Siarka (Sufrin) to niemetaliczny pierwiastek chemiczny, obecny w naszych organizmach. Każdy ma w sobie 100g siarki niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich tkanek.
Siarka doskonale wzmacnia stawy, chrząstki stawowe, pomaga leczyć schorzenia skórne, bardzo silnie odtruwa, regeneruje organizm, opóźnia oznaki starzenia, rewitalizuje cały organizm.
Wpływa doskonale na stan włosów, przeciwdziała trądzikowi, oczyszcza i zwęża pory, matuje cerę, przywraca właściwe Ph.
Kiedy w naszym organizmie brakuje tego pierwiastka:
• włosy zaczynają wypadać,
• skóra traci jędrność, blednie,
• paznokcie zaczynają się łamać i rozdwajać,
• popadamy w stany depresyjne i złe samopoczucie, odczuwamy niepokój i zmęczenie,
• dopadają nas kłopoty ze wzrokiem,
• stawy zaczynają dokuczać,
• czasem objawem niedoboru siarki może być łuszczyca.
Utrzymanie odpowiedniego poziomu siarki w organizmie jest ważne również dlatego, że minerały takie jak: magnez, krzem, sód, mangan, wapń, chlor, żelazo, jod, potas są trudno przyswajalne, kiedy brakuje siarki, a w organizmie, który traci większość istotnych pierwiastków, osłabia się metabolizm (głównie tłuszczu, białek i cukru).
Nie zostało określone dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Naukowcy uważają, że nasze pożywienie jest tak bogate w ten składnik, że każdego dnia organizm otrzymuje dostateczną ilość tej substancji. Jednak na jej niedobór bardziej narażeni są palacze.
Aminokwasy pobrane z łodygi włosa, zawierają aż 5,5% czystej siarki. Pierwiastek ten cementuje wiotkie tworzywa włosa w sprężystą łodygę. Aby jednak tak się stało, siarka musi związać się z dwoma aminokwasami – z cysteiną i metioniną. Te dwa kluczowe aminokwasy, to najistotniejszy budulec zdrowego i długiego włosa. Białka zwierzęce są bardzo bogate w siarkę, zawierają wyżej wspomniane aminokwasy, które wchłonięte w jelitach, drogą krwi trafiają do brodawki włosa, gdzie produkują zdrowe i mocne kosmyki.
Siarkę znajdziemy w mięsie i jego przetworach, jajach, serach, mleku, rybach, owocach morza, produktach zbożowych, np. kiełkach pszenicy, płatkach owsianych, otrębach pszennych, ciemnym pieczywie, a także soi i roślinach strączkowych. Dobrym źródłem siarki jest też: seler, szpinak, cykoria, papryka, pomidory, koper, kapusta, brukselka, morele, awokado i truskawki.
Kamila Zielińska
trycholog
foto: google.pl
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej.
Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ...
<czytaj dalej>UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”.
W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ...
<czytaj dalej>Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń.
Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ...
<czytaj dalej>Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>