Siarka (Sufrin) to niemetaliczny pierwiastek chemiczny, obecny w naszych organizmach. Każdy ma w sobie 100g siarki niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich tkanek.
Siarka doskonale wzmacnia stawy, chrząstki stawowe, pomaga leczyć schorzenia skórne, bardzo silnie odtruwa, regeneruje organizm, opóźnia oznaki starzenia, rewitalizuje cały organizm.
Wpływa doskonale na stan włosów, przeciwdziała trądzikowi, oczyszcza i zwęża pory, matuje cerę, przywraca właściwe Ph.
Kiedy w naszym organizmie brakuje tego pierwiastka:
• włosy zaczynają wypadać,
• skóra traci jędrność, blednie,
• paznokcie zaczynają się łamać i rozdwajać,
• popadamy w stany depresyjne i złe samopoczucie, odczuwamy niepokój i zmęczenie,
• dopadają nas kłopoty ze wzrokiem,
• stawy zaczynają dokuczać,
• czasem objawem niedoboru siarki może być łuszczyca.
Utrzymanie odpowiedniego poziomu siarki w organizmie jest ważne również dlatego, że minerały takie jak: magnez, krzem, sód, mangan, wapń, chlor, żelazo, jod, potas są trudno przyswajalne, kiedy brakuje siarki, a w organizmie, który traci większość istotnych pierwiastków, osłabia się metabolizm (głównie tłuszczu, białek i cukru).
Nie zostało określone dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Naukowcy uważają, że nasze pożywienie jest tak bogate w ten składnik, że każdego dnia organizm otrzymuje dostateczną ilość tej substancji. Jednak na jej niedobór bardziej narażeni są palacze.
Aminokwasy pobrane z łodygi włosa, zawierają aż 5,5% czystej siarki. Pierwiastek ten cementuje wiotkie tworzywa włosa w sprężystą łodygę. Aby jednak tak się stało, siarka musi związać się z dwoma aminokwasami – z cysteiną i metioniną. Te dwa kluczowe aminokwasy, to najistotniejszy budulec zdrowego i długiego włosa. Białka zwierzęce są bardzo bogate w siarkę, zawierają wyżej wspomniane aminokwasy, które wchłonięte w jelitach, drogą krwi trafiają do brodawki włosa, gdzie produkują zdrowe i mocne kosmyki.
Siarkę znajdziemy w mięsie i jego przetworach, jajach, serach, mleku, rybach, owocach morza, produktach zbożowych, np. kiełkach pszenicy, płatkach owsianych, otrębach pszennych, ciemnym pieczywie, a także soi i roślinach strączkowych. Dobrym źródłem siarki jest też: seler, szpinak, cykoria, papryka, pomidory, koper, kapusta, brukselka, morele, awokado i truskawki.
Kamila Zielińska
trycholog
foto: google.pl
Oni tu zostają
„Zostaję!” to hasło nowej kampanii promującej Gorzów, która ma zwrócić uwagę na zalety naszego miasta, dzięki którym jest ono doskonałym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>200 lat dla pani Zofii
Nieczęsto zdarza się, aby tradycyjnie śpiewane „sto lat”, z racji chwili, modyfikowano w sekwencji życzeń na lat „dwieście”. Tak właśnie ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ...
<czytaj dalej>