22 sierpnia. Do września kilka dni, a w lasach już zaczyna robić się wrzosowo. To jeszcze nie szczyt rozkwitu tych prześlicznych krzewinek, jednak przy leśnych duktach fioletowa mgiełka coraz wyraźniejsza. „Kiedy sierpień wrzos rozwija, jesień krótka, szybko mija”.
Na zdjęciu wprawdzie prezentuję wrzosy z wrocławskiego Ogrodu Botanicznego, ale na własne oczy widziałam, te „dzikie” szykujące się do rozkwitu już dobre dwa tygodnie temu.
Dziś świętujemy Światowy Dzień Mleka Roślinnego. Pierwsze obchody zorganizowano w 2017 r. Tego dnia w wielu wegańskich lokalach gastronomicznych można otrzymać rabaty na dery, koktajle czy kawę z mlekiem roślinnym. Organizowane są kampanie promujące roślinne zamienniki nabiału.
Mleko roślinne to dobry wybór dla osób mających problem z nietolerancją laktozy. Prawie 75% dorosłej populacji świata boryka się z tym (ja także), nic więc dziwnego, że popularność napojów produkowanych na bazie ekstraktu z roślin strączkowych, zbóż, orzechów lub nasion szybko wzrasta. Najpopularniejsze są mleka kokosowe, sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane, jaglane, ale ich lista jest znacznie dłuższa. Każdy może znaleźć takie, które będzie mu najbardziej smakowało. Warto chociaż spróbować. A może tak zrobić dziś domowe mleko migdałowe, kokosowe, ryżowe albo owsiane? To naprawdę nie jest trudne.
W przypadku mleka migdałowego wystarczy szklankę, najlepiej obranych ze skórki migdałów, zalać trzema szklankami wody i pozostawić w niej na 12 godzin (można dodać trzy łyżki syropu z agawy lub innego słodu), po czym całość zblendować na wysokich obrotach do czasu, aż powstanie biały płyn. Uzyskany napój przelać przez wyłożone gazą sito i mocno odcisnąć mleko. Wysuszona masa nadaje się później do wypieków. Do otrzymanego mleka dodać szklankę wody mineralnej. Można je przechowywać w lodówce do trzech dni. Migdały przed obieraniem najlepiej zblanszować. Wystarczy zalać je wrzątkiem i po 5 minutach łupinki łatwo już dają się z nich zdjąć.
Mleko kokosowe da się zrobić domowym sposobem z jednej szklanki wiórków kokosowych i jednego litra wody mineralnej lub przegotowanej. Również należy zalać je wodą na noc, a rano podgrzać w garnku do ok. 60°C (tak, aby parzyło w palce), potem blendować przez około trzy minuty, przelać przez sito wyłożone gazą, odcisnąć wiórki, przelać do butelki i przechowywać w lodówce do czterech dni. Rozwarstwienie się tego mleka jest normalne. Wystarczy kilka razy potrząsnąć butelką.
Najszybciej można zrobić mleko ryżowe i owsiane. Ryżowe przygotowujemy z 2/3 szklanki ryżu i dwóch litrów wody z dodatkiem szczypty soli. Całość trzymamy na małym gazie przez około dwie godziny (w tym czasie odparuje nieco wody), studzimy, dodajemy łyżkę brązowego cukru i miksujemy blenderem na jednolitą masę. W lodówce można przechowywać przez dwa dni, przed użyciem mocno potrząsnąć butelką.
Mleko owsiane zrobimy z 200 g zmielonych płatków owsianych, zalanych gorącą wodą w ilości 1,5 litra i odstawionych na pół godziny. Później trzeba roztwór przemieszać, wylać na sito i przecisnąć papkę drewnianym tłuczkiem. Przechowywać w lodówce do trzech dni.
To co? Zabieramy się do pracy?
Tekst i foto Maria Gonta
Składy komisji Sejmiku Województwa Lubuskiego
Radni województwa w trakcie sesji w dniu 20 maja 2024 r. wybrali przedstawicieli komisji w Sejmiku Województwa Lubuskiego VII kadencji.
Wybrano ...
<czytaj dalej>Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej.
Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ...
<czytaj dalej>UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”.
W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ...
<czytaj dalej>Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń.
Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ...
<czytaj dalej>