Zgodnie z tradycjÄ… na wigilijnym stole powinno pojawić siÄ™ 12 potraw, ale wspóÅ‚czeÅ›nie coraz częściej tradycja ustÄ™puje miejsca nowoczesnoÅ›ci.
W województwie lubuskim rodziny nie wyobrażajÄ… sobie Å›wiÄ…t bez tradycyjnych pierogów, smażonego karpia czy barszczu czerwonego, jednak w porównaniu do ostatnich lat pojawia siÄ™ wiÄ™cej potraw w nowej odsÅ‚onie. MieszkaÅ„cy tego regionu chÄ™tniej niż kiedyÅ› korzystajÄ… również z produktów, które uÅ‚atwiajÄ… gotowanie*.
Uroczysta kolacja wigilijna, Å‚amanie siÄ™ opÅ‚atkiem, Å›piewanie kolÄ™d… bożonarodzeniowa tradycja wciąż obecna w polskich domach, coraz częściej wzbogacana jest o nowe zwyczaje. W województwie lubuskie prawie 1/3 rodzin zauważa zmianÄ™ w liczbie potraw, które pojawiajÄ… siÄ™ na Å›wiÄ…tecznych stoÅ‚ach. Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki Winiary 24 proc. mieszkaÅ„ców tego regionu wzbogaca wigilijne menu o nowe dania. Podczas ich przygotowania, aby oszczÄ™dzić czas, 24 proc. lubuskich rodzin korzysta z produktów, które pomagajÄ… przyrzÄ…dzić odpowiednio doprawione dania.
W województwie lubuskim prawie 1/4 rodzin nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu. Choć przygotowujemy go od lat, nadal sprawia nam sporo trudnoÅ›ci. NajwiÄ™kszym problemem jest uzyskanie odpowiedniego smaku (41 proc.), a także Å›cieranie (18 proc.) i obieranie buraków (13 proc.). Dlatego 27 proc. lubuskich paÅ„ domu korzysta podczas Å›wiÄ…tecznych przygotowaÅ„ z gotowych produktów.
Ulubionym barszczem czerwonym Polaków jest Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa Winiary, który dziÄ™ki kompozycji polskich buraków, czosnku, cebuli, zióÅ‚ i przypraw gwarantuje doskonaÅ‚y smak, idealne doprawienie i intensywny kolor. Aby urozmaicić tradycyjny smak wigilijnej zupy, można podać jÄ… z krewetkami. To zaskakujÄ…ce i pyszne poÅ‚Ä…czenie z pewnoÅ›ciÄ… skradnie serca domowników.
Barszcz to niejedyna ulubiona, wigilijna potrawa mieszkaÅ„ców województwa lubuskiego! Podczas Å›wiÄ…t na lubuskich stoÅ‚ach pojawia siÄ™ także saÅ‚atka jarzynowa, którÄ… ponad poÅ‚owa mieszkaÅ„ców regionu uważa za swojÄ… specjalność. W prosty sposób możemy urozmaicić tradycyjnÄ… i lubianÄ… wersjÄ™, dodajÄ…c do niej marynowanÄ… dyniÄ™ oraz suszone pomidory. Wyrazisty smak tak skomponowanych warzyw doskonale podkreÅ›li Majonez Dekoracyjny Winiary.
Lubuszanie nie wyobrażajÄ… sobie Å›wiÄ…t również bez pierogów z kapustÄ… i grzybami. Możemy przygotować je w nieco innej wersji – na przykÅ‚ad z soczewicÄ…, i podać z aromatycznym Sosem borowikowym wykwintnym z linii sosów popisowych marki Winiary. Zielona odmiana soczewicy z zioÅ‚ami oraz przyprawÄ… Ziarenka Smaku Uniwersalne Winiary, w cieÅ›cie pierogowym, to znakomity wybór na postne wigilijne danie.
*Badanie konsumenckie „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzone przez firmÄ™ Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.
Więcej propozycji http://www.swiateczna12.pl/przepisy-szczegoly-50.html
Oprac. redakcja
foto http://www.swiateczna12.pl
« | kwiecieÅ„ 2024 | » | ||||
P | W | Åš | C | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |