czwartek 17 października 2019     Lucyny, Małgorzaty, Wiktora
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej

szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Restauracja zero waste
eGorzowska - 8962_TBeg07fq30tesYXGwz3d.jpgOgraniczaj koszty, zwiększaj zyski, dbaj o planetę.

Mądre zarządzanie ograniczoną trwałością produktów spożywczych w biznesie restauracyjnym przynosi korzyści środowisku naturalnemu, klientom i właścicielom. Restauracja zero waste (z ang. – bez odpadów) to redukcja strat, niższe opłaty za wywóz śmieci, lepsze ceny w menu, wyższe zyski i więcej klientów – mówi szef kuchni, ekspert marki Royal Catering Michał Orłowski.

Zmarnowana żywność – obciążenie dla środowiska…

Ograniczona trwałość produktów spożywczych to poważny i wciąż rosnący problem dla środowiska. Według wyników badania, przeprowadzonego na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność. 35 proc. robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa.

Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski we wstępie do Raportu zauważa, że co roku w Polsce wyrzuca się 9 milionów, a na świecie 1,3 miliarda ton żywności. Taka ilość jedzenia wystarczyłaby na wyżywienie wszystkich mieszkańców Polski przez 66 lat. Rocznie z powodu wyrzucanej na świecie żywności do atmosfery trafia 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych.

Efektywne i racjonalne zarządzanie żywnością to nie lada wyzwanie także dla restauratorów. Rosnącego znaczenia nabiera sprostanie oczekiwaniom konsumentów w zakresie prowadzenia biznesu zgodnie z zasadami ekologii. Właściciele, menadżerowie i szefowie kuchni muszą przy tym tak komponować menu i zarządzać kuchnią, by maksymalnie ograniczać straty w towarze, czyli działać tak, by biznes był opłacalny a spodziewane zyski – jak największe. Czy to cele, które da się pogodzić?

– W branży HoReCa na marnowanie jedzenia po prostu nie można dziś sobie pozwolić, zarówno z punktu widzenia etyki, jak i matematyki. Wyrzucanie jedzenia po prostu się nie opłaca – uważa Michał Orłowski. – Zmarnowane jedzenie to więcej odpadów i obciążenie dla budżetu restauratorów – zarówno bezpośrednio przez straty w towarze, jak i poprzez wyższe opłaty za wywóz odpadów – dodaje.

Zmarnowana żywność to pośrednio wyższe ceny w menu, co oznacza potencjalnie mniejsze zainteresowanie klientów zbyt drogimi daniami.

Zero waste – korzyści dla biznesu
Korzyści z racjonalnego gospodarowania odpadami w restauracji oznaczają lepsze wykorzystanie zakupionej żywności, ograniczenie strat, mądrzejsze, czyli racjonalniejsze i oszczędne planowanie menu, a tym samym: możliwość zaoferowania klientom niższych cen, potencjalnego zwiększenia popytu i tworzenie modnej karty dań – opartej na sezonowości i ekologicznych produktach.
Restauracja prowadzona w duchu zero waste ma same plusy dla biznesu.

Jak być eko-przedsiębiorcą?
– Przedsiębiorczy szefowie kuchni wykorzystują sprytne triki, które pozwalają wykorzystać żywność w sposób mądry i kreatywny jednocześnie. Warto stosować kilka technik, które nie wymagają ani znacznego nakładu czasu, ani środków, by ochronić żywność przed zmarnowaniem – mówi Michał Orłowski. – Żywotność jedzenia można przedłużyć przez odpowiednie przechowywanie i pakowanie próżniowe. Osiągnięta w ten sposób przedłużona świeżość produktów nawet o kilka dni ma w skali kosztów prowadzenia działalności naprawdę istotne znaczenie. Kolejny krok, to mądre planowanie. Menu oparte na różnych potrawach, ale z wykorzystaniem tych samych składników to trik znany naszym mamom i babciom – warto go implementować – zachęca Michał Orłowski.
Co z przywiędłymi warzywami i owocami? Susząc warzywa, owoce i grzyby, a potem mieląc je w blendrze można uzyskać esencjonalny pył – naturalny roślinny proszek, służący jako przyprawa, puder lub atrakcyjna dekoracja potraw.
Twardsze warzywa można smażyć tak samo, jak tradycyjne ziemniaki – uzyskamy wtedy niebanalne frytki lub chipsy warzywne.
Co z mięsem? Skruszone i zmielone może być podstawą do przygotowania burgerów, a połączone z warzywami posłuży do przygotowania uniwersalnego w zastosowaniu restauracyjnym bulionu.
– Możliwości racjonalnego i kreatywnego wykorzystania żywności jest tak wiele, że właściwie jedynym ograniczeniem jest pomysłowość szefa kuchni – mówi Michał Orłowski. – Do przetworzenia żywności posłużą: blendery, suszarki do żywności, frytownice. To sprzęt, który na co dzień i długofalowo pomoże przedsiębiorcom prowadzić restaurację zgodną z trendem zero waste, lepiej dbać o środowisko i zwiększać zyski – podsumowuje Michał Orłowski.

oprac. wg corporate.expondo.pl


28 listopada 2018 21:10, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Centrum Gorzowa od-nowa
W Gorzowie powstanie atrakcyjne miejsce wypoczynku dla mieszkańców i turystów. Spójna przestrzeń w przyszłości połączy nadwarciański bulwar z ulicą Sikorskiego ... <czytaj dalej>
Grand Prix za kampanię promocyjną
Miasto Gorzów otrzymało nagrodę Grand Prix w konkursie KRYSZTAŁY PR w kategorii najlepsza kreatywna kampania promocyjna. To wyróżnienie za działania ... <czytaj dalej>
Czytajcie, żebyście później nie tracili nerwów
W poniedziałek (7 października) wykonawca modernizacji estakady kolejowej przystąpi do prac związanych z kanalizacją deszczową na ulicy Jancarza (w rejonie ... <czytaj dalej>
Sprawdź, które drogi będą w niedzielę wyłączone z ruchu
W niedzielę (6 października) od godziny 9. do 13. odbędzie się impreza sportowa III Gorzowski Duathlon. Na jej potrzeby nastąpi ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Seguro" Ruben Caturow

ul. Zubrzyckiego 4 a m. 13, Gorzów Wlkp.
tel. 503 421 777
branża: Finansowanie, kredyty <czytaj dalej>
"Klim Brokers" Krzysztof Klimczak

ul. Sikorskiego 115, Gorzów Wlkp.
tel. 95 720 55 95
branża: Ubezpieczeniowi pośrednicy <czytaj dalej>
Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Ms Trans Marta Sabiłło

pl. Jana Pawła II 385, Gorzów Wlkp.
tel. 509 943 009
branża: Transport samochodowy <czytaj dalej>

Centrum Gorzowa od-nowa
W Gorzowie powstanie atrakcyjne miejsce wypoczynku dla mieszkańców i turystów. ... <czytaj dalej>
Muzyka, która jest dokumentem
Dwóch współczesnych kompozytorów amerykańskich, dwa muzyczne dokumenty, dwie poruszające historie ... <czytaj dalej>
Historia oparta na prawdziwych wydarzeniach
Ta historia oparta jest na prawdziwych wydarzeniach. Dawno oczekiwane "Boże ... <czytaj dalej>
Żeby Polska nie świeciła się na czerwono
Rozwój Polski i Regionu Lubuskiego, ochrona środowiska, nowoczesne technologie, rozwój ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« październik 2019 »
P W Ś C P S N
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Gorzów ma ludzi, których warto naśladować
Skończyły się wakacje, skończyło lato i tylko jeszcze wyjazdy do lasu dają namiastkę radości, bo w tym roku lasy pełne grzybów. Jeśli przyjrzeć się forom internetowym, to aż dziw bierze, ... <czytaj dalej>
Podróże moich marzeń - konkurs
„Sztuka Osób Niepełnosprawnych” to jeden z największych w Polsce przeglądów <czytaj dalej>
Historyczna pamięć miasta
Młodzieży, weź udział w konkursie „Historyczna pamięć Miasta – Gorzów <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - dsc_2237.jpg
Hanna Kaup:
Radosny sezon grzybowy
Choć wielu prorokowało, że z powodu suchego lata w lasach ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
Zniewalający koncert
W minionym tygodniu odbyła się w Gorzowie I ogólnopolska konferencja ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Trzeba sadzić drzewa
Najskuteczniejszym sposobem walki z globalnym ociepleniem jest sadzenie drzew. Szwajcarscy ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Profilowanie, mikrotargetowanie i niejawni nadawcy
Facebook umożliwia docieranie do bardzo specyficznych grup wyborców ze specjalnie ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_7864:
ktoś kto kogoś naśladuje jest miernotą bez kręgosłupa <czytaj dalej>
Anonim_2211:
Ten komentarz ponizej dotyczy rowniez Kostrzynskiej : nie widac Budimexu i podwykonawcow mimo dobrej pogody. Moze przynajmniej chodniki wykonczyc ? Ch <czytaj dalej>
Anonim_5348:
Chcemy na Baczynie lotnisko w tym roku. Przy wyjezdzie na Szczecin. <czytaj dalej>
Anonim_6578:
Trzeba iść i posłuchać! <czytaj dalej>
Gorz:
Panie Kropiński, edfekty widać o godz 15.00. Czy wy nie macie siły, możliwości, wyobraźni, aby zmusić wykonawców do pracy na 2 zmianę? Czy ni <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej