Już w poniedziałek rano nastąpi zamknięcie dla ruchu pieszych kładki na moście kolejowym nad Wartą.
Stan techniczny kładki na moście kolejowym nad Wartą jest w złym stanie. W obawie przed niebezpieczeństwem utraty zdrowia korzystajacych z niej ludzi, 26 listopada wydział Infrastruktury Miejskiej Urzędu Miasta Gorzowa wyłączy z ruchu pieszych to przejście.
– Po wyłączeniu z ruchu pieszych kładki kontynuowane będą procedury formalno-prawne zmierzające do określenia podmiotu, który przeprowadzi niezbędne prace naprawcze bądź wypracowane zostaną zasady współfinansowania robót w zakresie wynikającym z przepisów prawa – informuje rzecznik Urzędu Miasta
Anna Zaleska i zapewnia, że wyłączenie z użytkowania kładki ma charakter okresowy, tj. do czasu wykonania gruntownego przeglądu stanu technicznego tej części obiektu oraz przeprowadzenia niezbędnych robót remontowych, których realizacja uzależniona będzie od pozyskania środków finansowych na ten cel.
Jednocześnie z początkiem tygodnia wyłączone zostanie zasilenie słupów oświetlających przejście.
Zamknięcie kładki to inicjatywa Urzędu Miasta. Decyzja wypracowana została z PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., Zakładem Linii Kolejowych w Zielonej Górze, Działem ds. Nawierzchni i Obiektów Inżynieryjnych, Siedzibą Zamiejscową w Gorzowie.
JanKa
foto Wipedia
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej.
Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ...
<czytaj dalej>UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”.
W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ...
<czytaj dalej>Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń.
Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ...
<czytaj dalej>Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>