Wyniki badania „Polska na talerzu 2014” mówią, że w naszym województwie najpopularniejsze są fast foody. Przedstawiamy raport.
Największą popularnością w województwie lubuskim cieszą się bary z kuchnią domową i pizzerie. Klienci najchętniej zamawiają dania polskie lub włoskie – 36 proc.
Co czwarty mieszkaniec województwa lubuskiego, gdy je poza domem, wybiera pizzerię. Jeszcze więcej, bo 38 proc. badanych woli lokale sieciowe typu fast food. Numerem jeden wśród dań kupowanych na wynos są dania kuchni włoskiej. Wybiera je ponad 43 proc. badanych. Co piąta osoba kupuje sałatki lub zupy.
Ponad połowa mieszkańców województwa lubuskiego nigdy nie stołuje się na mieście, ponieważ preferuje domowe jedzenie. Co trzeci respondent bywa w lokalach gastronomicznych raz w miesiącu.
Jak pokazuje raport „Polska na talerzu” mieszkańcy lubuskiego najczęściej jadają poza domem świętując w ten sposób specjalne okazje (prawie 37 proc.) lub przy tzw. okazji, np. w trakcie robienia zakupów (ponad 23 proc.). Co trzecia osoba jako istotny czynnik podaje także możliwość poznania nowych smaków (blisko 20 proc.).
Przy wyborze lokalu najczęściej kierujemy się urozmaiconym menu (26 proc.), popularnością miejsca (ok. 17 proc.) i rekomendacjami znajomych (ok. 17 proc.). Za posiłek w lokalu klienci płacą średnio powyżej 45 złotych. To najwyższy – po opolskim – wskaźnik poziomu ceny, jaką ankietowani przeznaczają na posiłki poza domem.
Delektowanie się małą czarną w kawiarni nie jest wśród mieszkańców województwa lubuskiego szczególnie popularne. Co trzeci ankietowany deklaruje, że w kawiarniach nie bywa nigdy, co drugi – raz w miesiącu. Jednocześnie połowa osób deklaruje, że bywa w kawiarniach częściej niż 3 lata temu. Ponad połowa twierdzi, że nie ma na to czasu. Jako drugi i ostatni zarazem powód niebywania w kawiarniach, mieszkańcy regionu wskazują podeszły wiek (ponad 44 proc.). Wizyta w kawiarni jest najczęściej podyktowana chęcią spotkania się ze znajomym. Zdecydowana większość na taką towarzyską okazję wybiera cukiernie oferujące kawę i wydaje w nich średnio od 10 do 25 złotych.
Ponad połowa ankietowanych gotuje w domu dla przyjemności. Jednocześnie wszyscy odpowiedzieli, że najczęściej robią to dla najbliższej osoby, męża lub żony/partnera lub partnerki. Taką deklarację złożyło 100 proc. zapytanych mieszkańców. Najczęściej przyrządzają dania kuchni polskiej. Ponad połowa ankietowanych inspiruje się głównie programami kulinarnymi typu Master Chef, co trzeci korzysta z przepisów sprawdzonych przez bliskich i znajomych lub z książek kucharskich.
Raport „Polska na talerzu 2014” przygotowała sieć hurtowni MAKRO Cash & Carry.
Oprac. redakcja
Komunikacja miejska w święta
Miejski Zakład Komunikacji w Gorzowie Wielkopolskim informuje o funkcjonowaniu komunikacji miejskiej w okresie Świąt Wielkanocnych.
30 marca (sobota):
linie tramwajowe nr 1, ...
<czytaj dalej>II etap prac
28 marca rozpocznie się II etap prac na skrzyżowaniu ulic: Słowiańskiej, Żwirowej, Roosevelta i Kosynierów Gdyńskich.
W czwartek (28 marca), na ...
<czytaj dalej>Wielki Tydzień
W Wielki Czwartek (28 marca) o godz. 10.00 w katedrze gorzowskiej bp Tadeusz Lityński będzie przewodniczył mszy św., podczas której ...
<czytaj dalej>Negocjacje rolników z rządem
Delegacja protestu rolników z S3 węzeł Myślibórz obejmującego trzy powiaty: gryfiński, myśliborski i pyrzycki brała udział wczoraj w negocjacjach pomiędzy ...
<czytaj dalej>