Na na ryneczku przy ul. Jerzego odbędzie się wielkoocne gotowanie.
W piątek, 8 kwietnia kucharze i uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych z Gorzowskiem Rynkiem Hurtowym przygotują świąteczną zupę chrzanową. Opowiedzą też o najpopularniejszych przepisach na świąteczny stół oraz wielkanocnych tradycjach i zwyczajach kulinarnych.
Degustacja rozpocznie się od 10.00.
Chrzan jako roślina znany jest od wielu stuleci jako dodatek do dań, nie tylko świątecznych, także do wędlin i mięs podawanych na zimno. To również niezbędny dodatek wielkanocnego barszczu, żurku lub zupy chrzanowej. W tradycji wielkanocnej symbolizuje siłę fizyczną i zdrowie.
Kucharze gorzowskiego „gastronomika” z uczniami przygotują gorzowską zupę chrzanową. Do garnków trafią produkty lokalne prosto od kupców, m.in. świeży chrzan, cebula, czosnek, marchewka i ziemniaki. Klienci ryneczku przy Jerzego będą mogli posmakować zupy w piątek.
To kolejna akcja Zespołu Szkół Gastronomicznych, Gorzowskiego Rynku Hurtowego i Miasta Gorzów. Jest organizowana w trosce o pielęgnowanie tradycji i zdrowe zwyczaje żywieniowe. Odbyło się już gotowanie „Barszczu po gorzowsku” a także działania w ramach Międzynarodowego Roku Warzyw i Owoców. Od września 2020 r. szkoła, GRH i Miasto łączy porozumienie o współpracy.
Oprac. redakcja
Foto GRH
Oni tu zostają
„Zostaję!” to hasło nowej kampanii promującej Gorzów, która ma zwrócić uwagę na zalety naszego miasta, dzięki którym jest ono doskonałym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>200 lat dla pani Zofii
Nieczęsto zdarza się, aby tradycyjnie śpiewane „sto lat”, z racji chwili, modyfikowano w sekwencji życzeń na lat „dwieście”. Tak właśnie ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ...
<czytaj dalej>