






Od 31 sierpnia do 2 września Gorzów żył Lubuskimi Kulinariami Regionalnymi.
Od trzech lat nasze miasto organizuje Lubskie Kulinaria Regionalne. W sobotę, jednym z punktów programu był konkurs „Złotej renety”. Przystąpiło do niego sześć dwuosobowych drużyn z: Krakowa, Poznania, Bydgoszczy, Leszna i Gorzowa – profesjonalistów i amatorów – którzy rywalizowali na smaki. Obowiązkowo musieli wykorzystać cztery produkty: renetę landsberską, filet z łososia, pomidor koktajlowy i witnickie piwo.
Jury – z Łukaszem Konikiem z fundacji Klubu Szefów Kuchni – oceniało nie tylko recepturę i wygląd dania, ale przede wszystkim jego smak.
Wielu odwiedzających obserwowało przygotowanie potrawy poznańskiego zespołu, który – poza obowiązkowym zestawem produktów – wykorzystał m.in. takie rarytasy jak masło rakowe czy smardze.
Wśród jury był Tomasz Nobel, nauczyciel zawodu, który powiedział:
– Zawsze powtarzam swoim uczniom, że najważniejszy jest smak. Możecie wyjątkowo pięknie podać danie, ale jak będzie niesmaczne, to cała robota na nic.
W rywalizacji na smaki najlepsza okazała się drużyna Asko Catering z Bydgoszczy. Dwa drugie miejsca przyznano drużynie z Gorzowa i Leszna, a trzecie – z Poznania.
Zwycięzcy, Maciej Duda i Krzysztof Janik (na zdj.) z Bydgoszczy zachwycili łososiem w sosie migdałowym z risotto z warzywami, renetą landsberską w amaretto z imbirem i kawiorem robionym z agaru.
Tekst i foto Hanna Kaup
« | wrzesień 2023 | » | ||||
P | W | Ś | C | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |