Z miłości do gotowania, do różnych smaków i kulinarnej różnorodności powstała wyjątkowa książka „Kuchnia regionów”. Nazwać ją kucharską to za mało; to kronika najważniejszych smaków poszczególnych województw w Polsce. Jest również Lubuskie i Gorzów, z szarlotką i masłem jabłkowym z renety landsberskiej.
W książce zostało zebranych i opracowanych aż 160 przepisów ze wszystkich regionów Polski. Wybrane przepisy zostały podzielone według województw i przygotowane w dwóch wersjach językowych, polskiej i angielskiej.
Najbliższe Łukaszowi są przepisy z Lubuskiego, a dokładnie z Gorzowa. - Moje miasto jest zawsze ze mną. Nie ważne czy jestem gdzieś w Polsce czy na świecie. Zabieram ze sobą mały kawałek Gorzowa zawsze ze sobą np. w postaci różnych przetworów z renety landsberskiej. Zawsze jestem dumny z miasta, z którego pochodzę, dlatego nie mogło zabraknąć przepisów z Gorzowa. To ostatnio odkryte masło jabłkowe czy mój ulubiony jabłecznik z renety – powiedział.
Autor
Łukasz Konik to gorzowianin, ambasador kampanii GORZÓW #Stąd jestem, jadana z najciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej. Absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie, eksperymentator zafascynowany kuchnią polską.
Z zaangażowaniem propaguje w Polsce i za granicą tradycje kulinarne wszystkich regionów naszego kraju. Dzięki tej fascynacji powstał zbiór przepisów inspirowanych tradycjami kulinarnymi różnych regionów Polski.
W książce „Kuchnia regionów” Łukasz zabiera nas w niezwykłą kulinarną podróż. Od morza po góry; od Gorzowa Wielkopolskiego, gdzie rozpoczęła się jego przygoda z kuchnią, poprzez niezwykle ciekawe kulinarnie województwo łódzkie, podlaskie do intrygującego różnorodnymi potrawami województwa kujawsko-pomorskiego. Zupy, pierogi, kotlety, gołąbki, desery i mnóstwo innych potraw, których nazwy przywodzą na myśl nie tylko wyjątkowy smak, ale także specyfikę miejsc, z których pochodzą. Różnorodne, tak jak różnorodna jest kuchnia polska. Przede wszystkim smaczne, bardzo smaczne...
Książka wydana przez WDR liczy 288 stron, od kilku dni jest do kupienia we wszystkich placówkach pocztowych w Polsce.
Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji
Foto Bartłomiej Nowosielski
Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ...
<czytaj dalej>Tarasy jeszcze niedostępne
Woda w Warcie opada, odsłaniają się zalane tarasy. Niestety, ze względów bezpieczeństwa, nie mogą być jeszcze udostępnione.
Zdecydowała o tym ekspertyza ...
<czytaj dalej>Apel o pomoc w sprawie odbudowy AJP
W dramatycznej dla uczelni i miasta sytuacji potrzebne jest wspólne działanie. Dlatego prezydent miasta Jacek Wójcicki apeluje o pomoc w ...
<czytaj dalej>Rozmowa z komisarzem Wojciechowskim
Komunikat w sprawie rolników.
Zgodnie z wczorajszą rozmową telefoniczną z komisarzem rolnictwa Januszem Wojciechowskim przekazuję, że na najbliższym i ostatnim w ...
<czytaj dalej>