28VII2020.
Często zastanawiamy się, co przywieźć z wakacji, jaki prezent dać bliskim, czym ucieszyć tych, których z nami nie było. I coraz częściej wybieramy coś smakowitego, czyli specjały kuchni kraju, do którego podróżujemy.
Bliska nam Litwa oferuje wiele produktów, które warto spróbować i przywieźć znajomym do kraju.
Litwini mają czym się pochwalić, ale szczególnie dumni są z serów Dżiugas® wytwarzanych wyłącznie z mleka krów wolno wypasanych latem na łąkach. Tradycje wyrobu sięgają 1924 r. Ser można kupić w sklepach i na targach, ale są też specjalne lokale o tej nazwie, gdzie oczywiście serwuje się ten przysmak. Warto wiedzieć, że w sprzedaży jest ser dojrzewający 12, 18, 24, 36 i 48 miesięcy. Oczywiście, im starszy, tym doskonalszy w smaku. Szczytem tego rarytasu są produkty dojrzewające 60, 100 i 120 miesięcy.
Dżiugas® jest tak dobry, że powstają o nim opowieści. W Wilnie zobaczycie stojące przy lokalach reklamy tego sera, do którego zakradają się myszki (
patrz zdjęcie niżej).
Jeśli ktoś woli kiełbasę, nie może wrócić bez kindziuka, czyli rodzaju surowej wędliny napychanej do świńskiego – oczywiście czystego – żołądka (kindziukas to żołądek). Tradycyjny nadaje się do spożycia nawet 6 miesięcy po uwędzeniu.
Na Litwie produkuje się ponad 200 rodzajów czarnego żytniego chleba, często z kminkiem, czasem – słodem jęczmiennym. Są też chleby z owocami suszonymi. One również mają dłuższy termin do spożycia. Z pewnością gościom z Polski będą smakowały sery twarogowe, do których dodaje się nie tylko najróżniejsze przyprawy, ale i orzechy czy żurawinę. Jest też charakterystyczny przysmak litewski – ser jabłkowy. Wielu Litwinów jest zdania, że aby zadowolić podniebienie, wystarczy dobry chleb i słonina: solona lub wędzona. Na targach zawsze dostaniecie nieco na spróbowanie. Gdyby nie smakowało, kupować nie trzeba.
Oczywiście, Polacy chętnie przywożą od sąsiadów ze wschodu nalewkę ziołową Trejos Devynerios 999. Jest wytwarzana z 9 ziół aromatycznych, 9 – piekących i 9 – gorzkich. W skład tej mieszanki wchodzą: ziele piołunu, owoc czarnego pieprzu, szyszki chmielu, naowocnia pomarańczy, ziele krwawnika, owoc pieprzowca, goździki, liść laurowy, mięta pieprzowa, kminek, owoc kopru włoskiego, ziele macierzanki, ziele hyzopu, korzeń lubczyku, korzeń koźlaka, ziele dziurawca, kora kruszyny, kwiat nagietka, pąk topoli, pąk brzozy, kora dębu, kora wierzby, kwiat wiązówki, owoc głogu, jarzębina, dzika róża, kłącze pięciornika. Mówi się, że nalewka jest doskonała na problemy żołądkowe.
Świat się zmienił, zwyczaje się zmieniły, ale jedzenie na Litwie wciąż smakuje wybornie.
Hanna Kaup
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej.
Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ...
<czytaj dalej>UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”.
W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ...
<czytaj dalej>Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń.
Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ...
<czytaj dalej>Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>