poniedziałek 20 maja 2024     Aleksander, Bernardyn, Bazyli
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
Gontowiec Podróżny BLOG

« powrót
Kiszony śledź
eGorzowska - 11838_6s4rPD68uiFjRwG2Ita8.jpg

18 sierpnia to jednocześnie trzeci w tym roku czwartek miesiąca, a skoro tak, to obchodzimy Święto Kiszonego Śledzia Szwedzkiego. Surströmming uważany jest za szwedzki rarytas i potrawę niekoniecznie możliwą do zjedzenia przez obcokrajowców. Sama nie miałam jeszcze okazji jej spróbować, a odważni, którzy mają to już za sobą, nie są jednego zdania – dla jednych to oryginalna i smaczna przekąska, dla innych smak i zapach są absolutnie nie do przyjęcia. Często jednak podobne opinie słyszy się o naszych kiszonych ogórkach, kiszonej kapuście, bigosie czy flakach, więc wszystko zależy od kulinarnych przyzwyczajeń i tyle.

Mimo iż szwedzkiemu śledziowi przykleja się łatkę zgniłego, wcale takim nie jest. Złowione wiosną, niezbyt wyrośnięte i pozbawione głów ryby poddawane są przez około sześć tygodni procesowi fermentacji w solance (całkiem jak nasze ogórki), a ich wątpliwy aromat spowodowany jest po prostu innym składem chemicznym obu poddawanych kiszeniu produktów. Śledź zaliczany jest do ryb tłustych, a ogórek żadnych tłuszczów nie zawiera; ich zapachy muszą się różnić.

Trzeci czwartek sierpnia zwyczajowo był w Szwecji określany jako Surströmmingspremiär, czyli premiera świeżutkiego, tegorocznego produktu. Śledź nie może być przekiszony i absolutnie nie wolno go traktować jak wino, które – jak mawiają – im starsze, tym lepsze. Wprawdzie przekładany jest właśnie z beczek do puszek, ale proces fermentacji, choć spowolniony, trwa nadal i dlatego puszki wybrzuszają się, czasem nawet pęcznieją niczym piłeczki. Mówi się, że do zjedzenia nadają się ryby maksymalnie dwuletnie (wliczając w to datę „beczkowania”).

Można spróbować Surströmming’a w Zagrodzie Śledziowej Herring Museum w Starkowie koło Ustki (i stąd pochodzi moje zdjęcie). To idealne miejsce dla wszelkich śledziożerców. Z dala od utartych szlaków turystycznych, więc i z dala od tłumów. Takie do podziwiania, bo w XIX w. zagrodzie funkcjonuje tu jedyne w Polsce Muzeum Śledzia i do próbowania śledziowych potraw, podawanych na wiele sposobów: po polsku, kaszubsku, pomorsku, holendersku, skandynawsku, rosyjsku, niemiecku. Można tutaj dowiedzieć się mnóstwa ciekawostek na temat śledzi, pysznie zjeść (Gospoda Śledziowa czynna codziennie od 11:00 do 19:00), a jak przyjdzie wam ochota, to i zanocować, bowiem w domu z 1902 r. mieści się pensjonat z czterema apartamentami o zachęcających nazwach: Wilk Morski, Rybie Oko, Pani Śledzikowa oraz Pan Śledzik. Co roku organizowany jest tutaj Dzień Szwedzki, podczas którego odbywa się degustacja, oczywiście na świeżym powietrzu.



Śledzi kiszonych nie podaje się od razu z puszki. Są z niej wyjmowane (nigdy w pomieszczeniu), myte, obierane ze skóry (delikatnie, bo się rozpadają) patroszone i rozgniatane widelcem. Nowicjuszom podaje się je w formie kanapki, a jeszcze lepiej klasycznego zawijańca: na dużą kromkę miękkiego cienkiego pieczywa kładzie się filety i plasterki ziemniaka, posypuje cebulą, na wierzch nakłada gęstą śmietanę lub jogurt grecki, można też warstwę pomidorów. Całość przykrywa się drugą kromką lub zwija w ciasny rulon. Pozostaje wstrzymać oddech i… do odważnych świat należy!

Podczas zwiedzania śledziowego muzeum (wstęp darmowy), usłyszeliśmy kilka śledziowych anegdotek, prawd i półprawd. Podobno 95% dzieci nie lubi śledzi. Mnie się wprawdzie wydaje, że zajadałam się nimi od najmłodszych lat, ale pamięć, jak wiadomo, z wiekiem zaczyna szwankować. Teorie na temat momentu, w którym zaczynamy doceniać ich walory smakowe są dwie: jedna mówi, że następuje to dopiero wtedy, kiedy sami posiadamy już dzieci, a druga, że śledź zaczyna smakować dopiero, kiedy dorastamy do picia alkoholu. Obiegowe powiedzenie „Rybka lubi pływać” (tłumaczące tzw. spożycie) zastępuje w tym przypadku stara ludowa prawda „Śledzia należy popić kieliszkiem wódki, żeby nie myślał, że został połknięty przez psa”.

Holendrzy specjalizujący się w produkcji matjasów mówią z kolei „Jeżeli w pobliżu ciebie jest śledź, lekarz będzie daleko” ("Śledź w domu – lekarz niepotrzebny") i tymi słowami powinnam właściwie dzisiaj zakończyć, ale kusi mnie jeszcze fragmencik malutki z „Kwiatów polskich” Tuwima. Wprawdzie nie o szwedzkim kiszonym śledziu on prawi, ale wart jest przytoczenia w temacie ogólnośledziowym:

„I wreszcie on , srebrzystej wódki
(Koniecznie dużej, zimnej, czystej)
Najulubieńszy druh srebrzysty
Kawior ubogich, ust pokusa (…)”

Bismarck miał rację mówiąc: „Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary”.

Tekst i foto Maria Gonta


18 sierpnia 2022 08:03, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej. Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ... <czytaj dalej>
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”. W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ... <czytaj dalej>
Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń. Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ... <czytaj dalej>
Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego. Przygotowania do tej ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Pawlukowicz Ubezpieczenia" Aleksandra Pawlukowicz

ul. Władysława Łokietka 1 l. 3, Gorzów Wlkp.
tel. 95 735 38 01
branża: Ubezpieczeniowi pośrednicy <czytaj dalej>
"Gormetal" Sp. z o.o.

ul. Walczaka 25, Gorzów Wlkp.
tel. 95 733 23 49
branża: Aluminiowe konstrukcje <czytaj dalej>

Kalendarium eventów
« lipiec 2024 »
P W Ś C P S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 1b-1.jpg
admin ego:
Bartek z Zagnańska
Bartek z Zagnańska – odwiedzając Świętokrzyskie absolutnie nie można go ... <czytaj dalej>
admin ego:
Juliusz Kulesza „Julek”
Juliusz Kulesza „Julek” 19 maja skończył 96 lat. Nazywam się Juliusz ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Bez makijażu?
5 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Makijażu, poświęcony promowaniu naturalnego ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_9923:
O ile tablice edukacyjne i "lecznicza zieleń" podrożą koszty inwestycji?
"... W naszym interesie jest by ten miś był jak najd <czytaj dalej>
Staryh:
Znowu " sami swoi". A wogóle czym oni się zajmują??? <czytaj dalej>
Staryh:
Tak miasto twój wójt sp...ł, że faktycznie rowerem lepiej jeździć, ale powstaje kolejne pole do....nadużyć/?/ Na początek, obowiązkowe kaski <czytaj dalej>
Anonim_9923:
To proponuję jeszcze do każdego roweru, silnik odrzutowy, zestaw Wi-Fi, talerz satelitarny i co tam jeszcze w koszta można wrzucic :-) <czytaj dalej>
Staryh:
Ale pitolenie. Ani słowa o kolejce do "znachora" o bólu w krzyżu, o polityce i innych przyjemnościach wątpliwych u będących starymi l <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej