Piękne wieńce, pomysłowe stoiska, pyszne potrawy to tylko niektóre atrakcje Powiatowego Święta Plonów. W tym roku odbyło się 27 i 28 sierpnia w Stanowicach i Bogdańcu.
Tradycją dożynkowego świętowania są prezentowane przez poszczególne gminy wieńce. Ocenia je komisja, która bierze pod uwagę sposób wykonania, użyte materiały oraz płody rolne, wartość artystyczną związaną z kulturą robienia wieńców dożynkowych, zachowanie elementów tradycyjnych oraz ogólny wyraz artystyczny. Tym razem jury pod kierownictwem
Mirosława Pecucha z Zagrody Młyńskiej w Bogdańcu pierwsze miejsce przyznało wieńcowi z gminy Lubiszyn, drugie - Deszczna i trzecie - Santoka. Były też wyróżnienia dla Kłodawy, Witnicy i podwójne dla Bogdańca, bowiem poza tradycyjnym, gmina pokazała nowoczesny wieniec w kształcie globusa z nałożonymi konturami kontynentów. Wszystko oczywiście z ziaren i zbóż. Sołectwa otrzymały nagrody w wysokości od 1,5 tys. zł do 200 zł.
Nie byłoby powiatowych dożynek bez konkursu na najładniejsze stoisko. Pod pięknymi murami zespołu pałacowego w Stanowicach rozsiadły się gminy, które prezentowały swoje walory zarówno rolnicze, jak i turystyczne. Najciekawsze okazało się stoisko Okszy z gminy Witnica. Wygrało z Racławiem z gminy Bogdaniec i Kołem Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym - również z gminy Witnica.
Reprezentacje poszczególnych gmin wzięły również udział w konkursie Smaki Powiatu. W kategorii "obiad" zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym. Wygrało polędwiczkami wieprzowymi gotowanymi w niskiej temperaturze. Drugie miejsce zajął Racław z zupą serową z klopsikami i kaczką pieczoną faszerowaną modrą kapustą. Trzeci był Kiełpin z zupą gulaszową i gołąbkami w sosie pieczarkowym. Podobnie wyglądała klasyfikacja w kategorii "podwieczorek". Według komisji konkursowej najsmaczniejszy okazał się deser pannacotta KGW z Kamienia Małego. Zachwyciły też kwiaty w galaretce z Kiełpina oraz pieczone jabłka i torcik serowy z Racławia.
Do 14.30 Gorzowski Ośrodek Technologiczny w Stanowicach zapraszał na cykl zajęć "Eksperymentuj z mamą i tatą". Zainteresowani poznawali tajniki drukarki 3D, sprawdzali, jak można zaprogramować i wyrysować precyzyjny obrazek np. na piłeczce pingpongowej, tworzyli proste gadżety.
Przez cały dzień można było oglądać i kupować wystawione na straganach regionalne produkty, m.in. miody mistrza pszczelarskiego
Pawła Kamińskiego z Koła Pszczelarzy w Bogdańcu, wyroby rękodzieła czy po prostu odpoczywać, posilając się różnorodnym jadłem serwowanym na stoiskach.
W czasie sobotniego święta starosta gorzowski
Małgorzata Domagała i jej współpracownicy zorganizowali liczne zabawy i konkursy. Za najciekawszą plastyczną prezentację dożynek najmłodsi odebrali m.in. plecaki, a za najlepszy tekst promujący wydarzenie można było wygrać rower. Od południa relację bezpośrednią prowadziło Radio Plus. Na scenie prezentowały się młode talenty z powiatu, a do tańca i zabawy zachęcał zespół Coctail Boys. Wieczorem wystąpił
Antek Smytkiewicz, a gwiazdą była
Ania Dąbrowska.
Po raz pierwszy Powiat Gorzowski wystąpił w nowych barwach. Z dala rzucała się w oczy czerwień namiotu oraz akcenty makowe zaprojektowane i wykonane przez pracowników Starostwa Powiatowego.
Tekst i foto Hanna Kaup
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
200 lat dla pani Zofii
Nieczęsto zdarza się, aby tradycyjnie śpiewane „sto lat”, z racji chwili, modyfikowano w sekwencji życzeń na lat „dwieście”. Tak właśnie ...
<czytaj dalej>Oni tu zostają
„Zostaję!” to hasło nowej kampanii promującej Gorzów, która ma zwrócić uwagę na zalety naszego miasta, dzięki którym jest ono doskonałym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ...
<czytaj dalej>