czwartek 2 kwietnia 2020     Maria, Franciszek, Urban
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Kuchnia blisko natury
- borowik szlachetny (Boletus edulis)
eGorzowska - 8856_pqVejxBxOO98MGjPHEh.jpgJesienna pora to idealny czas na grzybobranie. Wędrówki po lesie w poszukiwaniu grzybów są niezwykle przyjemne, a powrót do domu z koszem wypełnionym aromatycznymi leśnymi skarbami przynosi wiele satysfakcji i otwiera nowe kulinarne możliwości. Grzybobranie bywa wyjątkowo atrakcyjne, jeśli wśród zebranych grzybów mamy borowiki szlachetne, zwane także prawdziwkami.

Są to grzyby szczególnie lubiane i doceniane nie tylko ze względu na wyborny smak oraz leśny aromat. Borowiki uznaje się również za wartościowe ze względu na zawarte w nich bogactwo składników odżywczych.

Spotkanie z borowikiem – kiedy i gdzie?
Borowiki szlachetne możemy zbierać od lipca do listopada. Rosną w zasadzie we wszystkich typach lasów, zarówno liściastych, iglastych jak i mieszanych. Jednak najwięcej znajdziemy ich przy świerkach, sosnach, dębach oraz bukach, gdyż właśnie z tymi gatunkami drzew wchodzą w tzw. mikoryzę. Mikoryza to swego rodzaju współpraca między grzybem a drzewem, przynoszącą obu stronom korzyści. Dzięki grzybom drzewa są w stanie pobierać więcej substancji odżywczych z gleby, co wpływa pozytywnie na ich zdrowie i wzrost. W zamian grzyby otrzymują produkty fotosyntezy: cukry, których nie są w stanie same wytworzyć.

Borowik atrakcyjny z wyglądu
Borowik szlachetny to prawdziwy arystokrata wśród grzybów. Nawet z wyglądu prezentuje się bardzo dostojnie. Kapelusz i znajdujące się pod kapeluszem rurki oraz trzon młodego borowika są białe lub kremowe. Z wiekiem kapelusz i trzon brązowieją, a rurki stają się zielonkawe. Kapelusz zwykle osiąga średnicę od pięciu do 25 centymetrów. Jego skórka jest sucha i matowa. Trzon u starszych okazów wydłuża się i dodatkowo pokrywa jasnobrązową siateczką. Wysokość trzonu zazwyczaj mieści się w granicach od pięciu do 20 centymetrów, a jego grubość od dwóch do sześciu. Miąższ tego grzyba jest biały - u młodych osobników jędrny i twardy, u starszych staje się gąbczasty. Po nacięciu kapelusza zachowuje swój białawy kolor, nie sinieje i nie odbarwia się, jak może mieć to miejsce w przypadku grzybów często mylonych z borowikiem szlachetnym.

Wyjątkowy smak borowika

To właśnie smak borowika szlachetnego sprawia, że jest on tak cenną zdobyczą dla grzybiarza. Intensywny i aromatyczny, a przy tym łagodny i przyjemny i subtelnie orzechowy – po prostu bardzo smaczny. Dzięki tym walorom smakowym borowik szlachetny znajduje wiele zastosowań w kuchni. Do tego jest bardzo uniwersalny i można wykorzystać go na wiele sposobów. Z borowików szlachetnych można przyrządzić wiele prostych domowych dań. Garść prawdziwków podsmażonych na maśle czy sos grzybowy podany z kaszą to niezwykle wartościowe, urzekające smakiem i aromatem posiłki, których przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Borowik szlachetny nierzadko pojawia się także na wykwintnych przyjęciach, na przykład w postaci gęstych kremów czy oryginalnego carpaccio, przyrządzonego z surowego grzyba oraz wielu innych wybitnych dań i przekąsek.
- Borowiki szlachetne dają mnóstwo możliwości kulinarnych. Doskonale nadają się do suszenia, mrożenia i marynowania – mówi ekspert polskiej marki Devaldano Konrad Przepiórka. - Prawdziwki doskonale znoszą te procesy, bez uszczerbku na aromacie i bez większych strat wartości odżywczych. Dzięki temu smakiem borowika szlachetnego możemy cieszyć się cały rok. Susz z borowików zachowuje piękny leśny zapach i jest doskonałym dodatkiem do tradycyjnego polskiego bigosu czy mięs. Na Boże Narodzenie to właśnie borowiki nadają prawdziwego grzybowego smaku farszom do uszek i pierogów czy świątecznej zupie grzybowej – dodaje.

Borowik pełen wartości
Na temat wartości odżywczych grzybów narosło wiele mitów. Wynikają one przede wszystkim z faktu, iż grzyby w 80 proc. składają się z wody. W związku z tym wiele osób docenia ich wykwintny smak, ale nie uznaje ich składu za wartościowy. Jest to błędne założenie, ponieważ grzyby zawierają wiele wartości odżywczych ważnych dla organizmu człowieka. Borowik szlachetny nie jest tu wyjątkiem. Przede wszystkim zawiera duże ilości białka. Białko w tym grzybie składa się z aminokwasów egzogennych – bardzo dobrze przyswajalnych przez organizm i w związku z tym bardzo cennych. W prawdziwku znajdziemy także węglowodany i kwasy tłuszczowe – te najlepsze dla zdrowia – wielonienasycone. Nie zabraknie także składników mineralnych takich jak fosfor, magnez, żelazo i potas oraz wielu witamin: A, B, C, D, E i PP. Borowik szlachetny niesie także pomoc w odchudzaniu, jest źródłem błonnika, który usprawnia przemianę materii, a przede wszystkim jest niskokaloryczny – 100 g prawdziwka to zaledwie 23 kcal.

Z lasu, sklepu czy ze straganu?
Nie każdy ma możliwość wybrać się na grzybobranie i własnoręcznie zbierać grzyby. Daleka odległość od terenów leśnych, brak czasu, doświadczenia i znajomości grzybów często uniemożliwiają pozyskiwanie leśnych darów we własnym zakresie. Dodatkowo oczyszczenie oraz przetwarzanie leśnych zbiorów jest niemałym kulinarnym wyzwaniem, wymagającym czasu, cierpliwości i umiejętności. Dotyczy to nie tylko borowików, ale wszystkich innych grzybów, które miewają różne właściwości i potrzebują innych metod obróbki. Zamiast zbierać, czyścić, suszyć i marynować grzyby w domowych warunkach, można śmiało skorzystać z gotowych grzybowych przetworów lub świeżych grzybów dostępnych na rynku.

Kupując grzyby w jakiejkolwiek formie, należy sięgać tylko i wyłącznie po te, które pochodzą ze sprawdzonych i godnych zaufana źródeł. Dotyczy to zarówno zakupu grzybów świeżych, jak i przetworzonych. Warto pamiętać, że grzyby trujące zawsze pozostają trujące. Nawet po procesie suszenia zachowują swoje niebezpieczne właściwości, a w suszu odróżnienie obcego rodzaju lub gatunku grzyba jest wyjątkowo trudne.

Dbając więc o własne bezpieczeństwo, należy wybierać przede wszystkim grzyby pakowane, opatrzone etykietami z zestawem potrzebnych informacji na temat producenta, produktu i jego pochodzenia. Grzyby powinny posiadać wymagane atesty, gwarantujące między innymi bezpieczną jakość kontrolowaną przez uprawnionego grzyboznawcę lub klasyfikatora grzybów.

Borowik na co dzień czy tylko od święta?
Borowik szlachetny to doskonały grzyb jadalny. Zdecydowanie warto zaprosić go na stałe do naszego menu. Po pierwsze, wyjątkowy smak i aromat borowika nada naszej kuchni wyjątkowości. Po drugie, ze względu na skład będzie on wsparciem dla naszej wartościowej i urozmaiconej diety. Po trzecie, mnogość sposobów przechowywania borowika pozwala cieszyć się nim cały rok. Te argumenty przekonują szczególnie, jeśli zależy nam, aby nasze gotowanie było smaczne, oryginalne, różnorodne i bliskie naturze.

Oprac. redakcja

8 października 2018 21:46, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Uaktualnione zarządzenia duszpasterskie na czas pandemii
26 marca bp Tadeusz Lityński wydał uaktualnione zarządzenia odnoszące się do duszpasterstwa w okresie zmagań z pandemią koronawirusa. Obszerny, liczący ... <czytaj dalej>
Zmiany w kursowaniu pociągów
Publikujemy komunikat w sprawie kursowania pociągów POLREGIO. W związku z wdrożeniem nadzwyczajnych rządowych rozwiązań mających na celu zapobieganie, przeciwdziałanie i zwalczanie ... <czytaj dalej>
Sytuacja epidemiologiczna w Gorzowie
Publikujemy komunikat Urzędu Miasta w Gorzowie w sprawie sytuacji związanej z koronawirusem. Wczoraj informowaliśmy o kolejnym zachorowaniu w województwie. Szczegóły tu: ... <czytaj dalej>
Ograniczenia w wydziale komunikacji
Celem ograniczenia przebywania w jednym pomieszczeniu wielu osób, od poniedziałku (16 marca) w Wydziale Komunikacji Urzędu Miasta przy ulicy Myśliborskiej ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Mondalco" Sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Wielobranżowe

ul. Ogińskiego 179, Gorzów Wlkp.
tel. 95 724 06 06
branża: Palety <czytaj dalej>
"Projekt" Spółdzielnia Mieszkaniowa

ul. Wyszyńskiego 154, Gorzów Wlkp.
tel. 95 729 95 33
branża: Spółdzielnie mieszkaniowe, administracje <czytaj dalej>
Włodarczak Ewelina Salon Fryzjerski

ul. Kazimierza WielkiegoGorzów Wlkp.,
tel. 506 238 859
branża: Fryzjerskie usługi, salony <czytaj dalej>

Chlorator od gorzowskich wodociągów
Dzięki Przedsiębiorstwu Wodociągów i Kanalizacji, cieki szpitala zakaźnego będą wolne ... <czytaj dalej>
Jak radzić sobie z lękiem
Od wtorku 31 marca, na kanale YouTube Akademia NFZ będą ... <czytaj dalej>
Siedem rad, jak nie dać się hackerom
SMS-y na temat szczepień przeciwko koronawirusowi z obietnicą zwrotu 70 ... <czytaj dalej>
Kto wytwarza więcej śmieci? Polak czy Duńczyk?
I co z tego wynika
Odpowiedzialne i efektywne gospodarowanie odpadami to jeden z największych problemów ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« kwiecień 2020 »
P W Ś C P S N
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Pytania tendencyjne
Mamy w kraju stan epidemiczny. Dla zwykłego człowieka to stan nadzwyczajny. Wszystko od ponad tygodnia zmieniło się w życiu niemal każdego Polaka. Ale ta nadzwyczajna sytuacja dla niektórych nic nie ... <czytaj dalej>
Tajemnica mojej wyobraźni
Pod hasłem „Tajemnica mojej wyobraźni” rusza 18. edycja ogólnopolskiego konkursu <czytaj dalej>
Lubuskie Wawrzyny 2019 – zaproszenie do konkursu
Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Cypriana Norwida w Zielonej <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 4fa.jpg
Hanna Kaup:
1IV2020 - prima aprilis
1IV2020. Wydawać by się mogło, że w sytuacji epidemii i coraz ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
31III2020 - coraz trudniej
31III2020. Ostatni dzień marca. Rząd w czasie kolejnej konferencji poinformował Polaków ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Czym jest koronawirus
Dr Dawid Ciemięga pochodzi z Tychów. Jest lekarzem pediatrą i ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Siedem rad, jak nie dać się hackerom
SMS-y na temat szczepień przeciwko koronawirusowi z obietnicą zwrotu 70 ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_5592:
Klepie. I wydaje mu się, że coś znaczy. <czytaj dalej>
Anonim_5256:
Człowieku, czy Ty masz jakąś podstawową wiedzę o rzeczywistości,czy tylko tak klepiesz? <czytaj dalej>
Anonim_6234:
myślę źe marszałek Polakowa specjalnie wzięła do siebie do zielonej góry chorych na koronawirusa z regionu gorzowskiego żeby wysłupłać jaki <czytaj dalej>
Anonim_8674:
Żenujące, ponizajace dla przyznajacego nagrode, ze nie sprawdza, nie czyta , nie weryfikuje i dla odbierajacego za to co zrobili tylu pracownikom. W <czytaj dalej>
Anonim_2726:
nosił wilk razy kilka, ponieśli jednego i drugiego wilka <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej