Niemal 600 kontroli przeprowadził w minionym roku sanepid w 175 super i hipermarketach województwa lubuskiego.
W roku 2011 na terenie naszego województwa działało 175 hiper i supermarketów różnych sieci, w których przeprowadzono 596 kontroli sanitarnych.
Najwięcej uchybień dotyczyło:
• zaniedbań higieniczno-sanitarnych w zakresie bieżącej czystości pomieszczeń i urządzeń;
• złego stanu technicznego powierzchni ścian i sufitów oraz podłóg w pomieszczeniach magazynowych;
• niewłaściwej temperatury przechowywania środków spożywczych łatwo psujących się;
• brudnych urządzeń chłodniczych oraz koszy zakupowych;
• obecności szkodników i braku skutecznej ochrony przed szkodnikami;
• wprowadzania do obrotu środków spożywczych po upływie terminów przydatności do spożycia.
Skontrolowano również: działania podejmowane na podstawie zgłoszeń w ramach systemu RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Paszach) oraz systemu Rapex (System Szybkiej Informacji o Produktach Nieżywnościowych Niebezpiecznych dla Konsumentów), farby do włosów pod kątem związków utleniających i pH oraz oznakowanie past do zębów pod kątem zawartości fluoru – nie stwierdzono nieprawidłowości.
- Z 25 zgłoszeń konsumentów cztery interwencje uznano za zasadne. Dotyczyły one obecności gryzoni w sklepie, zmienionych cech organoleptycznych żywności, sprzedaży żywności po upływie terminu przydatności do spożycia oraz niewłaściwego stanu sanitarnego otoczenia sklepu – mówi kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku WSSE.
Małgorzata Stodolak. – Inne zgłoszenia dotyczyły zanieczyszczenia żywności szkodnikami, sprzedaży zepsutej żywności, braku czystości w obiekcie. Te z kolei okazały się bezzasadne.
Na nieprawidłowości natury sanitarno-technicznej wydano decyzje administracyjne i nałożono 34 mandaty na kwotę 7.130 zł. W jednym przypadku skierowano wniosek o ukaranie do Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego za prowadzenie działalności wbrew wydanej decyzji o czasowym zawieszeniu działania obiektu.
Podczas kontroli sanitarnych sklepów wielkopowierzchniowych szczególną uwagę zwracano na: środki spożywcze zawierające lub składające się z GMO (organizmów genetycznie modyfikowanych), mleko w proszku i produkty mleczne oraz suplementy diety pochodzące z Chin, warzywa i owoce z Niemiec - w związku ze wzrostem wykrywalności zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) i krwawej biegunki prawdopodobnie wywołanej przez bakterie E. coli z grupy enterokrwotocznych. Kontrole nie wykazały nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.
Z obiektów pobrano do badań laboratoryjnych 705 próbek żywności, z których sześć zakwestionowano ze względu na zanieczyszczenia mikrobiologiczne, nieprawidłowe cechy organoleptyczne, niewłaściwe oznakowanie oraz przekroczenie maksymalnej ilości witamin B6 i B12 w stosunku do zalecanego dziennego spożycia.
Pobrano do badań laboratoryjnych dziewięć próbek wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz trzy próbki kosmetyków. Żadnej z nich nie kwestionowano.
Oprac. Hak
foto http://www.szczury.h4a.pl
Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ...
<czytaj dalej>Tarasy jeszcze niedostępne
Woda w Warcie opada, odsłaniają się zalane tarasy. Niestety, ze względów bezpieczeństwa, nie mogą być jeszcze udostępnione.
Zdecydowała o tym ekspertyza ...
<czytaj dalej>Apel o pomoc w sprawie odbudowy AJP
W dramatycznej dla uczelni i miasta sytuacji potrzebne jest wspólne działanie. Dlatego prezydent miasta Jacek Wójcicki apeluje o pomoc w ...
<czytaj dalej>Rozmowa z komisarzem Wojciechowskim
Komunikat w sprawie rolników.
Zgodnie z wczorajszą rozmową telefoniczną z komisarzem rolnictwa Januszem Wojciechowskim przekazuję, że na najbliższym i ostatnim w ...
<czytaj dalej>