piątek 30 października 2020     Zenobii, Edmunda, Przemysława
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
Hanna Kaup BLOG

« powrót
26IX2020 - jak smakuje gorzowski rynek
A może się uda

26IX2020.

Pierożki z farszem z jelenia, wątróbka drobiowa w postaci pasztetu francuskiego, krem z ziemniaka wzbogacony o krem z grzybów leśnych, pieczony burak, mus z fasoli, sielawa, kremy na słodko z dodatkiem borówek amerykańskich – takie m.in. przysmaki zgotowali dziś na Starym Rynku zaproszeni przez Gorzowski Rynek Hurtowy goście. Wśród nich było sześciu kucharzy i jedna cukierniczka.

Wydarzenie pod hasłem „Rynek smakuje” zostało dofinansowane przez Stowarzyszenie Gmin Polskich Euroregionu „Pro Europa Viadrina”. Zorganizował je Gorzowski Rynek Hurtowy, z partnerem – Stowarzyszeniem „Oder gemeinsam e.V”. Kulinarne spotkanie poprowadziła Marta Liberkowska, a rolę gospodarza pełniła prezes GRH Agata Dusińska.
– Coraz bardziej przekonujemy się, że najlepsza i najzdrowsza żywność to ta, która powstaje blisko nas, z lokalnych produktów. Od wieków wiadomo też, że wspólne gotowanie i jedzenie łączy ludzi. Dlatego uznaliśmy, że najlepszym sposobem poznania naszych sąsiadów z drugiej strony Odry będzie gotowanie razem potraw z regionalnych produktów – powiedziała.

Główną rolę odgrywały warzywa, które można kupić na rynku Jerzego.

Sześciu kucharzy: Paweł Salamon, Dawid Szkudlarek, Krzysztof Marciniak, Łukasz Gerłowicz, Bartłomiej Pawlikowski, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych Paweł Cierach z uczniami oraz przedstawiciel Niemiec Uwe Spörl, a także cukierniczka Andżelika Swatkowska w dwóch turach przygotowali dania z produktów regionalnych. Wzięli też udział w kulinarnej bitwie na danie z jabłka, kalarepy i chrzanu. Tę konkurencję wygrał Dawid Szkudlarek, który zachwycił jury – w składzie Agata Dusińska, szef Eureregionu Pro Europa Viadrina Krzsztof Szydłak i stowarzyszenia „Oder gemeinsam e.V” Aleksander Grodecki – swoją surówką.

Ciekawą propozycją, która cieszyła się chyba największym wzięciem były – przygotowane przez partnera z Niemiec – gotowane osobno warzywa, potem wrzucone na oliwę na patelni: marchewka, brokuł, papryka i ziemniaki w mundurkach. Na koniec kucharz dodał jajka. W ten sposób powstał warzywny misz masz.

Wszystkim dopisywały nie tylko apetyty, ale i humory. - Jednak początek był przerażający – zdradziła Marta Liberkowska. – Byliśmy przekonani, że będziemy gotować dla siebie, a ja, ponieważ prowadziłam imprezę, myślałam, że będę mówić do tych warzyw, a nie do mieszkańców. Ale z minuty na minutę pojawiały się osoby zainteresowane. Ludzie chętnie smakowali potrawy i czekali na kolejne.

Dużym zainteresowaniem cieszył się burak pieczony przygotowany przez Pawła Salomona, który zdradził, jak przygotować ten specjał:
– Potrzebny jest dobry burak z dobrego miejsca, czyli z rynku przy Jerzego, odpowiednio przechowywany. Po umyciu pieczemy go w skórce w temperaturze 150 stopni od 3 do 4 godzin w zależności od wielkości. Potem obieramy, kroimy w kostkę i miksujemy z dodatkiem wody, bo chcemy, żeby to była wegańska potrawa. Wreszcie dodajemy przyprawy. Proponuję czarnuszkę, gałkę muszkatołową i świeżą ostrą paprykę, by złamać smak słodkiego buraka, bo z pieczonego wydobywamy bardzo dużo cukru – wyjaśniał.

Z kolei Dawid Szkudlarek zachęcał do spróbowania swojego pasztetu z wątróbki. Poza nią wykorzystał jabłko jako element skwaszenia pasztetu. Powstała zalewa słodko-kwaśna z dodatkiem lubczyku. Całość serwował na pieczywie żytnim upieczonym samodzielnie na prawdziwym zakwasie.
– Ten pasztet przekona każdego. Mam bardzo wiele pozytywnych opinii osób, które dotąd miały na wątróbkę długie zęby. Oczywiście, wegana nie da się przekonać, żeby zjadł wątróbkę, ale dla tych, którzy mieli okazję kosztować ten produkt, na pewno byłaby to nowa odsłona smakowa – mówił.
Tych, którzy nie spróbowali wymienionych tu potraw, bo nie przyszli na Stary Rynek, kucharze zapraszają do swoich macierzystych restauracji. Dawid Szkudlarek do „Siedem stołów” w Folwarku Folińskich, a Paweł Salomon – do Mierzęcina.

Projekt Rynek smakuje jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu pn. „Redukować bariery - wspólnie wykorzystywać silne strony”.

Hanna Kaup

Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 1/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 2/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 3/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 4/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 5/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 6/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 8/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 9/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 10/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 11/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 12/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 13/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 14/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 15/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 16/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 17/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 18/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 19/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 20/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 21/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 22/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 23/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 24/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 25/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 26/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 27/27


26 września 2020 14:29, Hanna Kaup
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Komunikat NFZ
Oddziały wojewódzkie NFZ wysłały do świadczeniodawców POZ aneksy do umów na okres od 1 stycznia do 30 czerwca przyszłego roku. Umowy ... <czytaj dalej>
Żeby załatwić sprawę w urzędzie,
będziesz potrzebował więcej czasu
W związku z aktualną sytuacją pandemiczną, w trosce o bezpieczeństwo klientów i urzędników, prezydent miasta wprowadził zmiany dotyczące trybu pracy ... <czytaj dalej>
Oświadczenie gorzowskiego szpitala
Publikujmey Oświadczenie Wielospecjalistycznego Szpitala Wojewódkziego w Gorzowie. W odpowiedzi na komunikat w sprawie śledztwa dotyczącego DPS w Zielonej Górze zamieszczony na ... <czytaj dalej>
Gorzowski szpital odpowiada na materiał interwencyjny
Publikujemy odpowiedź przysłaną w imieniu Wielospecjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Gorzowie na artykuł interwencyjny "Stosować środki ostrożności". Oto treść pisma: W odpowiedzi na ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
PCK Zarząd Rejonowy

ul. Bolesława Chrobrego 28 /6, Gorzów Wlkp.
tel. 95 735 24 92
branża: Fundacje, charytatywne instytucje <czytaj dalej>
"Virgjn Leasing" Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 53, Gorzów Wlkp.
tel. 95 720 50 56
branża: Leasing <czytaj dalej>
Kolasiński Sylwester Usługi Transportowe

ul. Fredry 1 d lok. 1, Gorzów Wlkp.
tel. 888 276 298
branża: Transport samochodowy <czytaj dalej>

Kalendarium eventów
« październik 2020 »
P W Ś C P S N
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Nie jestem ślepym idiotą
Sorry za taki tytuł, ale ostatnio wszystkim puszczają nerwy. Mnie też się ulało. Nie bez przyczyny, ale z powodu tłumaczeń, które nie tylko mnie stawiają w złym świetle i sugerują, ... <czytaj dalej>
Lubisz ładnie mieszkać?
„Zielona ławeczka” czeka na Ciebie
Jest szansa na poprawę wyglądu podwórek i miejsc najbliższego otoczenia. <czytaj dalej>
Jakie są nasze Smaki Regionów
Ruszyła XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Organizuje go <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - omaraa.jpg
admin ego:
29X2020 - internetowa noc
29X2020. Dziś 51. rocznica włączenia Internetu. I z tej okazji Multimedia, ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
28X2020 - nie poleciały kamienie na "Szaniec"
28X2020. Dzisiejszy protest wobec zaostrzenia ustawy antyaborcyjnej obarczony był ryzykiem zbyt ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Jak chronić najmłodszych przed sextortion?
Scenariusze mogą być różne. Na przykład rówieśnik zachęci do zrobienia ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup radzi:
Zapytaj stomatologa
Wizyta u stomatologa podczas pandemii koronawirusa konieczna czy niebezpieczna? Trwająca w ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_1152:
Od dzisiaj będziesz rodzić bo ci każemy. Nawet martwe płody.
NIEEEEE!!!
Ależ nie krzycz. Możesz protestować w kulturalny sposób. Nie <czytaj dalej>
anonim12345:
proponuję to miasto zaorać i zbudować od początku ale już pod nadzorem nowych władz, myślących logicznie i mających mieszkańców na względz <czytaj dalej>
anonim12345:
bardzo dobrze powiedział Marszałek, co to znaczy że PIS przekracza granice? To nie PIS demoluje kościoły, obraża wierzących i myślących inacz <czytaj dalej>
Anonim_1152:
Prezes ma receptę... Człowieku w jakim świecie żyjesz? Temu człowiekowi wnuki bawić a nie...a przepraszam, no nic :-) <czytaj dalej>
Taki jeden:
Nie pamiętacie, jak ppowstawała "Solidarność" masowy ruch społeczny, jak władza, szydziła, wyśmiewała, biła, aresztowała i mordow <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej