W czasie VII edycji Nocnego Szlaku Kulturalnego, z 35 punktów wybraÅ‚am dwa, zwiÄ…zane z poznawaniem nowych smaków.
Dobre, bo polskie
O 18.00 odwiedziÅ‚am Zbór KoÅ›cioÅ‚a ChrzeÅ›cijan Baptystów, gdzie odbywaÅ‚ siÄ™ Wieczór Staropolski. Podczas wykÅ‚adu otwierajÄ…cego spotkanie dowiedziaÅ‚am siÄ™ - o czym wczeÅ›niej nie miaÅ‚am pojÄ™cia - że np. bigos aż do koÅ„ca XVIII w. nie zawieraÅ‚ kapusty, a dodawano do niego mnóstwo siekanego miÄ™sa, ryby a nawet raki.
UczestniczyÅ‚am też w degustacji daÅ„ staropolskich. PróbowaÅ‚am bardzo mocno przyprawionego rosoÅ‚u na bazie winogron. Co ciekawe, podano go bez makaronu. Na osÅ‚odÄ™ wniesiono piernik staropolski, w którym dominowaÅ‚y korzenne przyprawy. Ciasto znikÅ‚o w kilka chwil, podobnie jak naleÅ›niki z nadzieniem mleczno-jajecznym i rodzynkami.
Pogoda dopisywaÅ‚a, dlatego na tyÅ‚ach koÅ›cioÅ‚a zorganizowano grillowanie. Każdy mógÅ‚ zjeść wieprzowÄ… kieÅ‚baskÄ™ z grzankÄ… i musztardÄ…, a potem odpocząć w cieniu drzew. ChÄ™tnie zostaÅ‚abym tam dÅ‚użej, jednak czekaÅ‚a mnie jeszcze inna kuchnia. Tym razem azjatycka.
Azjatyckie specjały
O 19.00 zjawiÅ‚am siÄ™ w SUSHI Bar, by zobaczyć, jak przygotowuje siÄ™ japoÅ„skie przysmaki. Pokaz prowadziÅ‚ wybitny sushi master. MówiÅ‚, m.in. o california roll, w którym skÅ‚adniki zawiniÄ™te w arkusz z glonów otacza ryż. Nazwano je tak, ponieważ powstaÅ‚o w Kalifornii, w jednym z pierwszych japoÅ„skich barów w Los Angeles, w latach 60.
W ciÄ…gu kilkunastu minut powstaÅ‚y stosy sushi, m.in. temaki nazywane potocznie rożkami. To kawaÅ‚ki kraba, ogórka i awokado z dodatkiem ryżu, zawiniÄ™te w wodorost. KsztaÅ‚tem przypominajÄ… maÅ‚Ä… tortillÄ™. Gotowe dania - posypane sezamem - podano na ozdobnych talerzach. CaÅ‚ość prezentowaÅ‚a siÄ™ imponujÄ…co i równie dobrze smakowaÅ‚a.
WyjÄ…tkowa przygoda ze sztukÄ… kulinarnÄ…
Polska kuchnia pachnie rozmarynem, kolendrÄ… i majerankiem. KrólujÄ… w niej pieczone miÄ™sa, bigos i pierogi. Natomiast w kuchni japoÅ„skiej dominujÄ… owoce morza i Å›wieże ryby. CzÄ™sto używa siÄ™ w niej imbiru, sezamu oraz sosu sojowego.
Kuchnie Å›wiata sÄ… różnorodne, wiÄ™c warto je poznawać. Ja zrobiÅ‚am to w czasie Nocnego Szlaku Kulturalnego. Kto nie byÅ‚, niech żaÅ‚uje. Kolejna taka okazja dopiero za rok.
tekt i foto Joanna Kocuba
foto Michał Kapuściński
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doÅ›wiadczenia wiem, że najważniejsze sÄ… relacje bezpoÅ›rednie. Ustalenia, które zapadajÄ… wtedy ...
<czytaj dalej>Tarasy jeszcze niedostępne
Woda w Warcie opada, odsÅ‚aniajÄ… siÄ™ zalane tarasy. Niestety, ze wzglÄ™dów bezpieczeÅ„stwa, nie mogÄ… być jeszcze udostÄ™pnione.
Zdecydowała o tym ekspertyza ...
<czytaj dalej>Apel o pomoc w sprawie odbudowy AJP
W dramatycznej dla uczelni i miasta sytuacji potrzebne jest wspólne dziaÅ‚anie. Dlatego prezydent miasta Jacek Wójcicki apeluje o pomoc w ...
<czytaj dalej>