożywcze zawierające lub składające się z GMO (organizmów genetycznie modyfikowanych), mleko w proszku i produkty mleczne oraz suplementy diety pochodzące z Chin, warzywa i owoce z Niemiec - w związku ze wzrostem wykrywalności zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) i krwawej biegunki prawdopodobnie wywołanej przez bakterie E. coli z grupy enterokrwotocznych. Kontrole nie wykazały nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.
Z obiektów pobrano do badań laboratoryjnych 705 próbek żywności, z których sześć zakwestionowano ze względu na zanieczyszczenia mikrobiologiczne, nieprawidłowe cechy organoleptyczne, niewłaściwe oznakowanie oraz przekroczenie maksymalnej ilości witamin B6 i B12 w stosunku do zalecanego dziennego spożycia.
Pobrano do badań laboratoryjnych dziewięć próbek wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz trzy próbki kosmetyków. Żadnej z nich nie kwestionowano.
Oprac. Hak
foto http://www.szczury.h4a.pl
Oni tu zostają
„Zostaję!” to hasło nowej kampanii promującej Gorzów, która ma zwrócić uwagę na zalety naszego miasta, dzięki którym jest ono doskonałym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>200 lat dla pani Zofii
Nieczęsto zdarza się, aby tradycyjnie śpiewane „sto lat”, z racji chwili, modyfikowano w sekwencji życzeń na lat „dwieście”. Tak właśnie ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ...
<czytaj dalej>