Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy przed spożyciem ugotować.
Na stronie GUS czytamy, że zalecenie dotyczące gotowania mrożonek odnosi się również do również sytuacji, gdy mrożone warzywa mają być dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Z pewnością należy kierować się informacją zawartą na etykiecie i tak przygotowywać żywność.
GUS informuje, że mrożona kukurydza słodka może być źródłem ogniska zatruć listeriozą. Ognisko wystąpiło już w pięciu europejskich krajach, a listerioza to rzadka, ale poważna choroba groźna przede wszystkim dla osób o obniżonej odporności, starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
Aktualną informację na temat międzynarodowego ogniska znajdziesz tu:
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180703 Przygotował ją Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).
oprac. redakcja
foto GUS
Tarasy jeszcze niedostępne
Woda w Warcie opada, odsłaniają się zalane tarasy. Niestety, ze względów bezpieczeństwa, nie mogą być jeszcze udostępnione.
Zdecydowała o tym ekspertyza ...
<czytaj dalej>Apel o pomoc w sprawie odbudowy AJP
W dramatycznej dla uczelni i miasta sytuacji potrzebne jest wspólne działanie. Dlatego prezydent miasta Jacek Wójcicki apeluje o pomoc w ...
<czytaj dalej>Rozmowa z komisarzem Wojciechowskim
Komunikat w sprawie rolników.
Zgodnie z wczorajszą rozmową telefoniczną z komisarzem rolnictwa Januszem Wojciechowskim przekazuję, że na najbliższym i ostatnim w ...
<czytaj dalej>Zmiana na stanowisku prezesa GIM
Objęcie funkcji prezesa spółki zajmującej się realizacją miejskich inwestycji, jest kolejnym wyzwaniem, które postawił przed Agnieszką Surmacz - byłą wiceprezydent ...
<czytaj dalej>