3 sierpnia. W ludowych porzekadÅ‚ach zaszyfrowane sÄ… niekiedy synoptyczne prognozy dÅ‚ugoterminowe. O dwóch, wÅ‚aÅ›nie minionych dniach, mawiano kiedyÅ›: „Jakim pierwszy, drugi ćmi, takie sierpnia, wrzeÅ›nia dni”. Pierwszy odpowiadaÅ‚ za tegomiesiÄ™cznÄ… aurÄ™, drugi, za wrzeÅ›niowÄ…. Oba miesiÄ…ce nie rysujÄ… siÄ™ najgorzej, przynajmniej na póÅ‚nocno-zachodnich kraÅ„cach kraju.
DziÅ› Å›wiÄ™tujemy smacznie, bowiem bohaterem dnia jest arbuz – znany, lubiany, doskonale gaszÄ…cy pragnienie. W koÅ„cu w ponad 90% skÅ‚ada siÄ™ z wody, co w upalne dni zdecydowanie podnosi jego miejsce w rankingu owoców. Zaraz zaraz, ale czy arbuz to na pewno owoc? Przecież należy do rodziny dyniowatych, kuzynuje siÄ™ z cukiniÄ… i ogórkiem, a to przecież warzywa. SÄ… też tacy, którzy powiedzÄ… o nim „jagoda” (cóż z tego, że wielka).
Podobno jego klasyfikacja zależy od kraju i… sposobu spożywania. Nie wszyscy koncentrujÄ… siÄ™ na konsumowaniu sÅ‚odkiego miąższu. SÄ… tacy, którzy preferujÄ… smak marynowanej skórki, w której znajduje siÄ™ najwiÄ™cej witamin i mineraÅ‚ów. Zamierzam tego spróbować. W Internecie bez problemu można odszukać przepisy. SpodobaÅ‚ mi siÄ™ jeden z nich, taki „krótkoterminowy” (do szybkiego spożycia) i Å‚atwy w przygotowaniu.
Trzeba tylko obrać skórkÄ™ z najciemniejszej (i najtwardszej) zielonoÅ›ci, pokroić jasny miąższ na kawaÅ‚ki i uÅ‚ożyć w sÅ‚oiku, przekÅ‚adajÄ…c plastrami czosnku. Na ok. 275 g arbuzowego wsadu przygotować należy marynatÄ™ z czterech Å‚yżek octu, szeÅ›ciu pÅ‚askich Å‚yżek cukru (najlepszy bÄ™dzie cukier puder, szybciej siÄ™ rozpuÅ›ci) oraz póÅ‚torej Å‚yżeczki miaÅ‚kiej soli. Można dosypać ostrego pieprzu. MarynatÄ… trzeba zalać wsad, po czym uzupeÅ‚nić wodÄ… do momentu, aż pÅ‚yn go przykryje. ZakrÄ™cić sÅ‚oik, wstrzÄ…snąć i schować na dobÄ™ do lodówki. Brzmi intrygujÄ…co, prawda?
„Warzywoc” albo „warzowoc” – jak zwaÅ‚, tak zwaÅ‚. Ważne, że pyszny, niskokaloryczny, doskonale gaszÄ…cy pragnienie i zdrowy. Z jego miąższu zmiksowanego z dodatkiem soku z pomaraÅ„czy, cytryny czy limonki można przyrzÄ…dzić smakowity koktajl. Jeżeli dodacie pokruszonego lodu, wyjdzie z tego i shake, a jeżeli chcecie spróbować szampana po marokaÅ„sku, wystarczy wyciąć w owocu maÅ‚y, dość gÅ‚Ä™boki otwór, wlać przez niego do Å›rodka miód, otwór zatkać i odÅ‚ożyć caÅ‚ość na kilka miesiÄ™cy. W jego wnÄ™trzu powstanie wskutek fermentacji doskonaÅ‚y, lekko alkoholowy, orzeźwiajÄ…cy i musujÄ…cy napój. PrzyznajÄ™, że nie próbowaÅ‚am.
Co jeszcze warto wiedzieć o arbuzie w Światowym Dniu Arbuza?
-
znaleziska z egipskich piramid dowodzą, że arbuzy znano i doceniano już w starożytności; pozostawiano je w grobowcach, żeby zapewnić faraonom możliwość ugaszenia pragnienia w trakcie ich długiej drogi do raju,
-
podobno sok z arbuza i ogórka pomaga na wypryski i zajady (trzeba oba soki zmieszać, posmarować zmienione miejsca i po 20 min zmyć),
-
elegantki z ciepÅ‚ych krajów stosowaÅ‚y okÅ‚ady z plastrów arbuza jako Å›rodek przeciwzmarszczkowy i tonizujÄ…cy; dziÅ› jako maseczkÄ™ liftingujÄ…cÄ… proponuje siÄ™ papkÄ™ arbuzowo-jogurtowÄ… (1/4 plastra zmiksowana z Å‚yżkÄ… jogurtu naturalnego, po 20 minutach zmyć),
-
spożycie jednego arbuza dziennie (nie podano jakiej wielkości), pokrywa sześciokrotnie zapotrzebowanie w witaminę C, pięciokrotnie w witaminę A,
-
rekordowego arbuza wyhodowano w 1990 r. w USA; ważył 118 kg,
-
pojawiÅ‚y siÄ™ niesprawdzone doniesienia o możliwoÅ›ci produkcji biopaliwa z arbuzów, wszak zawierajÄ… sporÄ… ilość cukru.
Na zakończenie kącik poezji. Arbuzowy wiersz autorstwa Władysława Broniewskiego:
W owocarni arbuz leży i złośliwie pestki szczerzy.
Tu przygani, tam zaczepi.
"Już byś przestał gadać lepiej,
Zamknij buziÄ™, Arbuzie!"
Ale arbuz jest uparty, dalej sobie stroi żarty
I tak rzecze do moreli: "Jeszcześmy się nie widzieli,
Pani skąd jest?", "Jestem Serbka...", "Chociaż Serbka, ale cierpka!"
Wszystkich drażniÄ… jego drwiny, a on mówi do cytryny:
"Pani skÄ…d jest?" - "Jestem WÅ‚oszka..."
"Chociaż Włoszka, ale gorzka!"
GwaÅ‚t siÄ™ podniósÅ‚ na wystawie: "To zuchwalstwo! To bezprawie!
Zamknij buziÄ™, Arbuzie!"
Lecz on za nic ma owoce, szczerzy pestki i chichoce.
Melon dość już miał arbuza, krzyknął: "Głupiś! Szukasz guza!
Będziesz miał za swoje sprawki!" Runął wprost na niego z szafki,
Potem stoczył go za ladę i tam zbił na marmoladę."
Na zdjÄ™ciu fragment lokalnego targu w hiszpaÅ„skiej Moreirze, na którym zaopatrywaliÅ›my siÄ™ w warzywa i owoce w czasie pobytu na Costa Blanca. Nigdy nie jedliÅ›my tak pysznych arbuzów i pomaraÅ„czy. Tam też odkryÅ‚am, że kocham oliwki.
Tekst i foto Maria Gonta
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej.
Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINÅ», przebuduje ostatni, póÅ‚kilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszÄ… ...
<czytaj dalej>UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”.
W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ...
<czytaj dalej>Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń.
Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejÅ›cie do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ...
<czytaj dalej>Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>