Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy przed spożyciem ugotować.
Na stronie GUS czytamy, że zalecenie dotyczące gotowania mrożonek odnosi się również do również sytuacji, gdy mrożone warzywa mają być dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Z pewnością należy kierować się informacją zawartą na etykiecie i tak przygotowywać żywność.
GUS informuje, że mrożona kukurydza słodka może być źródłem ogniska zatruć listeriozą. Ognisko wystąpiło już w pięciu europejskich krajach, a listerioza to rzadka, ale poważna choroba groźna przede wszystkim dla osób o obniżonej odporności, starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
Aktualną informację na temat międzynarodowego ogniska znajdziesz tu:
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180703 Przygotował ją Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).
oprac. redakcja
foto GUS
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”.
W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ...
<czytaj dalej>Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń.
Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ...
<czytaj dalej>Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>Przebudują Ikara
Przetarg na przebudowę ostatniego etapu ulicy Ikara rozstrzygnięty.
Kolejna osiedlowa uliczka zostanie w pełni przebudowana. Nowa nawierzchnia ul. Ikara ułatwi codzienne ...
<czytaj dalej>