czwartek 22 lutego 2024     Marta, Małgorzata, Piotr
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Gorzowska dietetyka to strzał w dziesiątkę
eGorzowska - 12367_NnIkxsZXQOHtWlIIl4Bn.jpg– Mój wygląd świadczy o tym, że ta pracownia otwiera się za późno – powiedział w gorzowskim AWF-ie – z wrodzonym sobie poczuciem humoru – członek zarządu województwa lubuskiego Tadeusz Jędrzejczak.
– Nigdy nie jest za późno, by o siebie zadbać, a my zajmiemy się panem specjalnie i ustalimy najlepszą z możliwych dietę – odpowiedział dziekan zamiejscowego wydziału AWF Piotr Żurek, zapowiadając otwarcie pracowni gastronomicznej.

W czwartek 2 marca w wydziale zamiejscowym AWF w Gorzowie uroczyście otwarto pracownię gastronomiczną w ramach kierunku dietetyka prowadzonego przez Zakład Dietetyki.
– Po ponad roku prac i pozyskiwania funduszy udało się nam otworzyć pracownię na wysokim poziomie, bardzo dobrze wyposażoną, z salą dydaktyczną i konsumpcyjną – powiedział dziekan Piotr Żurek.

Projekt udało się zrealizować dzięki środkom z Urzędu Marszałkowskiego w kwocie 100 tys. zł i własnym Akademii Wychowania Fizycznego – 57 tys. zł.

– Dietetyka to niesłychanie ważny kierunek i studenci chętnie go wybierają. To strzał w dziesiątkę. Ten kierunek również świetnie wpisuje się w naszą Strategię Rozwoju Województwa Lubuskiego, bo zdrowie i jakość życia to nasza inteligentna specjalizacja – mówiła marszałek Elżbieta Anna Polak.

– Chcieliśmy stworzyć bardzo dobrą bazę do zajęć dydaktycznych związanych z żywnością i żywieniem, by uniezależnić się od innych podmiotów, stworzyć miejsce do badań i warsztatów kulinarnych, które chcemy prowadzić również dla mieszkańców Gorzowa i chętnych z województwa lubuskiego. Myślę, że to, co udało się nam otworzyć, spełnia standardy europejskie – podkreślał dziekan wydziału zamiejscowego AWF Piotr Żurek.

Dotychczas gorzowscy studenci odbywali zajęcia z dietetyki w Zespole Szkół Gastronomicznych. Teraz mają własną pracownię z czterema stanowiskami. Znajdują się tam kuchenki elektryczne, piec konwekcyjno-parowy, zmywarko-wyparzarka, chłodziarko-zamrażarka oraz inny sprzęt kuchenny. Dzięki temu zajęcia z przetwórstwa żywności, technologii żywności i potraw a także towaroznawstwa, produkcji potraw i posiłków wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu chorób, budowy maszyn i urządzeń gastronomicznych będą realizowane w kompleksie przy ul. Estkowskiego.

Współczesny świat zmaga się z problemem otyłości, więc kierunek dietetyka cieszy się coraz większym wzięciem.
– Polacy – taką mam nadzieję – przywiązują coraz większą wagę do tego, jak się powinniśmy odżywiać i co powinniśmy jeść, bo należymy do czołówki krajów z nadwagą i otyłością. Nasz kierunek będzie więc pełnił również funkcję edukacyjną, by uczyć dzieci, rodziców, nauczycieli, seniorów w zakresie racjonalnego, zdrowego odżywiania – mówił dziekan Piotr Żurek.

– Dietetyka to nie tylko zdrowie i zdrowe odżywianie, ale również dietetyka sportowa. Dzięki wsparciu jesteśmy w stanie stworzyć studentom godziwe warunki do nauki, a także studiowania czysto akademickiego, czyli przyglądania się temu, jak są prowadzone badania naukowe w zakresie żywności i żywienia – podkreślał rektor Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, prof. dr hab. Dariusz Wieliński.

Po oficjalnym przecięciu wstęgi, można było skosztować przygotowanych przystawek bankietowych. Były to: zapiekane szparagi z musem z mango, cannelloni z buraka z ricottą i kawiorem pomarańczowym, polędwiczka z kremem chrzanowo-buraczanym, a także chrusty na wzór babcinych podpłomyków, ale w nowoczesnej formie. Ich autor, nauczyciel przedmiotu w gorzowskim Gastronomiku Piotr Kisson zaznaczył, że to również przekąski dietetyczne:
– Bo są małe i jest w nich wiele różnego rodzaju połączeń smakowych. Są lekkie produkty, jak polędwica, która nie zawiera tłuszczu, bo gotowana w niskiej temperaturze w sous-vide, czyli w zamkniętym worku z ziołami, są pieczone, a nie gotowane buraki, które mają swoisty aromat. Jest kawior molekularny, czyli połączenie alginianu z mleczanem wapnia – wyliczał.

Dziekan Piotr Żurek zapowiada, że gorzowianie będą mogli w przyszłości uczestniczyć w specjalnych warsztatach, głównie w ramach Festiwalu Nauki czy drzwi otwartych. Być może będą również organizowane warsztaty komercyjne.

Zakład Dietetyki prowadzą: kierowniczka, dr inż. Kinga Mruczyk oraz dr Andżelika Cisek-Woźniak, specjalista badawczo-techniczny mgr Marta Pasek i dr Małgorzata Mizgier.

Tekst i foto Hanna Kaup

Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 1/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 2/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 3/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 4/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 5/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 6/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 7/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 8/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 9/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 10/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 11/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 12/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 13/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 14/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 15/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 16/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 17/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 18/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 19/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 20/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 21/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 22/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 23/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 24/25

gorzowska dietetyka to strzal w dziesiatke, zdjęcie 25/25


2 marca 2023 18:42, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Dla doradców zawodowych
Jesteś doradcą zawodowym albo realizujesz zadania z zakresu doradztwa zawodowego? Dołącz do nas, aby wspólnie tworzyć przestrzeń, w której doradztwo ... <czytaj dalej>
Smutny obraz infrastruktury transportowej północy województwa
Publikujemy fragmenty nadesłanego Stanowiska Zarządu Lubuskiej Organizacji Pracodawców z dnia 30.01.2024 r. w sprawie aktualizacji Strategii Rozwoju Województwa Lubuskiego 2030. Niestety, ... <czytaj dalej>
Ważne konsultacje. Kto pierwszy, ten lepszy
Konsultacje w sprawie Krajowego Systemu e-Faktur. Ministerstwo Finansów przedstawia harmonogram konsultacji w sprawie rozwiązań prawnych i funkcjonalności Krajowego Systemu e-Faktur (KSeF). Konsultacje ... <czytaj dalej>
Do wzięcia niemal 40 mln euro
Północ Lubuskiego sięga po unijne wsparcie. Stawką jest blisko 40 mln euro. - To ostatnie spotkanie z cyklu, ale... ostatni będą ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
Punkt Avon Okręgu 111

ul. Sikorskiego 100, Gorzów Wlkp.
tel. 602 890 113
branża: Kosmetyczne artykuły - detal <czytaj dalej>
Katolickie Liceum św. Tomasza z Akwinu

ul. Drzymały 36, Gorzów Wlkp.
tel. 95 722 50 91
branża: Szkoły - ponadgimnazjalne <czytaj dalej>
SCU Klinkier Holenderski Sp. z o.o.

ul. Myśliborska 21 /22, Gorzów Wlkp.
tel. 95 735 89 67
branża: Budowlane materiały <czytaj dalej>

Na szwedzkiej prowincji
Skoro wczoraj wylądowaliśmy wirtualnie na szwedzkiej prowincji, pozostańmy tam jeszcze ... <czytaj dalej>
Można zdobyć małe granty
- Z małych grantów skorzystało już wiele fundacji, stowarzyszeń i ... <czytaj dalej>
Konkurs pisanek
51. Ogólnopolski Konkurs Pisanek im. Michała Kowalskiego. Muzeum Lubuskie im. Jana ... <czytaj dalej>
Autorytet
KARTKA Z KALENDARZA... ... dziś 102. rocznica urodzin WŁADYSŁAWA BARTOSZEWSKIEGO - ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« luty 2024 »
P W Ś C P S N
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Kultura nam się opłaca
Różnie można mówić o Gorzowie i na co dzień głosów narzekania nie brakuje, ale jeśli chodzi o kulturę, nie mamy się czego wstydzić. I choć jest wielu, którzy powtarzają, że ... <czytaj dalej>
Między strachem a wolnością
„Między strachem a wolnością”. To temat konkursu, do udziału w <czytaj dalej>
Konkurs fotograficzny
Gminna Biblioteka Publiczna w Bogdańcu organizuje konkurs fotograficzny „Bogdaniec - <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 5ba.jpg
admin ego:
Królewska Przystań
Dziś zapraszam w bezleśne i skaliste okolice na północnym-zachodzie Szwecji. ... <czytaj dalej>
admin ego:
Zamiast narzekać
Ilekroć korci nas, by PONARZEKAĆ NA DZISIEJSZĄ MŁODZIEŻ, bo dziwnie ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Ochrona zdrowia w niebezpieczeństwie
W ostatnich latach coraz częściej zdarzają się ataki na jednostki ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
W sprawie sztucznej inteligencji
Koniec negocjacji w sprawie unijnego AI Act. Ostateczną treść poznamy ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_5314:
Kompletnie nie zrozumiałeś przekazu. Nasze dzieci nie przybyły tu z Marsa. To my jesteśmy dla nich wzorem do naśladowania. <czytaj dalej>
Anonim_6553:
od kiedy do starsi mają okazywać szacunek młodszym a nie na odwrót?

czy dożyliśmy czasów gdzie babcia w autobusie ma ustepować dzie <czytaj dalej>
Anonim_6142:
Pięknie.zmp <czytaj dalej>
Anonim_9422:
Inteligentni mieszkańcy nie wybiorą developera
Bo chcą tanio płacić raty kredytów i najmu. I to jest największym problemem
Trzeba nie <czytaj dalej>
Zawarcianin bez kładki:
Woźniak, twój czas minął. Nic dobrego nie zrobiłeś tylko hop tu, hop tam. Wiarygodny nie jesteś. <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej