wtorek 19 listopada 2019     Elżbieta, Seweryn, Paweł
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej

szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Mamy gorzowski przysmak w słoiku
eGorzowska - 9569_5HeSjOrRH76d2A5TYKtn.jpgGorzowskim przysmakiem w słoiku okazało się masło jabłkowe z renety landsberskiej.

Konkurs na najsmaczniejszy słoik jabłkowy z jabłka wyhodowanego w Landsbergu w 1840 r. zakończył się wygraną przepisu Ewy Pietrzak na na jabłkowe masło.

Konkurs na Gorzowski słoik jabłkowy trwał od 1 do 21 października. Gorzowianie nadesłali niemal 20 oryginalnych przepisów. Wszystkie ocenili mistrzowie sztuki kulinarnej, ambasadorowie miasta w kampanii GORZÓW #Stąd Jestem: Dawid Szkudlarek, Paweł Salamon i Łukasz Konik. Wybrali trzy najlepsze propozycje i przygotowali w czasie I Gorzowskiego Festiwalu Dyni i Chryzantemy (Łukasza Konika zastąpił Krzysztof Marciniak, również kucharz, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych).

Kucharze przygotowali trzy jabłkowe przysmaki: masło jabłkowe, słono-słodki miks landsberski i dżem dobry, wykonany w oparciu o duet kawowo-jabłkowy.

Przygotowanie potraw trwało ponad godzinę. Potem trzeba było wydać werdykt.
- Mamy spory problem jako eksperci, bo każdy z przygotowanych przysmaków jest niezwykle smaczny i ciekawy w formie - podkreślił Paweł Salamon, który przygotowywał dżem dobry.
Dawid Szkudlarek postawił na słodkie smaki jabłka i przygotowywał słodko-słony miks landsberski. Łukasz Konik wydał opinię zaocznie. Najwyżej oceniał masło jabłkowe, podobnie jak wspierający konkursowy finał Krzysztof Marciniak. Ostatecznie, po zapoznaniu się z opinią mieszkańców, eksperci wybrali recepturę na masło jabłkowe Ewy Pietrzak.

Masło jabłkowe
Jest idealne do domowego ciasta biszkoptowego lub bułki, tostów, lodów i deserów. Przygotowuje się je przez gotowanie jabłek do miękkości z przyprawami i odrobiną cukru. W lodówce można przechowywać od kilku tygodni do miesiąca, a w zamrażarce około 4-6 miesięcy.

Składniki:
• 3 kg jabłek (miękkie, słodkie odmiany)
• 2/3 szklanki jasnobrązowego cukru
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 1/2 łyżeczki cynamonu
• 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki ziela angielskiego'
• 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• 1 łyżka soku z cytryny
• odrobina soli
• 3/4 szklanki jabłkowego cydru

Sposób przygotowania:
Jabłka obierz, pokrój i posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do wolnowaru i dobrze wymieszaj. Przykryj i gotuj na niskim poziomie około godziny lub aż masło zgęstnieje i rozpadnie się. Przenieś do robota kuchennego, by wykonać przecier. Jeśli masło jabłkowe jest zbyt cienkie, przenieś je z powrotem do garnka, zdejmij pokrywę i gotuj na niskim ogniu, aż zgęstnieje. Mieszaj często, gdy masło jabłkowe zgęstnieje, aby zapobiec przypaleniu. Całkowicie ostudź i przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Masło jabłkowe można również zamrozić lub spasteryzować w 90 stopniach.

Docelowo produkcja zwycięskiego projektu będzie zlecona lokalnemu producentowi, a wyprodukowane słoiki staną się słodkim produktem promującym Gorzów.

Zwyciężczyni w nagrodę otrzymała szybkowar, ufundowany przez prezesa Gorzowskiego Rynku Hurtowego Agatę Dusińską. Autorka dwóch pozostałych przepisów, na miks labdsberski i dżem dobry, Barbara Feleniak, otrzymała nagrodę pocieszenia, owocowo-warzywny koszyk.

Konkurs zorganizował Wydział Promocji i Informacji UM Gorzowa, z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym, Zespołem Szkół Ogrodniczych i Gastronomicznych.

Oprac. redakcja
Foto Bartłomiej Nowosielski



Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 1/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 2/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 3/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 4/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 5/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 6/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 7/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 8/9

mamy gorzowski przysmak w sloiku, zdjęcie 9/9


27 października 2019 17:15, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Nie będzie deptaka w rejonie Hawelańskiej, ale...
Gorzów zasługuje na to, aby mieć prawdziwe centrum - to główna idea projektu "Centrum Gorzowa od-nowa". W piątek (15 listopada) ... <czytaj dalej>
Komunikat w sprawie Afrykańskiego Pomoru Świń
W województwie lubuskim, w pobliżu Wschowy, zdiagnozowano odosobniony przypadek wystąpienia Afrykańskiego Pomoru Świń. Najbliższy przypadek wykryty u dzika w skali ... <czytaj dalej>
Przebudowa ulicy Szczecińskiej
W czwartek (14 listopada) planowane jest rozpoczęcie prac na ulicy Szczecińskiej, na odcinku o długości około 350 m - od ... <czytaj dalej>
Robert nie umiera, ale...
Publikujemy apel o pomoc w leczeniu Roberta Pawlaczyka. Kochani znajomi i nie znajomi!!! Wiem, jest bardzo dużo osób, które potrzebują pomocy... Kiedy ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę

Radosław Wróblewski wyróżniony
Na ostatniej sesji Sejmiku Województwa Lubuskiego Odznaką Za Zasługi dla ... <czytaj dalej>
Nie będzie deptaka w rejonie Hawelańskiej, ale...
Gorzów zasługuje na to, aby mieć prawdziwe centrum - to ... <czytaj dalej>
Rozegraj lubuskie. Grę stworzyli gorzowianie
Możesz zostać radnym województwa i podejmować decyzje, które wpłyną na ... <czytaj dalej>
Poświęcić wszystko, by ratować...
Wśród premier nowego tygodnia znajdziecie polski film "1800 gramów". To ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« listopad 2019 »
P W Ś C P S N
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
By rozbrzmiewały oklaski... - refleksje po XXXVI Gorzowskich Spotkaniach Teatralnych
Zakończyły się XXXVI Gorzowskie Spotkania Teatralne. Od 10 do 16 listopada obejrzeliśmy siedem spektakli. Było różnorodnie, z publicznością, która wypełniła widownię po brzegi. No, może poza jednym. Może nawet najlepszym. Listopadowe ... <czytaj dalej>
Przedszkolaki nauczą mycia rąk
Przedszkolaki mogą wziąć udział w konkursie plastycznym z okazji Światowego <czytaj dalej>
Podróże moich marzeń - konkurs
„Sztuka Osób Niepełnosprawnych” to jeden z największych w Polsce przeglądów <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - dsc_0820.jpg
Hanna Kaup:
Pomaganie ma sens
Z Fundacją Arka Bydgoszcz jestem związana od 15 lat. W ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
Radosny sezon grzybowy
Choć wielu prorokowało, że z powodu suchego lata w lasach ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Opieka nad osobą po udarze mózgu to także troska o siebie
Kiedy bliską osobę dotknie choroba neurologiczna, szereg obowiązków i trudności ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Tajemnice lotów transferowych
Linie lotnicze zazwyczaj nie oferują bezpośrednich lotów do odległych zakątków ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_7232:
Prezydent na posła. Taka będzie wizja nowej telewizji. Nie po to Ktoś przejął telewizję we współpracy z byłym doradcą. Pan Adam ma większe <czytaj dalej>
Andrzej Trzaskowski:
Czyli co? Miejska tuba propagandowa? <czytaj dalej>
Anonim_1519:
Brawo Muzeum! <czytaj dalej>
Anonim_7897:
Inicjatywa, oczyścić samorządy z po. <czytaj dalej>
Anonim_1617:
strategiczne myślenie polegające na reagowanie na pojawiające się doniesienia prasowe


niezłe SOŁTYS Gorzowa ma podejście do za <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej