
– Mój wygląd świadczy o tym, że ta pracownia otwiera się za późno – powiedział w gorzowskim AWF-ie – z wrodzonym sobie poczuciem humoru – członek zarządu województwa lubuskiego
Tadeusz Jędrzejczak.
– Nigdy nie jest za późno, by o siebie zadbać, a my zajmiemy się panem specjalnie i ustalimy najlepszą z możliwych dietę – odpowiedział dziekan zamiejscowego wydziału AWF
Piotr Żurek, zapowiadając otwarcie pracowni gastronomicznej.
W czwartek 2 marca w wydziale zamiejscowym AWF w Gorzowie uroczyście otwarto pracownię gastronomiczną w ramach kierunku dietetyka prowadzonego przez Zakład Dietetyki.
– Po ponad roku prac i pozyskiwania funduszy udało się nam otworzyć pracownię na wysokim poziomie, bardzo dobrze wyposażoną, z salą dydaktyczną i konsumpcyjną – powiedział dziekan Piotr Żurek.
Projekt udało się zrealizować dzięki środkom z Urzędu Marszałkowskiego w kwocie 100 tys. zł i własnym Akademii Wychowania Fizycznego – 57 tys. zł.
– Dietetyka to niesłychanie ważny kierunek i studenci chętnie go wybierają. To strzał w dziesiątkę. Ten kierunek również świetnie wpisuje się w naszą Strategię Rozwoju Województwa Lubuskiego, bo zdrowie i jakość życia to nasza inteligentna specjalizacja – mówiła marszałek
Elżbieta Anna Polak.
– Chcieliśmy stworzyć bardzo dobrą bazę do zajęć dydaktycznych związanych z żywnością i żywieniem, by uniezależnić się od innych podmiotów, stworzyć miejsce do badań i warsztatów kulinarnych, które chcemy prowadzić również dla mieszkańców Gorzowa i chętnych z województwa lubuskiego. Myślę, że to, co udało się nam otworzyć, spełnia standardy europejskie – podkreślał dziekan wydziału zamiejscowego AWF Piotr Żurek.
Dotychczas gorzowscy studenci odbywali zajęcia z dietetyki w Zespole Szkół Gastronomicznych. Teraz mają własną pracownię z czterema stanowiskami. Znajdują się tam kuchenki elektryczne, piec konwekcyjno-parowy, zmywarko-wyparzarka, chłodziarko-zamrażarka oraz inny sprzęt kuchenny. Dzięki temu zajęcia z przetwórstwa żywności, technologii żywności i potraw a także towaroznawstwa, produkcji potraw i posiłków wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu chorób, budowy maszyn i urządzeń gastronomicznych będą realizowane w kompleksie przy ul. Estkowskiego.
Współczesny świat zmaga się z problemem otyłości, więc kierunek dietetyka cieszy się coraz większym wzięciem.
– Polacy – taką mam nadzieję – przywiązują coraz większą wagę do tego, jak się powinniśmy odżywiać i co powinniśmy jeść, bo należymy do czołówki krajów z nadwagą i otyłością. Nasz kierunek będzie więc pełnił również funkcję edukacyjną, by uczyć dzieci, rodziców, nauczycieli, seniorów w zakresie racjonalnego, zdrowego odżywiania – mówił dziekan Piotr Żurek.
– Dietetyka to nie tylko zdrowie i zdrowe odżywianie, ale również dietetyka sportowa. Dzięki wsparciu jesteśmy w stanie stworzyć studentom godziwe warunki do nauki, a także studiowania czysto akademickiego, czyli przyglądania się temu, jak są prowadzone badania naukowe w zakresie żywności i żywienia – podkreślał rektor Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, prof. dr hab.
Dariusz Wieliński.
Po oficjalnym przecięciu wstęgi, można było skosztować przygotowanych przystawek bankietowych. Były to: zapiekane szparagi z musem z mango, cannelloni z buraka z ricottą i kawiorem pomarańczowym, polędwiczka z kremem chrzanowo-buraczanym, a także chrusty na wzór babcinych podpłomyków, ale w nowoczesnej formie. Ich autor, nauczyciel przedmiotu w gorzowskim Gastronomiku
Piotr Kisson zaznaczył, że to również przekąski dietetyczne:
– Bo są małe i jest w nich wiele różnego rodzaju połączeń smakowych. Są lekkie produkty, jak polędwica, która nie zawiera tłuszczu, bo gotowana w niskiej temperaturze w sous-vide, czyli w zamkniętym worku z ziołami, są pieczone, a nie gotowane buraki, które mają swoisty aromat. Jest kawior molekularny, czyli połączenie alginianu z mleczanem wapnia – wyliczał.
Dziekan Piotr Żurek zapowiada, że gorzowianie będą mogli w przyszłości uczestniczyć w specjalnych warsztatach, głównie w ramach Festiwalu Nauki czy drzwi otwartych. Być może będą również organizowane warsztaty komercyjne.
Zakład Dietetyki prowadzą: kierowniczka, dr inż.
Kinga Mruczyk oraz dr
Andżelika Cisek-Woźniak, specjalista badawczo-techniczny mgr
Marta Pasek i dr
Małgorzata Mizgier.
Tekst i foto Hanna Kaup
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
Boże Ciało - utrudnienia w mieście
W czwartek (8 czerwca) przez ulice miasta przejdzie procesja Bożego Ciała. Należy liczyć się z okresowym wstrzymaniem ruchu drogowego, co ...
<czytaj dalej>300 tys. zł dla AWF
300 tys. złotych dla gorzowskiego AWF-u. To wsparcie na dietetykę i fizjoterapię.
– To kierunki przyszłości, dlatego konsekwentnie je wspieramy – ...
<czytaj dalej>Poznaj plan zagospodarowania
Można poznać plan zagospodarowania dla obszaru u zbiegu Podmiejskiej i Łukasińskiego.
Do 26 czerwca do publicznego wglądu wyłożono projekt miejscowego planu ...
<czytaj dalej>Wręczono nagrody 25-lecia samorządu
Z okazji rocznicy powstania województwa lubuskiego 3 czerwca 2023 r., podczas Święta Wolności, przekazano nagrody dla tych, którzy najbardziej zasłużyli ...
<czytaj dalej>