W związku z informacjami na temat pojawiającej się w sprzedaży niejadalnej soli w województwie prowadzone są kontrole po kątem używania jej w produkcji artykułów spożywczych.
Lubuski Wojewódzki Lekarz Weterynarii przeprowadził kontrole w zakładach przetwórstwa mięsnego, mleczarskiego i rybnego. Stwierdził, że prawdopodobnie przez dwa podmioty kupowana była sól niespożywcza. Inspektorzy pobrali próbki do badań, które trafiły do laboratorium w Poznaniu. Tam poddawane są analizie. Natychmiast zabezpieczono też produkty, w których prawdopodobnie może wystąpić sól niespożywcza. Dotychczas udało się ustalić, że w jednym
z kontrolowanych zakładów sól niejadalna nie była używana do produkcji artykułów spożywczych.
Jednocześnie działania prowadzi Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna. Sprawdzane są pozostałe zakłady, które wykorzystują sól w procesie produkcji żywności.
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości produkty spożywcze zostaną natychmiast zabezpieczone i wycofane z obrotu do momentu otrzymania wyników badań.
Wszystkie informacje o efektach kontroli prowadzonych przez inspekcję na bieżąco spływają do wojewody. W przypadku uzyskania dodatkowych informacji związanych z tym tematem, będą przesyłane kolejne komunikaty.
wg LUW
Oni tu zostają
„Zostaję!” to hasło nowej kampanii promującej Gorzów, która ma zwrócić uwagę na zalety naszego miasta, dzięki którym jest ono doskonałym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>200 lat dla pani Zofii
Nieczęsto zdarza się, aby tradycyjnie śpiewane „sto lat”, z racji chwili, modyfikowano w sekwencji życzeń na lat „dwieście”. Tak właśnie ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ...
<czytaj dalej>