czwartek 5 sierpnia 2021     Oswald, Emil, Maria
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej

szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Restauracja zero waste
eGorzowska - 8962_TBeg07fq30tesYXGwz3d.jpgOgraniczaj koszty, zwiększaj zyski, dbaj o planetę.

Mądre zarządzanie ograniczoną trwałością produktów spożywczych w biznesie restauracyjnym przynosi korzyści środowisku naturalnemu, klientom i właścicielom. Restauracja zero waste (z ang. – bez odpadów) to redukcja strat, niższe opłaty za wywóz śmieci, lepsze ceny w menu, wyższe zyski i więcej klientów – mówi szef kuchni, ekspert marki Royal Catering Michał Orłowski.

Zmarnowana żywność – obciążenie dla środowiska…

Ograniczona trwałość produktów spożywczych to poważny i wciąż rosnący problem dla środowiska. Według wyników badania, przeprowadzonego na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność. 35 proc. robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa.

Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski we wstępie do Raportu zauważa, że co roku w Polsce wyrzuca się 9 milionów, a na świecie 1,3 miliarda ton żywności. Taka ilość jedzenia wystarczyłaby na wyżywienie wszystkich mieszkańców Polski przez 66 lat. Rocznie z powodu wyrzucanej na świecie żywności do atmosfery trafia 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych.

Efektywne i racjonalne zarządzanie żywnością to nie lada wyzwanie także dla restauratorów. Rosnącego znaczenia nabiera sprostanie oczekiwaniom konsumentów w zakresie prowadzenia biznesu zgodnie z zasadami ekologii. Właściciele, menadżerowie i szefowie kuchni muszą przy tym tak komponować menu i zarządzać kuchnią, by maksymalnie ograniczać straty w towarze, czyli działać tak, by biznes był opłacalny a spodziewane zyski – jak największe. Czy to cele, które da się pogodzić?

– W branży HoReCa na marnowanie jedzenia po prostu nie można dziś sobie pozwolić, zarówno z punktu widzenia etyki, jak i matematyki. Wyrzucanie jedzenia po prostu się nie opłaca – uważa Michał Orłowski. – Zmarnowane jedzenie to więcej odpadów i obciążenie dla budżetu restauratorów – zarówno bezpośrednio przez straty w towarze, jak i poprzez wyższe opłaty za wywóz odpadów – dodaje.

Zmarnowana żywność to pośrednio wyższe ceny w menu, co oznacza potencjalnie mniejsze zainteresowanie klientów zbyt drogimi daniami.

Zero waste – korzyści dla biznesu
Korzyści z racjonalnego gospodarowania odpadami w restauracji oznaczają lepsze wykorzystanie zakupionej żywności, ograniczenie strat, mądrzejsze, czyli racjonalniejsze i oszczędne planowanie menu, a tym samym: możliwość zaoferowania klientom niższych cen, potencjalnego zwiększenia popytu i tworzenie modnej karty dań – opartej na sezonowości i ekologicznych produktach.
Restauracja prowadzona w duchu zero waste ma same plusy dla biznesu.

Jak być eko-przedsiębiorcą?
– Przedsiębiorczy szefowie kuchni wykorzystują sprytne triki, które pozwalają wykorzystać żywność w sposób mądry i kreatywny jednocześnie. Warto stosować kilka technik, które nie wymagają ani znacznego nakładu czasu, ani środków, by ochronić żywność przed zmarnowaniem – mówi Michał Orłowski. – Żywotność jedzenia można przedłużyć przez odpowiednie przechowywanie i pakowanie próżniowe. Osiągnięta w ten sposób przedłużona świeżość produktów nawet o kilka dni ma w skali kosztów prowadzenia działalności naprawdę istotne znaczenie. Kolejny krok, to mądre planowanie. Menu oparte na różnych potrawach, ale z wykorzystaniem tych samych składników to trik znany naszym mamom i babciom – warto go implementować – zachęca Michał Orłowski.
Co z przywiędłymi warzywami i owocami? Susząc warzywa, owoce i grzyby, a potem mieląc je w blendrze można uzyskać esencjonalny pył – naturalny roślinny proszek, służący jako przyprawa, puder lub atrakcyjna dekoracja potraw.
Twardsze warzywa można smażyć tak samo, jak tradycyjne ziemniaki – uzyskamy wtedy niebanalne frytki lub chipsy warzywne.
Co z mięsem? Skruszone i zmielone może być podstawą do przygotowania burgerów, a połączone z warzywami posłuży do przygotowania uniwersalnego w zastosowaniu restauracyjnym bulionu.
– Możliwości racjonalnego i kreatywnego wykorzystania żywności jest tak wiele, że właściwie jedynym ograniczeniem jest pomysłowość szefa kuchni – mówi Michał Orłowski. – Do przetworzenia żywności posłużą: blendery, suszarki do żywności, frytownice. To sprzęt, który na co dzień i długofalowo pomoże przedsiębiorcom prowadzić restaurację zgodną z trendem zero waste, lepiej dbać o środowisko i zwiększać zyski – podsumowuje Michał Orłowski.

oprac. wg corporate.expondo.pl


28 listopada 2018 21:10, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Wojewoda unieważnia uchwałę
Publikujemy treść komunikatu dotyczącego unieważnienia przez Wojewodę Lubuskiego uchwały Nr XXXVIII/686/2021 Rady Miasta Gorzowa Wielkopolskiego z dnia 23 czerwca 2021 ... <czytaj dalej>
Od Willi Pauckscha do Willi nad Wartą
Publikujemy informację, jaka dotarła do redakcji na temat Willi Paukscha. Willa Pauckscha to jeden z najbardziej rozpoznawalnych i najcenniejszych zabytków Gorzowa ... <czytaj dalej>
Przełom w modernizacji energetycznej
Gorzów przygotowuje nowatorski projekt modernizacji energetycznej 18 budynków użyteczności publicznej w mieście. Modernizacja ma zostać przeprowadzona w formule PPP. Partner ... <czytaj dalej>
Bagiński dwukrotnie skazany
Publikujemy przesłany do naszej redakcji list mecenasa Jerzego Wierchowicza. List mecenasa Jerzego Wierchowicza skierowany został do przedsiębiorcy i polityka Jacka Bachalskiego, ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"AFP Geodezja" Piotr Foltyński

ul. Okulickiego 52 /5, Gorzów Wlkp.
tel. 665 720 610
branża: Geodezja - usługi, sprzęt <czytaj dalej>
"Larex" S.C. Kuśnierstwo

ul. Mickiewicza 22, Gorzów Wlkp.
tel. 95 735 62 31
branża: Futra, kożuchy <czytaj dalej>
Deutsche Bank PBC S.A. Oddział

ul. Młyńska 1, Gorzów Wlkp.
tel. 95 733 67 70
branża: Banki <czytaj dalej>

Ćwicz na osiedlu
Dzieci, młodzież i seniorzy mogą uczestniczyć w zajęciach sportowych na ... <czytaj dalej>
Kupujesz używane auto? Oby nie popowodziowe
Polacy najczęściej sprowadzają używane samochody z Niemiec. Czy to oznacza, ... <czytaj dalej>
33. Romane Dyvesa
Kolejny festiwal „Romane Dyvesa” odbędzie się 14 sierpnia w gorzowskim ... <czytaj dalej>
Wieża, która po nas zostanie
Z górą dwa tygodnie przyglądałam się zdjęciom wieży widokowej w ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« sierpień 2021 »
P W Ś C P S N
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Facebookowe pułapki
Zbieranie największej liczby znajomych na portalach społecznościowych to dla jednych rodzaj rywalizacji, dla innych dowód na popularność, dla jeszcze innych krok do ekonomicznego sukcesu. Wydawać by się mogło, że jeśli ktoś ... <czytaj dalej>
Uwaga konkurs: Lubuska pocztówka z wakacji
Jeszcze tych zdjęć za wiele nie ma. Ale lubuskie jest <czytaj dalej>
Sfotografuj Gorzów
Muzeum Lubuskie im. J. Dekerta zaprasza do udziału w konkursie <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - p1017191.jpg
Hanna Kaup:
Na szlaku Wspólnoty
O tym, że Adam Bałdych jest mistrzem skrzypiec, w Gorzowie ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
Wieża, która po nas zostanie
Z górą dwa tygodnie przyglądałam się zdjęciom wieży widokowej w ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Team building, czyli jak zbudować zespół
Podpowiadamy, w jaki sposób zmotywować pracowników do działania i zwiększyć ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Rekordowe stawki za pracę sezonową
Wakacje na półmetku, a w wielu sektorach wciąż trwa gorączkowe ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_9795:
wujt w gumiakach niech buduje lepiej domy opieki bo jest ogromny problem z tym.
na Zachodzie normalnie się oddaje starego człowieka a u nas le <czytaj dalej>
Anonim_3469:
Nie gratuluję. za niedołęctwo przy miejskich inwestycjach powinna być kara a nie nagroda stanowiskowa <czytaj dalej>
Anonim_9423:
Geubo przed 15tą wszyscy juz spakowani do wyjścia. Elegancko ubrani.

A robole z kołchozów tpv faureci i pomniejsaych zapier.. świątek <czytaj dalej>
Anonim_9423:
Wolne soboty niedziele i święta. 13tki. Urlop kiedy sie chce - żyć nie umierać taka państwowa posadka <czytaj dalej>
Anonim_9423:
Rozpisać konkurs na atanowisko i wybrać.
A nie wysyłac na posadke <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej