W związku z informacjami na temat pojawiającej się w sprzedaży niejadalnej soli w województwie prowadzone są kontrole po kątem używania jej w produkcji artykułów spożywczych.
Lubuski Wojewódzki Lekarz Weterynarii przeprowadził kontrole w zakładach przetwórstwa mięsnego, mleczarskiego i rybnego. Stwierdził, że prawdopodobnie przez dwa podmioty kupowana była sól niespożywcza. Inspektorzy pobrali próbki do badań, które trafiły do laboratorium w Poznaniu. Tam poddawane są analizie. Natychmiast zabezpieczono też produkty, w których prawdopodobnie może wystąpić sól niespożywcza. Dotychczas udało się ustalić, że w jednym
z kontrolowanych zakładów sól niejadalna nie była używana do produkcji artykułów spożywczych.
Jednocześnie działania prowadzi Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna. Sprawdzane są pozostałe zakłady, które wykorzystują sól w procesie produkcji żywności.
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości produkty spożywcze zostaną natychmiast zabezpieczone i wycofane z obrotu do momentu otrzymania wyników badań.
Wszystkie informacje o efektach kontroli prowadzonych przez inspekcję na bieżąco spływają do wojewody. W przypadku uzyskania dodatkowych informacji związanych z tym tematem, będą przesyłane kolejne komunikaty.
wg LUW
Przebudują Ikara
Przetarg na przebudowę ostatniego etapu ulicy Ikara rozstrzygnięty.
Kolejna osiedlowa uliczka zostanie w pełni przebudowana. Nowa nawierzchnia ul. Ikara ułatwi codzienne ...
<czytaj dalej>Oni tu zostają
„Zostaję!” to hasło nowej kampanii promującej Gorzów, która ma zwrócić uwagę na zalety naszego miasta, dzięki którym jest ono doskonałym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>200 lat dla pani Zofii
Nieczęsto zdarza się, aby tradycyjnie śpiewane „sto lat”, z racji chwili, modyfikowano w sekwencji życzeń na lat „dwieście”. Tak właśnie ...
<czytaj dalej>