Kilkanaście lat temu stosowanie niektórych sztucznych barwników czy konserwantów było zakazane. Dziś trudno o produkt wolny od tych substancji, choć coraz częściej mówi się o ich szkodliwości.
Uwaga na słodycze z Chin – komunikat o takim tytule zamieścił 19 listopada na stronie Kuratorium Oświaty w Olsztynie warmińsko-mazurski wicekurator
Marek Szter.
W komunikacie czytamy:
„Główny Inspektor Sanitarny informuje, że grupa rodziców w Radomiu zgłosiła problem dotyczący nadmiernej pobudliwości dzieci (objawy przypominające zespół ADHD) , które wystąpiły po spożyciu słodyczy pochodzących z Chin, zakupionych w sklepikach szkolnych.
Przy zakupie napojów i słodyczy, takich jak lizaki, gumy, żelki, itp., należy zwrócić uwagę, czy produkty te zawierają w swoim składzie barwniki należące do tak zwanej grupy Southampton (E 110 Żółcień pomarańczowa, E 104 Żółcień chinolinowa, E 122 Azorubina /Karmoizyna, E 129 Czerwień Allura, E 102 Tartrazyna, E 124 Pąs 4R).
Produkty zawierające w swoim składzie w/w barwniki powinny posiadać ostrzeżenie na etykiecie:
PRODUKT MOŻE MIEĆ SZKODLIWY WPŁYW NA AKTYWNOŚĆ I SKUPIENIE UWAGI U DZIECI.
W związku z powyższym Główny Inspektor Sanitarny polecił organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzenie w trybie pilnym kontroli prawidłowości oznakowania środków spożywczych (słodycze, napoje) i podjęcie działań w celu wyeliminowania ryzyka związanego ze spożyciem tej żywności przez dzieci.
Wobec działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną proszę Szanownych Państwa Dyrektorów Szkół o zwrócenie uwagi na rodzaj asortymentu żywności oferowanej dzieciom w sklepikach szkolnych i w razie potrzeby proszę o współpracę z organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej w rozwiązaniu powyższego problemu.”
Przypominamy, jakie działanie mają poszczególne barwniki i gdzie je znajdziemy:
E 102 powoduje nerwowość i alergie – znajduje się w napojach i syropach;
E 104 powoduje bóle głowy, wymioty, alergie – jest w rybach wędzonych i słodyczach;
E 110 powoduje alergie i biegunki – w dżemach, gumach do żucia i cukierkach;
E 122 powoduje duszności, katar i kaszel – w zupach i deserach w proszku;
E 124 powoduje pokrzywkę i zmęczenie – w słodyczach i budyniach;
E 129 powoduje ADHD i alergie – w słodyczach i napojach.
Te informacje potwierdza „Oszacowanie pobrania barwników syntetycznych przez wybraną grupę dzieci”, czyli praca przeprowadzona pod kierownictwem prof. dr hab.
Anny Brzozowskiej z Katedry Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Dyskusja na temat szkodliwości barwników toczy się na licznych forach internetowych. Przeważają ostrzeżenia przed kupowaniem produktów zawierających w swoim składzie te substancje. Internauci piszą, że jeśli przeciętne dziecko rano je słodkie śniadanie, w szkole białe pieczywo, a jeszcze częściej słodycze i słodkie napoje, na obiad mięso, ziemniaki i jakąś surówkę, a na kolację znów białe pieczywo, np. z wędliną i jeszcze w ciągu dnia kilka żelków, to zakwasza organizm i wprowadza do niego mnóstwo toksyn. Mniej odporne zacznie chorować na astmę. Bardziej – dopiero za dziesięć lat poczuje szkodliwość odkładania się kwasu w organizmie. Będzie miało osteoporozę, zapalenie stawów, nowotwory, grzybicę, AZS, trądzik.
Nie zostawiaj sprawy kuratorowi ani sanepidowi. Sam zadbaj o to, co jedzą Twoje dzieci.
JanKa
II etap prac
28 marca rozpocznie się II etap prac na skrzyżowaniu ulic: Słowiańskiej, Żwirowej, Roosevelta i Kosynierów Gdyńskich.
W czwartek (28 marca), na ...
<czytaj dalej>Wielki Tydzień
W Wielki Czwartek (28 marca) o godz. 10.00 w katedrze gorzowskiej bp Tadeusz Lityński będzie przewodniczył mszy św., podczas której ...
<czytaj dalej>Negocjacje rolników z rządem
Delegacja protestu rolników z S3 węzeł Myślibórz obejmującego trzy powiaty: gryfiński, myśliborski i pyrzycki brała udział wczoraj w negocjacjach pomiędzy ...
<czytaj dalej>Kalwaria Rokitniańska
W piątek 22 marca diecezjalne sanktuarium maryjne w Rokitnie zaprasza do udziału w nabożeństwie Kalwarii Rokitniańskiej urządzanym tradycyjnie w tygodniu ...
<czytaj dalej>