Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy przed spożyciem ugotować.
Na stronie GUS czytamy, że zalecenie dotyczące gotowania mrożonek odnosi się również do również sytuacji, gdy mrożone warzywa mają być dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Z pewnością należy kierować się informacją zawartą na etykiecie i tak przygotowywać żywność.
GUS informuje, że mrożona kukurydza słodka może być źródłem ogniska zatruć listeriozą. Ognisko wystąpiło już w pięciu europejskich krajach, a listerioza to rzadka, ale poważna choroba groźna przede wszystkim dla osób o obniżonej odporności, starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
Aktualną informację na temat międzynarodowego ogniska znajdziesz tu:
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180703 Przygotował ją Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).
oprac. redakcja
foto GUS
200 lat dla pani Zofii
Nieczęsto zdarza się, aby tradycyjnie śpiewane „sto lat”, z racji chwili, modyfikowano w sekwencji życzeń na lat „dwieście”. Tak właśnie ...
<czytaj dalej>Oni tu zostają
„Zostaję!” to hasło nowej kampanii promującej Gorzów, która ma zwrócić uwagę na zalety naszego miasta, dzięki którym jest ono doskonałym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ...
<czytaj dalej>