Tort warzywny, zupa rybna czy kotlety z gotowanych ziemniaków z pieczarkami i tartą marchewką to tylko kilka propozycji, które cieszyły się uznaniem odwiedzających w niedzielę gorzowski bulwar. Królowały tam Smaki Powiatu 2015.
- Zachęciły nas bardzo ładnie wyglądające kotleciki z ziemniaków. Poza tym widać, że pieczarki są świeże, marchew też, wiec jest gwarancja, że nie ma tu chemii. Przed chwilą starszy pan życzył nam smacznego i naprawdę danie pań z Koła Gospodyń Wiejskich we Włostowie było bardzo smaczne - mówili Dominika i Marcin, którzy do Gorzowa przyjechali z Wrocławia i trafili na imprezę Smaki Powiatu.
Od niedzielnego południa 17 maja Starostwo Powiatowe w Gorzowie było gospodarzem drugiej edycji Powiatowych Smaków. Rok temu wydarzenie odbyło się przy Kupcu Gorzowskim. Tym razem współorganizator, czyli Urząd Miasta w Gorzowie udostępnił nadwarciański bulwar.
Na scenie i pod nią prezentowały się nie tylko zespoły taneczne czy muzyczne, zespoły śpiewacze czy soliści, ale też aktorzy oraz sportowcy nagradzani za udział dyplomami, a dzieci pięknymi misiowymi pluszakami. Wzdłuż estakady kolejowej rozstawiły się namioty powiatów, które są partnerami Porozumienia Na Miedzy, czyli - poza gorzowskim - strzelecko-drezdenecki, czarnkowsko-trzcianecki i wałecki. Za nimi - 20 wystawców, w tym Koła Gospodyń Wiejskich i jedno miejskie z Gorzowa. Centrum Integracji Społecznej z Heleną Guhl częstowało zupą rybną, która znalazła uznanie członków komisji konkursowej na najsmaczniejszą potrawę (wyniki poniżej). Ta sama komisja, której przewodniczyła Magdalena Modrzewska-Chaciej ze Starostwa Powiatowego oceniła również estetykę prezentowanych stoisk. Wygrało KGW Dzikowo.
- Chcieliśmy tą imprezą pokazać, jak można i warto integrować ludzi za pomocą smaków. A te smaki przejawiają się nie tylko w przywiezionych tu przez nich przetworach, wyrobach i potrawach, ale również w zdolnościach artystycznych, aktorskich czy sportowych dzieci, młodzieży i starszych - powiedziała gospodarz wydarzenia starosta gorzowski Małgorzata Domagała.
Liczba odwiedzających imprezę, kolejki po pierogi, ciasta, piwa czy mięsa pieczone w chlebie pokazały, że Smaki Powiatu przyjęły się i są wydarzeniem, które weszło do kalendarza dorocznych imprez Starostwa Powiatowego w Gorzowie.
Wyniki konkursów:
Powiatowy Smak 2015 wygrali:
w kategorii przetwory owocowo-warzywne Grażyna Dereń za nalewkę z owoców derenia Dereniówkę
w kategorii z mleka: OSM Czarnków za szeroką paletę produktów mlecznych
w kategorii z mięsa: Firma MADAKS Stanisław Mikanowicz za szynkę w chlebie
w kategorii z mąki: za chleb z piekarni tradycyjnej Ryszard Kapica
W konkursie na najlepszą aranżację stoiska wystawienniczego zwyciężyło:
Koło Gospodyń Wiejskich Dzikowo
cztery drugie miejsca zajęły:
KGW Wielisławice
KGW Kamień Mały
KGW Włostów
Firma Madaks
W konkursie dla Kół Gospodyń wiejskich wyróżniono:
KGW Kamień Mały za tort warzywny
KGW Wielisławice za zupę hetmańską
KGW Włostów za kotlety z ziemniaków
KGW Włostów za pstrąga w śmietanie
Sołectwo Kiełpin za ciasto z musem czekoladowym
KGM za kruche babeczki z białym kajmakiem i musem waniliowym
Projekt współfinansowany ze środków EFRR w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska (Województwo Lubuskie) -Brandenburgia 2007-2013, Fundusz Małych Projektów i Projekty Sieciowe Euroregionu Pro Europa Viadrina oraz budżetu Państwa Pokonywać granice poprzez wspólne inwestowanie w przyszłość/ Grenzen überwinden durch gemeinsame Investition in der Zukunft
Tekst i foto Hanna Kaup
Fotorelacja:
http://www.egorzowska.pl/pokaz,galeria,0,0,2015-05-19_gorzowskie_smaki_integruja,
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
« | marzec 2024 | » | ||||
P | W | Ś | C | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |