28VII2020.
CzÄ™sto zastanawiamy siÄ™, co przywieźć z wakacji, jaki prezent dać bliskim, czym ucieszyć tych, których z nami nie byÅ‚o. I coraz częściej wybieramy coÅ› smakowitego, czyli specjaÅ‚y kuchni kraju, do którego podróżujemy.
Bliska nam Litwa oferuje wiele produktów, które warto spróbować i przywieźć znajomym do kraju.
Litwini majÄ… czym siÄ™ pochwalić, ale szczególnie dumni sÄ… z serów Dżiugas® wytwarzanych wyÅ‚Ä…cznie z mleka krów wolno wypasanych latem na Å‚Ä…kach. Tradycje wyrobu siÄ™gajÄ… 1924 r. Ser można kupić w sklepach i na targach, ale sÄ… też specjalne lokale o tej nazwie, gdzie oczywiÅ›cie serwuje siÄ™ ten przysmak. Warto wiedzieć, że w sprzedaży jest ser dojrzewajÄ…cy 12, 18, 24, 36 i 48 miesiÄ™cy. OczywiÅ›cie, im starszy, tym doskonalszy w smaku. Szczytem tego rarytasu sÄ… produkty dojrzewajÄ…ce 60, 100 i 120 miesiÄ™cy.
Dżiugas® jest tak dobry, że powstajÄ… o nim opowieÅ›ci. W Wilnie zobaczycie stojÄ…ce przy lokalach reklamy tego sera, do którego zakradajÄ… siÄ™ myszki (
patrz zdjęcie niżej).
JeÅ›li ktoÅ› woli kieÅ‚basÄ™, nie może wrócić bez kindziuka, czyli rodzaju surowej wÄ™dliny napychanej do Å›wiÅ„skiego – oczywiÅ›cie czystego – żoÅ‚Ä…dka (kindziukas to żoÅ‚Ä…dek). Tradycyjny nadaje siÄ™ do spożycia nawet 6 miesiÄ™cy po uwÄ™dzeniu.
Na Litwie produkuje siÄ™ ponad 200 rodzajów czarnego żytniego chleba, czÄ™sto z kminkiem, czasem – sÅ‚odem jÄ™czmiennym. SÄ… też chleby z owocami suszonymi. One również majÄ… dÅ‚uższy termin do spożycia. Z pewnoÅ›ciÄ… goÅ›ciom z Polski bÄ™dÄ… smakowaÅ‚y sery twarogowe, do których dodaje siÄ™ nie tylko najróżniejsze przyprawy, ale i orzechy czy żurawinÄ™. Jest też charakterystyczny przysmak litewski – ser jabÅ‚kowy. Wielu Litwinów jest zdania, że aby zadowolić podniebienie, wystarczy dobry chleb i sÅ‚onina: solona lub wÄ™dzona. Na targach zawsze dostaniecie nieco na spróbowanie. Gdyby nie smakowaÅ‚o, kupować nie trzeba.
OczywiÅ›cie, Polacy chÄ™tnie przywożą od sÄ…siadów ze wschodu nalewkÄ™ zioÅ‚owÄ… Trejos Devynerios 999. Jest wytwarzana z 9 zióÅ‚ aromatycznych, 9 – piekÄ…cych i 9 – gorzkich. W skÅ‚ad tej mieszanki wchodzÄ…: ziele pioÅ‚unu, owoc czarnego pieprzu, szyszki chmielu, naowocnia pomaraÅ„czy, ziele krwawnika, owoc pieprzowca, goździki, liść laurowy, miÄ™ta pieprzowa, kminek, owoc kopru wÅ‚oskiego, ziele macierzanki, ziele hyzopu, korzeÅ„ lubczyku, korzeÅ„ koźlaka, ziele dziurawca, kora kruszyny, kwiat nagietka, pÄ…k topoli, pÄ…k brzozy, kora dÄ™bu, kora wierzby, kwiat wiÄ…zówki, owoc gÅ‚ogu, jarzÄ™bina, dzika róża, kÅ‚Ä…cze piÄ™ciornika. Mówi siÄ™, że nalewka jest doskonaÅ‚a na problemy żoÅ‚Ä…dkowe.
Świat się zmienił, zwyczaje się zmieniły, ale jedzenie na Litwie wciąż smakuje wybornie.
Hanna Kaup
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej.
Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINÅ», przebuduje ostatni, póÅ‚kilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszÄ… ...
<czytaj dalej>UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”.
W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ...
<czytaj dalej>Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń.
Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejÅ›cie do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ...
<czytaj dalej>Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>