sobota 14 grudnia 2019     Alfred, Izydor
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej

szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Kuchnia blisko natury
- borowik szlachetny (Boletus edulis)
eGorzowska - 8856_pqVejxBxOO98MGjPHEh.jpgJesienna pora to idealny czas na grzybobranie. Wędrówki po lesie w poszukiwaniu grzybów są niezwykle przyjemne, a powrót do domu z koszem wypełnionym aromatycznymi leśnymi skarbami przynosi wiele satysfakcji i otwiera nowe kulinarne możliwości. Grzybobranie bywa wyjątkowo atrakcyjne, jeśli wśród zebranych grzybów mamy borowiki szlachetne, zwane także prawdziwkami.

Są to grzyby szczególnie lubiane i doceniane nie tylko ze względu na wyborny smak oraz leśny aromat. Borowiki uznaje się również za wartościowe ze względu na zawarte w nich bogactwo składników odżywczych.

Spotkanie z borowikiem – kiedy i gdzie?
Borowiki szlachetne możemy zbierać od lipca do listopada. Rosną w zasadzie we wszystkich typach lasów, zarówno liściastych, iglastych jak i mieszanych. Jednak najwięcej znajdziemy ich przy świerkach, sosnach, dębach oraz bukach, gdyż właśnie z tymi gatunkami drzew wchodzą w tzw. mikoryzę. Mikoryza to swego rodzaju współpraca między grzybem a drzewem, przynoszącą obu stronom korzyści. Dzięki grzybom drzewa są w stanie pobierać więcej substancji odżywczych z gleby, co wpływa pozytywnie na ich zdrowie i wzrost. W zamian grzyby otrzymują produkty fotosyntezy: cukry, których nie są w stanie same wytworzyć.

Borowik atrakcyjny z wyglądu
Borowik szlachetny to prawdziwy arystokrata wśród grzybów. Nawet z wyglądu prezentuje się bardzo dostojnie. Kapelusz i znajdujące się pod kapeluszem rurki oraz trzon młodego borowika są białe lub kremowe. Z wiekiem kapelusz i trzon brązowieją, a rurki stają się zielonkawe. Kapelusz zwykle osiąga średnicę od pięciu do 25 centymetrów. Jego skórka jest sucha i matowa. Trzon u starszych okazów wydłuża się i dodatkowo pokrywa jasnobrązową siateczką. Wysokość trzonu zazwyczaj mieści się w granicach od pięciu do 20 centymetrów, a jego grubość od dwóch do sześciu. Miąższ tego grzyba jest biały - u młodych osobników jędrny i twardy, u starszych staje się gąbczasty. Po nacięciu kapelusza zachowuje swój białawy kolor, nie sinieje i nie odbarwia się, jak może mieć to miejsce w przypadku grzybów często mylonych z borowikiem szlachetnym.

Wyjątkowy smak borowika

To właśnie smak borowika szlachetnego sprawia, że jest on tak cenną zdobyczą dla grzybiarza. Intensywny i aromatyczny, a przy tym łagodny i przyjemny i subtelnie orzechowy – po prostu bardzo smaczny. Dzięki tym walorom smakowym borowik szlachetny znajduje wiele zastosowań w kuchni. Do tego jest bardzo uniwersalny i można wykorzystać go na wiele sposobów. Z borowików szlachetnych można przyrządzić wiele prostych domowych dań. Garść prawdziwków podsmażonych na maśle czy sos grzybowy podany z kaszą to niezwykle wartościowe, urzekające smakiem i aromatem posiłki, których przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Borowik szlachetny nierzadko pojawia się także na wykwintnych przyjęciach, na przykład w postaci gęstych kremów czy oryginalnego carpaccio, przyrządzonego z surowego grzyba oraz wielu innych wybitnych dań i przekąsek.
- Borowiki szlachetne dają mnóstwo możliwości kulinarnych. Doskonale nadają się do suszenia, mrożenia i marynowania – mówi ekspert polskiej marki Devaldano Konrad Przepiórka. - Prawdziwki doskonale znoszą te procesy, bez uszczerbku na aromacie i bez większych strat wartości odżywczych. Dzięki temu smakiem borowika szlachetnego możemy cieszyć się cały rok. Susz z borowików zachowuje piękny leśny zapach i jest doskonałym dodatkiem do tradycyjnego polskiego bigosu czy mięs. Na Boże Narodzenie to właśnie borowiki nadają prawdziwego grzybowego smaku farszom do uszek i pierogów czy świątecznej zupie grzybowej – dodaje.

Borowik pełen wartości
Na temat wartości odżywczych grzybów narosło wiele mitów. Wynikają one przede wszystkim z faktu, iż grzyby w 80 proc. składają się z wody. W związku z tym wiele osób docenia ich wykwintny smak, ale nie uznaje ich składu za wartościowy. Jest to błędne założenie, ponieważ grzyby zawierają wiele wartości odżywczych ważnych dla organizmu człowieka. Borowik szlachetny nie jest tu wyjątkiem. Przede wszystkim zawiera duże ilości białka. Białko w tym grzybie składa się z aminokwasów egzogennych – bardzo dobrze przyswajalnych przez organizm i w związku z tym bardzo cennych. W prawdziwku znajdziemy także węglowodany i kwasy tłuszczowe – te najlepsze dla zdrowia – wielonienasycone. Nie zabraknie także składników mineralnych takich jak fosfor, magnez, żelazo i potas oraz wielu witamin: A, B, C, D, E i PP. Borowik szlachetny niesie także pomoc w odchudzaniu, jest źródłem błonnika, który usprawnia przemianę materii, a przede wszystkim jest niskokaloryczny – 100 g prawdziwka to zaledwie 23 kcal.

Z lasu, sklepu czy ze straganu?
Nie każdy ma możliwość wybrać się na grzybobranie i własnoręcznie zbierać grzyby. Daleka odległość od terenów leśnych, brak czasu, doświadczenia i znajomości grzybów często uniemożliwiają pozyskiwanie leśnych darów we własnym zakresie. Dodatkowo oczyszczenie oraz przetwarzanie leśnych zbiorów jest niemałym kulinarnym wyzwaniem, wymagającym czasu, cierpliwości i umiejętności. Dotyczy to nie tylko borowików, ale wszystkich innych grzybów, które miewają różne właściwości i potrzebują innych metod obróbki. Zamiast zbierać, czyścić, suszyć i marynować grzyby w domowych warunkach, można śmiało skorzystać z gotowych grzybowych przetworów lub świeżych grzybów dostępnych na rynku.

Kupując grzyby w jakiejkolwiek formie, należy sięgać tylko i wyłącznie po te, które pochodzą ze sprawdzonych i godnych zaufana źródeł. Dotyczy to zarówno zakupu grzybów świeżych, jak i przetworzonych. Warto pamiętać, że grzyby trujące zawsze pozostają trujące. Nawet po procesie suszenia zachowują swoje niebezpieczne właściwości, a w suszu odróżnienie obcego rodzaju lub gatunku grzyba jest wyjątkowo trudne.

Dbając więc o własne bezpieczeństwo, należy wybierać przede wszystkim grzyby pakowane, opatrzone etykietami z zestawem potrzebnych informacji na temat producenta, produktu i jego pochodzenia. Grzyby powinny posiadać wymagane atesty, gwarantujące między innymi bezpieczną jakość kontrolowaną przez uprawnionego grzyboznawcę lub klasyfikatora grzybów.

Borowik na co dzień czy tylko od święta?
Borowik szlachetny to doskonały grzyb jadalny. Zdecydowanie warto zaprosić go na stałe do naszego menu. Po pierwsze, wyjątkowy smak i aromat borowika nada naszej kuchni wyjątkowości. Po drugie, ze względu na skład będzie on wsparciem dla naszej wartościowej i urozmaiconej diety. Po trzecie, mnogość sposobów przechowywania borowika pozwala cieszyć się nim cały rok. Te argumenty przekonują szczególnie, jeśli zależy nam, aby nasze gotowanie było smaczne, oryginalne, różnorodne i bliskie naturze.

Oprac. redakcja

8 października 2018 21:46, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Sesja budżetowa
W czwartek 19 grudnia odbędzie się XVII sesję Rady Miasta Gorzowa Wielkopolskiego. Obrady rozpoczną się o godz. 14.00 w sali ... <czytaj dalej>
Ważny komunikat
Komenda Wojewódzka Policji w Gorzowie Wlkp. wydała postanowienie o zasięgnięciu opinii biegłych lekarzy w związku z prowadzonym postępowaniem przygotowawczym w ... <czytaj dalej>
Taki kalendarz warto mieć
Dwanaście spośród tysięcy wyjątkowych fotografii Gorzowa sprzed lat autorstwa Waldemara Kućki trafiło do miejskiego kalendarza na 2020 rok. W Mikołajki, ... <czytaj dalej>
Koreańczycy w Gorzowie
Przedstawiciele Yanguu, miejscowości w Korei Południowej, odwiedzili w poniedziałek Gorzów. Spotkanie władz obu miast odbyło się w gorzowskiej filharmonii. Prezydent ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Anemos Ren-El" Sp. z o.o.

ul. Niemcewicza 41 b, Gorzów Wlkp.
tel.
branża: Budowlane usługi - przemysłowe <czytaj dalej>
"Pablo" Salon Fryzjerski Paweł Grabski

ul. Maczka 5 /1, Gorzów Wlkp.
tel. 801 348 169
branża: Fryzjerskie usługi, salony <czytaj dalej>
"Star Bud" Marcin Klimczak

Al. 11 Listopada 91, Gorzów Wlkp.
tel. 661 404 521
branża: Budowlane materiały <czytaj dalej>

Sylwester na placu Grunwaldzkim
Miał być na Kwadracie, będzie na placu Grunwaldzkim. Tegoroczny sylwester ... <czytaj dalej>
Sesja budżetowa
W czwartek 19 grudnia odbędzie się XVII sesję Rady Miasta ... <czytaj dalej>
Koreańczycy w Gorzowie
Przedstawiciele Yanguu, miejscowości w Korei Południowej, odwiedzili w poniedziałek Gorzów. ... <czytaj dalej>
Co i jak będziemy jeść w 2020?
To może być wielka szóstka trendów żywieniowych. Świadomy konsumpcjonizm po ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« grudzień 2019 »
P W Ś C P S N
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Gorzowskie "wioski potiomkinowskie"
Ostatnia rozmowa jeszcze z dyrektorem Filharmonii Gorzowskiej Mariuszem Wróblem w radiu Gorzów odbiła się szerokim echem głównie wśród osób „zaangażowanych” w odejście tegoż. Jak się można było spodziewać, największe obrażenie (jak mawia ... <czytaj dalej>
Przedszkolaki nauczą mycia rąk
Przedszkolaki mogą wziąć udział w konkursie plastycznym z okazji Światowego <czytaj dalej>
Podróże moich marzeń - konkurs
„Sztuka Osób Niepełnosprawnych” to jeden z największych w Polsce przeglądów <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 6e.jpg
Hanna Kaup:
Blues Noah na najwyższym poziomie
Takie koncerty jak ten niedzielny w wykonaniu Noah Wotherspoon Band ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
Pomaganie ma sens
Z Fundacją Arka Bydgoszcz jestem związana od 15 lat. W ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Gdzie kupić auto?
Możliwości, jakie otwiera przed nami wtórny rynek ofert sprzedaży samochodów, ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Opieka nad osobą po udarze mózgu to także troska o siebie
Kiedy bliską osobę dotknie choroba neurologiczna, szereg obowiązków i trudności ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Alexander :
Вы всегда хотели - карта энск <czytaj dalej>
Anonim_5268:
Jest <czytaj dalej>
Anonim_5268:
Nie wystarczy, miliard na kolejne inwestycje nie wystarczy. Lotnisko zaległe. <czytaj dalej>
Anonim_5142:
Jeżeli się komuś włazi do domu, lub urządza pijacką imprezę pod oknami, to się pyta o zgodę (wszystko jedno kto tam mieszka, emeryt czy dziec <czytaj dalej>
Anonim_9989:
Niech wszyscy emeryci, renciści i wolne ptaki cżują się zaproszeni. <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej