środa 27 maja 2020     Juliusz, Magdalena, Jan
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Świąteczne przepisy dla malucha
eGorzowska - 5741_wOyZRFoUTN687wsgaCvX.jpgŚwięta to nie tylko przygotowania związane z porządkami. To również specjalne menu.

Czy myślimy też o specjalnym zestawie dla najmłodszych? Oto kilka propozycji.

Barszczyk czerwony z warzywami
(dla dziecka od 1. roku życia)
1 porcja – 220 ml
Składniki na ok. 6 porcji:
1,5l wody
150g piersi z indyka
2 duże buraki
3 marchewki
1 pietruszka
1 małe jabłko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Dokładnie myjemy i obieramy warzywa i jabłko. Marchewkę, pietruszkę i jabłko kroimy w kostkę, a buraczka ucieramy na tarce. Do osolonej wody wrzucamy mięso i gotujemy je, aż będzie bardzo miękkie. Wyjmujemy mięso z wywaru i dodajemy czosnek i masło. Po kilku minutach do mięsnego wywaru dorzucamy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Następnie dodajemy starte na tarce buraczki i majeranek. Barszczyk powinien być gęsty od warzyw. Pod koniec gotowania do zupy dorzucamy pokrojone w kosteczkę jabłko i zagotowujemy.
Zupę można podawać z kawałkami pokrojonego indyka. Jeśli wolisz, możesz też zmiksować zupę na krem, ale dla starszych dzieci lepsza będzie bardziej urozmaicona konsystencja, z drobnymi kawałkami. Barszczyk na pewno posmakuje też dorosłym – po odłożeniu porcji dla malucha możesz mocniej doprawić swoją zupę ulubionymi przyprawami.

Zupka jarzynowa z brzoskwinią
(dla dziecka od 7. miesiąca życia)
Przepis pochodzi z Poradnika żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, dostępnego na stronie www.1000dni.pl, przygotowanego przez ekspertów w dziedzinie żywienia dzieci.
Składniki na ok. 4 porcje:
1l wody
2 marchewki
1 ziemniak
1 szklanka fasolki szparagowej
80g piersi z indyka
¼ kalarepy
¼ cukinii
2 brzoskwinie
2 łyżki masła
1 czubata łyżka kaszy manny

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy wodę i do wrzątku wrzucamy mięso. Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy warzywa i masło. Wszystkie składniki gotujemy razem do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy kaszę mannę i brzoskwinię pokrojoną w kostkę. Po kilku minutach zdejmujemy naczynie z zupą z kuchenki i rozdrabniamy składniki widelcem.
Zupka jest bardzo sycąca i pyszna dzięki dodatkowi brzoskwini.

Pulpety z rybki
(dla dziecka po 8. miesiącu życia)
Danie inspirowane przepisem z Poradnika żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin”, dostępnego na stronie www.1000dni.pl, przygotowanego przez ekspertów w dziedzinie żywienia dzieci.
Składniki na 2 porcje:
1 marchewka
1 pietruszka
4 łyżki rozdrobnionego filetu z białej ryby, np. halibuta
2 łyżki ugotowanego ryżu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka pestek słonecznika
1 jajko
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ łyżeczki koperku
szklanka wody

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Rybę myjemy, usuwamy dokładnie wszystkie ości i drobno siekamy. Gotujemy ryż. Skorupkę jajka dokładnie myjemy, a następnie wbijamy je do osobnej miseczki i roztrzepujemy widelcem. Do miski wkładamy posiekaną rybę, starte warzywa, pestki słonecznika, ugotowany ryż, roztrzepane jajko i koperek. Składniki dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki. Uformowane pulpety obtaczamy w mące ziemniaczanej. Gotujemy wodę i wrzucamy pulpety do wrzątku. Gotujemy je do miękkości, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 5. minut). Pulpeciki, po schłodzeniu do temperatury pokojowej, podawaj dziecku do ręki lub łyżeczką.

Łosoś w warzywach
(dla dziecka po 8. miesiącu życia)
Przepis pochodzi z Poradnika żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, dostępnego na stronie www.1000dni.pl, przygotowanego przez ekspertów w dziedzinie żywienia dzieci.
Składniki na 1 porcję:
1 średni pasternak lub pietruszka
1 mały ziemniak
½ marchewki
¼ jabłka
mały kawałek łososia (20g)
1 łyżka prażonego ziarna amarantusa
1 łyżeczka ziaren sezamu
½ łyżeczki masła
½ łyżeczki pietruszki
¾ szklanki wody

Przygotowanie:
Dokładnie myjemy i obieramy warzywa, jabłko i natkę pietruszki. Marchewkę i pasternak kroimy w talarki, jabłko i ziemniaka w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Rybę myjemy i usuwamy dokładnie wszystkie ości. Gotujemy wodę w małym garnuszku. Warzywa, jabłko i rybkę wrzucamy na wrzątek. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy ziarno amarantusa. Zdejmujemy garnuszek z ognia, rozdrabniamy składniki widelcem i dodajemy masło. Całe danie posypujemy pietruszką i sezamem. Po schłodzeniu do temperatury pokojowej podawaj maluchowi łyżeczką.

Świąteczna bułka drożdżowa z owocami
(dla dziecka po 1. roku życia)
Ciasto drożdżowe nie tylko dla maluszka. Zasmakuje w nim na pewno cała rodzina!
1 porcja = 1 kromka, ok. 50g
Składniki na 2 blaszki ciasta:
Ciasto:
3 jaja roztrzepane mikserem lub trzepaczką
¼ szklanki cukru
5 dkg drożdzy ( ½ rozkruszonej małej kostki)
½ szklanki oleju
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki ( ½ kg)
1 szklanka ulubionych owoców (jagody, maliny, wiśnie, borówki, jabłka)
Kruszonka:
5 łyżek mąki
3 łyżki cukru
¼ kostki masła
½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Do głębokiego garnka lub miski wkładamy po kolei wszystkie składniki ciasta. Następnie odstawiamy naczynie przykryte ściereczką na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto rozkładamy do 2 form keksówek i posypujemy owocami. Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Pieczemy najpierw przez 10 minut w temp. 50 stopni C, a następnie przez 40 min w temp. 180 stopni C. Smacznego!

Pieczone jabłko z płatkami owsianymi i miodem
(dla dziecka po 1. roku życia. Uwaga: dla malucha od 9. miesiąca życia możesz przygotować wersję bez miodu i z drobno zmielonymi migdałami)
Ciepłe pieczone jabłuszko jest świetną alternatywą dla ciast i będzie pysznym podwieczorkiem dla malucha.
Składniki na 1 porcję:
1 średnie, kwaśne jabłko
Farsz:
1 łyżka drobnych płatków owsianych
1 łyżeczka płatków migdałowych rozgniecionych lub zmielonych
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Jabłko dokładnie myjemy i łyżeczką lub nożykiem wydążamy gniazdo nasienne (dla ułatwienia można przeciąć jabłko na pół). Mieszamy wszystkie składniki farszu. Układamy jabłko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy farsz w wydrążone miejsce. Pieczemy w piekarniku w 180-200 stopniach C przez ok 15 minut.

IW



22 grudnia 2014 23:48, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Będą rzadziej kosić. Stawiają na łąki kwietne
Miasto przygotowuje się do zmian w utrzymaniu niektórych elementów miejskiej zieleni. W ostatnich dniach miejscy specjaliści od zieleni analizowali między ... <czytaj dalej>
Co z Parkiem Wiosny Ludów?
Publikujemy informację Urzędu Miasta w Gorzowie na temat planów modernizacji Parku Wiosny Ludów. Jeśli zapadnie ostateczne rozstrzygnięcie, w ogłoszonym przetargu, nadchodzące ... <czytaj dalej>
Nie rezygnujmy z kultury w czasie kwarantanny
Publikujemy Apel Stowarzyszenia NOVUM do Marszałek Województwa Lubuskiego oraz uzasadnienie takiego stanowiska. Gorzowskie Stowarzyszenie na rzecz Innowacji Społecznych NOVUM wystosowało do ... <czytaj dalej>
Pierwszy w Polsce mural wyborczy Szymona Hołowni
Walka ze zmianą klimatu to jeden z trzech filarów programowych Szymona Hołowni. Ekologia i troska o środowisko stanowią bardzo ważny ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Warta" Spółdzielnia Inwalidów Centrum Usług

ul. Sikorskiego 30, Gorzów Wlkp.
tel. 95 728 58 78
branża: Introligatornie <czytaj dalej>
Czerwiński Marian Usługi Transportowe

ul. Bazaltowa 23, Gorzów Wlkp.
tel. 691 399 201
branża: Transport samochodowy <czytaj dalej>

25V2020 - child grooming
25V2020. Rozpoczyna się kampania profilaktyczna w związku z Międzynarodowym Dniem Dziecka ... <czytaj dalej>
Zmiany w ruchu na ul. Myśliborskiej
We najbliższy wtorek (26 maja) w godzinach popołudniowych zostaną wprowadzone ... <czytaj dalej>
Co z Parkiem Wiosny Ludów?
Publikujemy informację Urzędu Miasta w Gorzowie na temat planów modernizacji ... <czytaj dalej>
Rozważą czytelniejszą wizualizację
W minionym tygodniu pisałam o ścieżce rowerowej z Gorzowa do ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« maj 2020 »
P W Ś C P S N
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Fiasko walki o kasę za społeczną funkcję
Gorzowscy radni tak uradzili, że Wojewoda Lubuski uchylił kwietniową ustawę w całości. Czego dotyczyła? Diety za nieobecność na sesji w przypadku choroby radnego. I choć radna Marta Bejnar-Bejnarowicz z klubu ... <czytaj dalej>
Lubisz ładnie mieszkać?
„Zielona ławeczka” czeka na Ciebie
Jest szansa na poprawę wyglądu podwórek i miejsc najbliższego otoczenia. <czytaj dalej>
Jakie są nasze Smaki Regionów
Ruszyła XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Organizuje go <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - aaa.jpg
Hanna Kaup:
26V2020 - Litania do Królowej blokowisk
26V2020. To wyjątkowy dzień. Poświęcony matkom. Wszystkim na świecie, bez względu ... <czytaj dalej>
admin ego:
Gdy myślę o Dniu Matki
Gdy myślę o Dniu Matki i o losie, który nierozerwalnie ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Kardiolodzy apelują: Chroń życie!
NIE#zostańwdomu z zawałem!
W dobie epidemii SARS-CoV-2 liczba zabiegów kardiologii interwencyjnej spadła nawet ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Uważaj na próby wyłudzenia danych
Zespół poczty mailowej WP ostrzega przed e-meilami informującymi o usunięciu/blokadzie ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_9948:
Świetnie. Czyli u nas też można. <czytaj dalej>
Anonim_8729:
Byle nie siedzieć przed TV i nie czytać tekstu, w którym niby niewinna wstawka o polskim wymiarze sprawiedliwości burzy spokój czytelnika, który <czytaj dalej>
Anonim_5439:
gdyby to było prawda to by figurowało w oficjalnych statystykach zarażalności

może było zarażonych w grudniu i styczniu wtedy to mo <czytaj dalej>
Anonim_1539:
Czy to prawda, że w firmie w strefie ekonomicznej było 330 zakażonych Covid, również w biurze ? <czytaj dalej>
Anonim_5439:
basen miał być na barce na wale okrężnym
jacek placek obiecał a później udał że nic nie obiecywał <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej