wtorek 23 kwietnia 2024     Jerzy, Wojciech
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
To ważne. Przeczytaj, by uniknąć zatrucia czy zakażenia
Zagrożeniem zwłaszcza podczas imprez masowych mogą być zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia zakaźnego, które są następstwem spożycia pokarmów lub wody zanieczyszczonych chorobotwórczymi bakteriami, wirusami, pasożytami lub po prostu następstwem nieprzestrzegania zasad higieny czyli tzw. brudnych rąk. Chorobotwórcze bakterie mogą wywołać takie choroby jak np.: salmoneloza, kampylobakterioza, jersinioza czy zakażenie wywołane przez biegunkotwórcze szczepy E. coli. Zagrożenie stanowi również wirus zapalenia wątroby typu A (HAV, Hepatitis A Virus) wywołujący tzw. żółtaczkę pokarmową.

W Polsce zatrucia i zakażenia pokarmowe są szczególnie częste wiosną i latem ze względu na panujące wysokie temperatury otoczenia oraz zmianę codziennych warunków życia związaną z podróżami i letnim wypoczynkiem.

Poznanie podstawowych właściwości oraz mechanizmów działania i sposobów rozprzestrzeniania się najczęściej spotykanych drobnoustrojów pomogą każdemu uniknąć lub przynajmniej zminimalizować ryzyko zachorowania.

Objawy zatrucia toksynami bakteryjnymi występują w krótkim czasie zwykle po 1-12 godzin od spożycia potrawy i rozpoczynają się nudnościami i wymiotami, zatruciu może ale nie musi towarzyszyć biegunka.

Z kolei zakażenie chorobotwórczymi pałeczkami jelitowymi mogą w zależności od rodzaju bakterii obecnych w skażonej potrawie wywoływać zróżnicowane objawy. Także czas wystąpienia pierwszych objawów jak i ich nasilenie mogą być również różne u poszczególnych osób, objawy choroby mogą wystąpić po kilkunastu godzinach aż do 14 dni. Objawy zakażenia przewodu pokarmowego to najczęściej biegunka, niekiedy z krwią, bóle brzucha, nudności, wymioty, gorączka, ogólne złe samopoczucie.

Niektóre zakażenia np. wirusem HAV mają znacznie dłuższy czas wylęgania od 15 do 50 dni i objawy rzadko kojarzone z zatruciem pokarmowym.
Lepiej jest zapobiegać zatruciu i zakażeniu pokarmowemu niż narażać się na przykre objawy choroby a czasami też na wieloletnie dolegliwości związane z powikłaniami.

Przestrzeganie zaleceń umożliwi otrzymywanie i spożywanie bezpiecznej żywności. Poznanie tych reguł i zrozumienie dlaczego ich przestrzeganie jest tak ważne powinno ułatwić ustrzeżenie się przed zachorowaniem lub spowodowaniem zatrucia u innych osób.

ZALECENIE 1. UTRZYMYWANIE CZYSTOŚCI I PRZESTRZEGANIE ZASAD BEZPIECZEŃSTWA
► ręce myj skutecznie czyli wodą i mydłem nie krócej niż 30 sekund,
► zawsze myj ręce przed jedzeniem (także gdy jesz poza domem) i po skorzystaniu z toalety,
► w podróży używaj higienicznego żelu do rąk lub jednorazowych chusteczek nasyconych roztworem alkoholu,
► myj dokładnie żywność przed spożyciem (np. owoce, warzywa),
► pamiętaj, że najbezpieczniejsza jest żywność poddana obróbce termicznej (poprzez np. gotowanie, smażenie, pieczenie),
► czytaj etykiety na produktach spożywczych – zwłaszcza zwracaj uwagę na datę ważności,
► nie jedz konserw, których opakowanie ma wybrzuszone wieczko – wskazuje to na zepsucie produktu,
► unikaj spożywania pokarmów i picia napojów w miejscach, co do których nie ma pewności, że żywność tam została przygotowana z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego np. z ulicznych straganów,
► przestrzegaj częstego mycia rąk podczas przygotowywania posiłków, w tym zawsze po dotknięciu surowego mięsa, drobiu, ryb, jajek itd.,
► myj i utrzymuj w skrupulatnej czystości wszystkie powierzchnie, przedmioty i urządzenia używane przy przygotowywaniu posiłków,
► chroń żywność przed insektami oraz zwierzętami domowymi i innymi.

ZALECENIE 2. ODDZIELENIE ŻYWNOŚCI SUROWEJ I PRZETWORZONEJ

► surowe mięso, drób i ryby przechowuj oddzielone od innej żywności,
► do obróbki surowej żywności używaj oddzielnych przyrządów takich jak noże czy deski do krojenia,
► żywność przechowuj w osobnych pojemnikach co zapobiega stykaniu się surowych produktów i przygotowanych potraw.

ZALECENIE 3. GOTOWANIE POTRAW W DOSTATECZNIE WYSOKIEJ TEMPERATURZE I PRZEZ DOSTATECZNIE DŁUGI CZAS
► gotuj (piecz) potrawy w dostatecznie wysokiej temperaturze i przez dostatecznie długi czas, zwłaszcza mięso, drób jaja i ryby (np. bakterie Salmonella giną w temperaturze powyżej 70°C , smażenie powinno odbywać się w temperaturze znacznie wyższej od 100°C, zwykle od ponad 150 do 200°C),
► doprowadzaj potrawy takie jak zupa lub gulasz do zagotowania aby mieć pewność, że osiągnęły one 70°C.
► gotowe potrawy odgrzewaj w dostatecznie wysokiej temperaturze i przez dostatecznie długi czas.

ZALECENIE 4. PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI W BEZPIECZNEJ TEMPERATURZE

► nie pozostawiaj przygotowanej potrawy w temperaturze pokojowej na dłużej niż
2 godziny,
► utrzymuj gotowaną potrawę przed podaniem „na gorącej płycie” w temp. wyższej niż 60°C,
► schładzaj niezwłocznie wszystkie ugotowane „na zapas” i łatwo psujące się potrawy, najlepiej do temperatury poniżej 5°C,
► nawet w lodówce nie przetrzymuj żywności zbyt długo,
► nie rozmrażaj zamrożonej żywności w pokojowej temperaturze,
► nie zamrażaj ponownie rozmrożonej żywności.

ZALECENIE 5. UŻYWANIE BEZPIECZNEJ WODY I ŚWIEŻYCH SUROWYCH PRODUKTÓW

► używaj bezpiecznej wody (także do robienia kostek lodu), np. poprzez przegotowanie wody, używanie filtrów do uzdatniania wody,
► wybieraj świeże produkty dobrej jakości,
► wybieraj żywność zapewniającą bezpieczeństwo np. pasteryzowane mleko,
► myj w bieżącej wodzie owoce i warzywa, zwłaszcza gdy mają być spożywane na surowo,
► nie jedz żywności po upłynięciu daty przydatności do spożycia.

STOSOWANIE SIĘ DO POWYŻSZYCH ZALECEŃ MOŻE PRZYCZYNIĆ SIĘ DO ZMINIMALIZOWANIA ZAGROŻEŃ ZWIĄZANYCH Z ZATRUCIAMI I ZAKAŻENIAMI POKARMOWYMI.

Opracowano na postawie: „Zaleceń zdrowotnych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. Zespół ekspertów NIZP-PZH, 2012 r. [http://www.pzh.gov.pl/page/fileadmin/user_upload/bsl3/Porady_zdrowotne_Euro2012.pdf ]

18 lipca 2014 22:43, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia. Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ... <czytaj dalej>
Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego. - Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ... <czytaj dalej>
Tarasy jeszcze niedostępne
Woda w Warcie opada, odsłaniają się zalane tarasy. Niestety, ze względów bezpieczeństwa, nie mogą być jeszcze udostępnione. Zdecydowała o tym ekspertyza ... <czytaj dalej>
Apel o pomoc w sprawie odbudowy AJP
W dramatycznej dla uczelni i miasta sytuacji potrzebne jest wspólne działanie. Dlatego prezydent miasta Jacek Wójcicki apeluje o pomoc w ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
Szyszkowski Jan Usługi Protetyczne

ul. Brzozowa 2, Gorzów Wlkp.
tel. 95 735 74 01
branża: Lekarze - stomatolodzy, protetycy <czytaj dalej>
Bank Ochrony Środowiska S.A. Bankomat

ul. Sikorskiego 104 a, Gorzów Wlkp.
tel.
branża: Bankomaty <czytaj dalej>

Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę ... <czytaj dalej>
Zginęła w swoje 32. urodziny
Data 22 kwietnia 1940 jest uznawana za prawdopodobny dzień śmierci ... <czytaj dalej>
Wicewojewoda zrezygnował
Wojewoda Lubuski Marek Cebula zwołał na 22 kwietnia briefing prasowy. Niespodziewanie ... <czytaj dalej>
W wyjątkowym muzeum
Są tylko trzy miejsca na świecie, gdzie zobaczycie tak ogromną ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« kwiecień 2024 »
P W Ś C P S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - krystyna pronko (2).jpg
admin ego:
Co na to władze miasta?
Wobec informacji o planowanym na 2 maja Marszu Flagi i ... <czytaj dalej>
admin ego:
Sosna na Szczudłach
Być w Busku Zdroju i nie odwiedzić Sosny na Szczudłach ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Filiżanka kawy lub dwie
Czy wiesz, że filiżanka kawy może zdziałać więcej niż tylko ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_9617:
Jest wolność myśli i wypowiedzi, więc kto będzie chciał, pójdzie. Zaś ten Ośrodek Monitorowania.....to " ciepłe" posady i chęć & <czytaj dalej>
Anonim_3351:
Won do Warszawy gumofilce. <czytaj dalej>
Anonim_6779:
Nie sądziłem na początku, że Pan będzie aż tak dobrym managerem. Zaczęło się trochę dziwnie, świętem i kurczakami, ale efekty pokazały, <czytaj dalej>
Anonim_6779:
I jeszcze raz, gratuluję i życzę 100 lat rządzenia Gorzowem. <czytaj dalej>
Anonim_6779:
I dobrze, tak miało być, za ścieżkę rowerową wzdłuż Kłodawki. Proszę kontynuować przedłużenie do Kłodawy. Popieram. <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej