sobota 4 lutego 2023     Weronika, Mariusz, Andrzej
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Jak gotowano w Landsbergu
eGorzowska - 8880_fKlyHYafmTUKTnSVwzmQ.jpgO tym, jak gotowano w Landsbergu, można przeczytać w książkach kucharskich przekazanych gorzowskiej książnicy przez Towarzystwo Miłośników Gorzowa.

W imieniu Towarzystwa Miłośników Gorzowa regionalista Robert Piotrowski przekazał do zbiorów gorzowskiej książnicy kolekcję niemieckojęzycznych książek kucharskich. Wśród nich dwie wydane w Landsbergu.

19 października Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna wzbogaciła swój księgozbiór o 21 zabytkowych książek kucharskich. Kolekcję zakupioną od mieszkańca Berlina zaprezentowano w pomieszczeniach Willi Lehmanna.
- Zbiór stanowią pozycje w przewadze wiekowe, lokalnie bardzo cenne, w tym dwa tytuły wydane w Landsbergu, których zakup umożliwiła donacja szeregu zacnych gorzowian, w części niemieszkających już w stronach rodzinnych - powiedział Robert Piotrowski.

Co zawierają przekazane pozycje?
- Dzięki nim można się żywić przez cały rok i to w sposób rustykalny, podstawowy. Co mnie uderzyło, to fakt, że jest to kuchnia gospodarna, a nawet biedna, używająca resztek - wyjaśniał R. Piotrowski i dodał: - Pan dyrektor zwrócił uwagę na potrawy kwaśne, a więc raczej nieświeże z dzisiejszego punktu widzenia. Jest tu też mnóstwo wskazówek, z których dziś nie korzystamy, bo jesteśmy rozrzutni. To klasyczna kuchnia od drobiazgów, po dzisiaj takie ekskluzywne rzeczy, jak np. raki. Kiedyś to było jedzenie biednych ludzi, bo można było tego nałapać wiadrami, a dziś raki podalibyśmy na białym obrusie z kompletem odpowiednich sztućców i serwet.

W książkach kucharskich znajdziemy przepisy z przyrządzania roślin strączkowych, wiele odmian zup ziemniaczanych, sposobów na szczupaki czy karpia w polskiej zalewie. Jest osobna nieduża książka o grzybach. - Wydana tuż po wojnie, ale duchem dawniejsza, ukazująca, jak ludzie sobie radzili, gdy trzeba było nagle jeść rzeczy, którymi wcześniej pogardzali - dodaje Robert Piotrowski. - A więc to kopalnia wiedzy. Kłopot tylko, że niemieckojęzyczna, do tego w frakturze pradawna. Liczę jednak na studentów germanistyki, na uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych, na naszych gorzowskich mistrzów garnka i patelni, że z tego skorzystają, głównie z tych dwóch landsberskich. Na nie szczególnie na początku warto zwrócić uwagę i zobaczyć, czy te przepisy odzwierciedlają tutejsze surowce, obyczaje, czy faktycznie ta kuchnia jest mocno regionalna, czy może bardziej pasuje do Wielkopolan, bo znajduje się tu wiele potraw z kartofli. Liczę, że ktoś z tych przepisów skorzysta i za jakiś czas nam je zaprezentuje.

- To rzecz, której my byśmy sami nie znaleźli, bo nie mamy tylu pracowników, by wysyłać ludzi w teren i szukać regionaliów w tysiącach antykwariatów - powiedział, dziękując za dar, dyr. biblioteki Sławomir Szenwald. - I jeśli mamy skromne środki na zakup książek, to są to nowe książki. Takie trudno kupić, bo są z tym pewne kłopoty, choćby z tego powodu, że my musimy mieć fakturę także od prywatnej osoby. Ponadto, kiedy trzeba wybrać - bo nie mamy za dużo złotówek na zakup książek - czy nabyć to, co aktualne, czy to co zabytkowe, bardzo drogie i tylko dla specjalistów, to jest to dla nas trudna decyzja. Tym bardziej dziękuję za cenne dary. To będzie dla wielu rarytas.

Wśród przekazanych WiMBP książek są też pewne wydawnicze drobiazgi. - Jest tu nieduża rzecz zawierająca niewiele przepisów. To notatnik wnuczki założyciela dzisiejszego Biowetu, dr. Schreibera. Przypadek zrządził, że wśród różnych szpargałów, które znalazły się w Berlinie, ktoś wypatrzył coś z napisem "Landsberg". Sam znalazca też nie wiedział, skąd się to wzięło. I pomyślałem, że taki notesik z kilkoma przepisami, ale wnuczki osoby zasłużonej dla Gorzowa, też powinien się tu znaleźć.

Zbiór książek kucharskich to był drugi dar Towarzystwa Miłośników Gorzowa dla gorzowskiej książnicy. Pierwszy stanowił talerz miśnieński z widokiem Landsberga. - Dziękuję darczyńcom z całego serca, że udało się wspólnymi siłami z TMG i radnymi uskutecznić coś dobrego dla naszej książnicy - mówił Robert Piotrowski. - Wielu z nich pytało: A co dalej? I na szybko zrodził się pomysł odnośnie digitalizacji i tego, co biblioteka robi dobrego dla czytelników na całym świecie. Jest potrzeba zdigitalizowania Heimatblattów, czyli ukazujących się od 1947 r. czasopism landsberczyków. Współczesne jako pdf-y są dostępne w internecie, natomiast te starsze to są zupełnie białe kruki. Tu na pewno dział zbiorów specjalnych i dział historii regionu sie ucieszą, gdy taka pula oryginałów trafi do nich. Przyjąłem to na serce i teraz będę szukał, by taki komplet trafił do biblioteki. To przecież kopalnia wiedzy o naszym regionie. Jak się uda, to może jeszcze w tym roku pojawi się kolejny dar. W ten sposób staramy się wyrażać miłość do tego, co nasze - zakończył Robert Piotrowski.

Darczyńcy, dzięki którym zakupiono książki kucharskie przekazane WiMBP:
Magdalena Truszyńska z rodziną, Ewa Stanicka z rodziną, Igor Andruch z rodziną, Wojciech Berezowski z rodziną, Mariusz Domaradzki z rodziną, Paweł Dzyga z rodziną, Przemysław Florjanowicz-Błachut z rodziną, Paweł Kurtyka z rodziną, Robert Piotrowski z rodziną, Dariusz Sacharczuk z rodziną, Bolesław Sosnowski z rodziną, Marcin Wiczkowski z rodziną, Maciej Zakrzewski z rodziną, Marek Zawadzki z rodziną.

Tekst i foto Hanna Kaup


Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 1/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 2/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 3/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 4/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 5/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 6/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 7/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 8/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 9/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 12/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 13/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 14/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 15/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 16/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 17/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 19/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 21/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 22/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 23/24

jak gotowano w landsbergu, zdjęcie 24/24


19 października 2018 14:05, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Nabór do NSK
Bohaterem tegorocznego Nocnego Szlaku Kulinarnego jest szparag. Właśnie ruszył nabór chętnych do udziału w akcji gorzowskich restauratorów. Wydarzenie zaplanowano w ... <czytaj dalej>
Już czas na przywrócenie mokradeł
2 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Mokradeł. W Lubuskiem mamy pięć krajobrazów bagiennych o łącznej powierzchni ponad 1600 ha. Światowy Dzień ... <czytaj dalej>
Otwierajcie serca. Szykujcie portfele
Już w niedzielę zagra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Miasto, jak co roku, wspiera fundację. Pomagamy w organizacji, wspólnie z Miejskim Centrum ... <czytaj dalej>
Mieszkania GTBS na Zawarciu
Na Zawarciu powstaną dwa budynki mieszkalne Gorzowskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego. Prezes GTBS Tomasz Gierczak podpisał we wtorek (24 stycznia) umowę ze ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Elektronik" Sklep Wanda Borowicka

ul. Bolesława Chrobrego 12 a, Gorzów Wlkp.
tel. 95 722 69 70
branża: RTV - detal <czytaj dalej>
"Marlux" Marek Dereżyński

ul. Borowskiego 9, Gorzów Wlkp.
tel. 95 735 67 49
branża: Okna <czytaj dalej>

Nabór do NSK
Bohaterem tegorocznego Nocnego Szlaku Kulinarnego jest szparag. Właśnie ruszył nabór ... <czytaj dalej>
Był bardziej dla innych
Gorzowianie pożegnali byłego dyr. Szkoły Podstawowej nr 13 Tadeusza Wierzbickiego. Świecki ... <czytaj dalej>
Już czas na przywrócenie mokradeł
2 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Mokradeł. W Lubuskiem mamy ... <czytaj dalej>
Muzyka poprawi nastrój
Lutowe koncerty w Filharmonii Gorzowskiej z pewnością poprawią nastrój i ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« luty 2023 »
P W Ś C P S N
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
     
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Mówić ludzkim głosem
I znów koło roku staje w tym samym świątecznym miejscu, niosąc ze sobą kilka dni odpoczynku, chwilowy powrót do zajęć i kolejne dni wolne. Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok ... <czytaj dalej>
Zakochaj się w Gorzowie
To będzie kolejna okazja by zakochać się w Gorzowie. Wspólnie z <czytaj dalej>
Gorzowskie drzewa w obiektywie
Prezydent Miasta Gorzowa Wielkopolskiego w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej „ZazieleńMY Gorzów” <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - dsc_2299.jpg
admin ego:
Przetacznik a chusta Weroniki
4 lutego to Dzień Domowej Zupy. Według drugiej Go(n)towcowej połowy, ... <czytaj dalej>
admin ego:
Rzadko widziana zima
3 lutego. Wczorajszy dzień udał się nam prawie bezdeszczowy i ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Produkujemy więcej śmieci
Coraz więcej odpadów. Śmieci produkowane przez Polaków ważą tyle co ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Chroń dziecko

Czym jest sextortion? Co rodzice powinni wiedzieć, aby chronić przed ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Leonard:
Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
I mean, what youu say is valuable annd all. Buut think of if you <czytaj dalej>
Anonim_3231:
Super! Gratulacje dla Zespołu i Pacjenta!
Z.M.P. <czytaj dalej>
Anonim_3949:
Może urzędnicy UM niech opowiedzą, jak.....Na takie "bzdety" kasa jest, a na kładkę na Zawarcie juź nie. <czytaj dalej>
Anonim_1169:
Gdzie ja sie w przeszlosci zabujałem?
Na dekerta w uliczce prostopadłej do ostrego akretu do szpitala w lewo.
Czekałem tam w smaochodzie <czytaj dalej>
Anonim_1169:
W parku róż już nie ma tej laweczki tegonustronnego miejsca z krzakami odgradzajacymi unikalne miejsce od otoczenia.

Wókt jak wszystko <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej