Na targach poznańskich królowały lubuskie smaki.
Od 27 do 30 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbyły się Targi Smaki Regionów - dedykowane producentom i smakoszom regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej żywności. Województwo lubuskie promowało specjały z Listy produktów tradycyjnych oraz te, które doceniono w konkursach kulinarnych na szczeblu regionalnym. Dużym zainteresowaniem cieszyły się miody, piwa, sery kozie, wędliny dostarczane na stoisko prosto z wędzarni oraz naturalne soki.
Podczas targów Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizowała finał XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów” połączony z prezentacją najlepszych produktów oraz potraw, nagrodzonych statuetką „Perła 2014”.
Do województwa lubuskiego powędrowały cztery ogólnopolskie nagrody. Otrzymali je:
1.
Zbigniew Motyka z Wrzesin „Przetwórstwo mięsne MOTYKA” za kiełbasę Żarską,
2.
Wiesław Dudek z Gralewa, za Miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteci,
3. Gospodarstwo Rybackie „KARP” z Osiecznicy za Karpia Smażonego z Cebulą,
4.
Kamila i Marcin Wojnowscy z Gospodarstwa Rolno-Agroturystycznego „QZKO” z Siedliska, za Ser Zamkowy.
Prestiżową nagrodę „Klucz do polskiej spiżarni” otrzymali:
Danuta Bancewicz i
Piotr Czura z UMWL, Departamentu Rolnictwa, Środowiska i Rozwoju Wsi.
Ponadto
Maria i Edward Wilk - Browar EDI” otrzymali certyfikat krajowego systemu jakości żywności - Jakość Tradycja”. System jakościowy „Jakość Tradycja” służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych.
Lubuskie zdobyło również Medal Targów Smaki Regionów 2014, który trafił do Kamili i Marcina Wojnowskich z Gospodarstwa Rolno-Agroturystycznego „Qzko” z Siedliska. Pochodzi stamtąd m.in. uhonorowany medalem, Ser kozi dojrzały wytapiany.
oprac. redakcja
foto UMWL
Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ...
<czytaj dalej>Tarasy jeszcze niedostępne
Woda w Warcie opada, odsłaniają się zalane tarasy. Niestety, ze względów bezpieczeństwa, nie mogą być jeszcze udostępnione.
Zdecydowała o tym ekspertyza ...
<czytaj dalej>Apel o pomoc w sprawie odbudowy AJP
W dramatycznej dla uczelni i miasta sytuacji potrzebne jest wspólne działanie. Dlatego prezydent miasta Jacek Wójcicki apeluje o pomoc w ...
<czytaj dalej>Rozmowa z komisarzem Wojciechowskim
Komunikat w sprawie rolników.
Zgodnie z wczorajszą rozmową telefoniczną z komisarzem rolnictwa Januszem Wojciechowskim przekazuję, że na najbliższym i ostatnim w ...
<czytaj dalej>