piątek 29 marca 2024     Wiktoryna, Cyryl, Eustachy
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Świąteczne przepisy dla malucha
eGorzowska - 5741_wOyZRFoUTN687wsgaCvX.jpgŚwięta to nie tylko przygotowania związane z porządkami. To również specjalne menu.

Czy myślimy też o specjalnym zestawie dla najmłodszych? Oto kilka propozycji.

Barszczyk czerwony z warzywami
(dla dziecka od 1. roku życia)
1 porcja – 220 ml
Składniki na ok. 6 porcji:
1,5l wody
150g piersi z indyka
2 duże buraki
3 marchewki
1 pietruszka
1 małe jabłko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Dokładnie myjemy i obieramy warzywa i jabłko. Marchewkę, pietruszkę i jabłko kroimy w kostkę, a buraczka ucieramy na tarce. Do osolonej wody wrzucamy mięso i gotujemy je, aż będzie bardzo miękkie. Wyjmujemy mięso z wywaru i dodajemy czosnek i masło. Po kilku minutach do mięsnego wywaru dorzucamy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Następnie dodajemy starte na tarce buraczki i majeranek. Barszczyk powinien być gęsty od warzyw. Pod koniec gotowania do zupy dorzucamy pokrojone w kosteczkę jabłko i zagotowujemy.
Zupę można podawać z kawałkami pokrojonego indyka. Jeśli wolisz, możesz też zmiksować zupę na krem, ale dla starszych dzieci lepsza będzie bardziej urozmaicona konsystencja, z drobnymi kawałkami. Barszczyk na pewno posmakuje też dorosłym – po odłożeniu porcji dla malucha możesz mocniej doprawić swoją zupę ulubionymi przyprawami.

Zupka jarzynowa z brzoskwinią
(dla dziecka od 7. miesiąca życia)
Przepis pochodzi z Poradnika żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, dostępnego na stronie www.1000dni.pl, przygotowanego przez ekspertów w dziedzinie żywienia dzieci.
Składniki na ok. 4 porcje:
1l wody
2 marchewki
1 ziemniak
1 szklanka fasolki szparagowej
80g piersi z indyka
¼ kalarepy
¼ cukinii
2 brzoskwinie
2 łyżki masła
1 czubata łyżka kaszy manny

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy wodę i do wrzątku wrzucamy mięso. Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy warzywa i masło. Wszystkie składniki gotujemy razem do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy kaszę mannę i brzoskwinię pokrojoną w kostkę. Po kilku minutach zdejmujemy naczynie z zupą z kuchenki i rozdrabniamy składniki widelcem.
Zupka jest bardzo sycąca i pyszna dzięki dodatkowi brzoskwini.

Pulpety z rybki
(dla dziecka po 8. miesiącu życia)
Danie inspirowane przepisem z Poradnika żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin”, dostępnego na stronie www.1000dni.pl, przygotowanego przez ekspertów w dziedzinie żywienia dzieci.
Składniki na 2 porcje:
1 marchewka
1 pietruszka
4 łyżki rozdrobnionego filetu z białej ryby, np. halibuta
2 łyżki ugotowanego ryżu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka pestek słonecznika
1 jajko
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ łyżeczki koperku
szklanka wody

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Rybę myjemy, usuwamy dokładnie wszystkie ości i drobno siekamy. Gotujemy ryż. Skorupkę jajka dokładnie myjemy, a następnie wbijamy je do osobnej miseczki i roztrzepujemy widelcem. Do miski wkładamy posiekaną rybę, starte warzywa, pestki słonecznika, ugotowany ryż, roztrzepane jajko i koperek. Składniki dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki. Uformowane pulpety obtaczamy w mące ziemniaczanej. Gotujemy wodę i wrzucamy pulpety do wrzątku. Gotujemy je do miękkości, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 5. minut). Pulpeciki, po schłodzeniu do temperatury pokojowej, podawaj dziecku do ręki lub łyżeczką.

Łosoś w warzywach
(dla dziecka po 8. miesiącu życia)
Przepis pochodzi z Poradnika żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, dostępnego na stronie www.1000dni.pl, przygotowanego przez ekspertów w dziedzinie żywienia dzieci.
Składniki na 1 porcję:
1 średni pasternak lub pietruszka
1 mały ziemniak
½ marchewki
¼ jabłka
mały kawałek łososia (20g)
1 łyżka prażonego ziarna amarantusa
1 łyżeczka ziaren sezamu
½ łyżeczki masła
½ łyżeczki pietruszki
¾ szklanki wody

Przygotowanie:
Dokładnie myjemy i obieramy warzywa, jabłko i natkę pietruszki. Marchewkę i pasternak kroimy w talarki, jabłko i ziemniaka w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Rybę myjemy i usuwamy dokładnie wszystkie ości. Gotujemy wodę w małym garnuszku. Warzywa, jabłko i rybkę wrzucamy na wrzątek. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy ziarno amarantusa. Zdejmujemy garnuszek z ognia, rozdrabniamy składniki widelcem i dodajemy masło. Całe danie posypujemy pietruszką i sezamem. Po schłodzeniu do temperatury pokojowej podawaj maluchowi łyżeczką.

Świąteczna bułka drożdżowa z owocami
(dla dziecka po 1. roku życia)
Ciasto drożdżowe nie tylko dla maluszka. Zasmakuje w nim na pewno cała rodzina!
1 porcja = 1 kromka, ok. 50g
Składniki na 2 blaszki ciasta:
Ciasto:
3 jaja roztrzepane mikserem lub trzepaczką
¼ szklanki cukru
5 dkg drożdzy ( ½ rozkruszonej małej kostki)
½ szklanki oleju
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki ( ½ kg)
1 szklanka ulubionych owoców (jagody, maliny, wiśnie, borówki, jabłka)
Kruszonka:
5 łyżek mąki
3 łyżki cukru
¼ kostki masła
½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Do głębokiego garnka lub miski wkładamy po kolei wszystkie składniki ciasta. Następnie odstawiamy naczynie przykryte ściereczką na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto rozkładamy do 2 form keksówek i posypujemy owocami. Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Pieczemy najpierw przez 10 minut w temp. 50 stopni C, a następnie przez 40 min w temp. 180 stopni C. Smacznego!

Pieczone jabłko z płatkami owsianymi i miodem
(dla dziecka po 1. roku życia. Uwaga: dla malucha od 9. miesiąca życia możesz przygotować wersję bez miodu i z drobno zmielonymi migdałami)
Ciepłe pieczone jabłuszko jest świetną alternatywą dla ciast i będzie pysznym podwieczorkiem dla malucha.
Składniki na 1 porcję:
1 średnie, kwaśne jabłko
Farsz:
1 łyżka drobnych płatków owsianych
1 łyżeczka płatków migdałowych rozgniecionych lub zmielonych
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Jabłko dokładnie myjemy i łyżeczką lub nożykiem wydążamy gniazdo nasienne (dla ułatwienia można przeciąć jabłko na pół). Mieszamy wszystkie składniki farszu. Układamy jabłko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy farsz w wydrążone miejsce. Pieczemy w piekarniku w 180-200 stopniach C przez ok 15 minut.

IW



22 grudnia 2014 23:48, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
II etap prac
28 marca rozpocznie się II etap prac na skrzyżowaniu ulic: Słowiańskiej, Żwirowej, Roosevelta i Kosynierów Gdyńskich. W czwartek (28 marca), na ... <czytaj dalej>
Wielki Tydzień
W Wielki Czwartek (28 marca) o godz. 10.00 w katedrze gorzowskiej bp Tadeusz Lityński będzie przewodniczył mszy św., podczas której ... <czytaj dalej>
Negocjacje rolników z rządem
Delegacja protestu rolników z S3 węzeł Myślibórz obejmującego trzy powiaty: gryfiński, myśliborski i pyrzycki brała udział wczoraj w negocjacjach pomiędzy ... <czytaj dalej>
Kalwaria Rokitniańska
W piątek 22 marca diecezjalne sanktuarium maryjne w Rokitnie zaprasza do udziału w nabożeństwie Kalwarii Rokitniańskiej urządzanym tradycyjnie w tygodniu ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Hi Mountain" Sklep Dorota Michalska

ul. Sikorskiego 111, Gorzów Wlkp.
tel. 95 720 61 58
branża: Odzież - detal <czytaj dalej>

Teraz Teatr
Orędzie Jona Fossego na Międzynarodowy Dzień Teatru 2024 pt. "Sztuka ... <czytaj dalej>
II etap prac
28 marca rozpocznie się II etap prac na skrzyżowaniu ulic: ... <czytaj dalej>
Pisankowy zawrót głowy
Konkurs pisankarski organizowany przez Muzeum Lubuskie w Gorzowie Wlkp. należy ... <czytaj dalej>
Wykonujesz zawód medyczny? Musisz się zarejestrować
Pół roku, licząc od 26 marca, mają na rejestrację w ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« marzec 2024 »
P W Ś C P S N
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 5b.jpg
admin ego:
Szkoła wymaga zmian
Jak dobrze, że nie jesteśmy maturzystami. Pisze do mnie nauczycielka akademicka, ... <czytaj dalej>
admin ego:
Duńska wiosna z historią i nami w tle
Duńska wiosna wygląda na onieśmieloną, albo nie do końca jeszcze ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Filiżanka kawy lub dwie
Czy wiesz, że filiżanka kawy może zdziałać więcej niż tylko ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Wystarczą dane
Oszuści nie muszą wcale kraść portfela. Wystarczy, że zdobędą Twoje ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_4788:
Ci radni są do d..y wszyscy <czytaj dalej>
Anonim_4788:
Słusznie odjęto punkty. Cyjanek to nie morfina. Pisać o czymś czego się nie wi to zwymyślanie i brak wiedzy więc punkty jak najbardziej uzasadn <czytaj dalej>
Anonim_2329:
Zgadzam sie z oceną radnych.. Jestem emerytem, ale takiego bałąganu nie było, takiego tumiwisizmu. Ci radni powinni się wstydzic, że nie pilnowa <czytaj dalej>
FFFF:
Czy Ci bezRadni nie widzieli, nie chcieli widzieć jakości prac w centrum, parku Róż, dmuchania biurokracji w Urzedzie i spółkach, przedłużanyc <czytaj dalej>
Anonim_4777:
Wszyscy ci kandydaci......porownywac nazwiska, KRS i z własnych źródeł. To jest skok na kasę, dlatego głosujmy na .....niewidocznych. <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej