piątek 29 marca 2024     Wiktoryna, Cyryl, Eustachy
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Jesienne potrawy w kuchni Grzegorza Łapanowskiego
eGorzowska - 5540_RfF04MPhSk87jEwv0FP.jpg

Zakończyliśmy już letni sezon urlopowy i nadszedł czas na potrawy z wykorzystaniem jesiennych darów natury. Grzyby, dynie, czy dziczyzna to produkty, które często pojawiają się na naszych stołach w tym okresie. Grzegorz Łapanowski podpowie, jak sprawić, żeby jesienna kuchnia była smaczna i zaskakująca.



Trudno przejść obojętnie obok kolorowego, jesiennego bazarku. Brązowe kapelusze grzybów i ogromne dynie kuszą i sprawiają, że zaczynamy zastanawiać się nad ugotowaniem pysznej zupy.

Oto menu na jesień Grzegorza Łapanowskiego:

Gulasz z dziczyzny, leśnymi grzybami, ciastem francuskim i sosem sojowym Kikkoman
Składniki:
• 1 kg mięsa z dzika, jelenia lub sarny
• Grzyby leśne (np. borowiki, koźlaki, podgrzybki)
• 1-2 średnie, białe cebule
• Kilka łodyg selera naciowego
• Mała puszka pomidorów pellati
• 1-2 średnie marchewki
• 2-3 liście laurowe
• Kilka ziaren ziela angielskiego
• Sos sojowy Kikkoman
• 150 ml czerwonego wina
• 1 op. ciasta francuskiego
• 1 jajko

Wykonanie:
Mięso oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Smaż na niewielkiej ilości oleju, aż mięso delikatnie się skarmelizuje. Dodaj cebulę, a następnie razem smaż przez kilka minut. Przełóż do szybkowaru i dorzucić obrane, pokrojone na mniejsze kawałki seler, marchewkę i leśne grzyby. Wlej pomidory pellati. Uzupełnij wodą, tak żeby dobrze przykryła składniki. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie. Dolej 3-4 łyżki sosu sojowego Kikkoman i czerwone wino. Gotuj około 40 minut. Przelej całość do naczynia żaroodpornego lub mniejszych pojedynczych form do zapiekania. Każdą porcję gulaszu przykryj warstwą z ciasta francuskiego. Ciasto koniecznie ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbitym jajkiem. Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 15 minut. Podawaj gorące, mocno zrumienione ciasto.

Krem z pieczonej dyni z pestkami i TABASCO®
Składniki:
• Kawałek ulubionej dyni (np. piżmowa lub melonowa)
• 1 biała cebula
• 1 duży ziemniak
• Kawałek masła
• 2-3 ząbki czosnku
• Kilka łyżek kwaśnej śmietany
• Kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 %
• Garść pestek z dyni
• Sos TABASCO®
• Kilka gałązek świeżego tymianku
• Kilka listków szałwii
• Łyżka cukru
• Oliwa
• Sól
• Czarny pieprz
• 1 l warzywnego bulionu

Wykonanie:
Dynię przekrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek, odłóż jeden kawałek. Pozostałe ułóż na blasze i przypraw odrobiną soli. Na wierzch każdego kawałka ułóż kilka plasterków czosnku i gałązki tymianku. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż dynia będzie miękka. Po upieczeniu wydrąż łyżką cały miąższ. W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj upieczony miąższ dyni. Chwilę smaż razem, a następnie zalej całość bulionem warzywnym. Wrzuć pokrojonego w kawałki obranego ziemniaka. Wszystko razem gotuj około 20-30 minut. Wlej słodką śmietankę i zmiksuj całość. Przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®. Na suchej patelni upraż pestki z dyni. W niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy podsmaż na chrupko listki szałwii. Odłożony kawałek dyni obierz ze skórki, miąższ pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej cukier (po rozpuszczeniu powinien zacząć delikatnie brązowieć), wrzuć paski dyni i chwilę smaż. Gorącą zupę rozlej do miseczek. Na każdą porcję połóż łyżkę kwaśnej śmietany, prażone pestki dyni, liski szałwii i paski karmelizowanej w cukrze dyni.

Oscypek na ciepło z TABASCO®, konfiturą z owocową i sałata rzymską
Składniki:

• Oscypek lub kilka małych wędzonych redykołek
• Mała sałata rzymska
• Sos TABACO®
• Kilka listków purpurowej bazylii
• Garść orzechów laskowych
• Kilka gałązek rozmarynu
• Kawałek masła
• 2-3 łyżki śmietanki 30 %
• 2-3 łyżki domowej konfitury wiśniowej

Wykonanie:
Na patelni rozgrzej kawałek masła. Wrzuć kawałek oscypka lub redykołkę i smaż przez kilka minut każdą stronę. Dorzuć kilka porwanych na mniejsze części liści sałaty rzymskiej i ją podduś. Całość podlej słodką śmietanką. Dodaj gałązkę rozmarynu. Dla nadania ostrości przypraw kilkoma kroplami TABASCO®. Podawaj na ciepło z łyżką domowej konfitury z całymi wiśniami, listkami bazylii purpurowej i prażonymi orzechami laskowymi.

Grzegorz Łopanowski


24 września 2014 23:02, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Komunikacja miejska w święta

Miejski Zakład Komunikacji w Gorzowie Wielkopolskim informuje o funkcjonowaniu komunikacji miejskiej w okresie Świąt Wielkanocnych. 30 marca (sobota): linie tramwajowe nr 1, ... <czytaj dalej>
II etap prac
28 marca rozpocznie się II etap prac na skrzyżowaniu ulic: Słowiańskiej, Żwirowej, Roosevelta i Kosynierów Gdyńskich. W czwartek (28 marca), na ... <czytaj dalej>
Wielki Tydzień
W Wielki Czwartek (28 marca) o godz. 10.00 w katedrze gorzowskiej bp Tadeusz Lityński będzie przewodniczył mszy św., podczas której ... <czytaj dalej>
Negocjacje rolników z rządem
Delegacja protestu rolników z S3 węzeł Myślibórz obejmującego trzy powiaty: gryfiński, myśliborski i pyrzycki brała udział wczoraj w negocjacjach pomiędzy ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Cosmetic" Anna Świeszczak

ul. Ogińskiego 91, Gorzów Wlkp.
tel. 95 738 57 80
branża: Masaż <czytaj dalej>
PUH "Artwas" Artur i Katarzyna Wasilkowscy

ul. Kołobrzeska 73, Gorzów Wlkp.
tel. 95 731 42 67
branża: Samochody - blacharstwo, lakiernictwo <czytaj dalej>
Wspólnota Mieszkaniowa "Ogińskiego II"

ul. Ogińskiego 14, Gorzów Wlkp.
tel. 95 724 08 09
branża: Wspólnoty mieszkaniowe <czytaj dalej>

Trudna walka o siebie
KIno Helios na świąteczny czas proponuje różnorodne gatunkowo filmy. Moż ... <czytaj dalej>
Teraz Teatr
Orędzie Jona Fossego na Międzynarodowy Dzień Teatru 2024 pt. "Sztuka ... <czytaj dalej>
Koniecznie czytajcie Pegaz Lubuski
Pierwszemu w tym roku numerowi czasopisma literackiego Pegaz Lubuski pod ... <czytaj dalej>
II etap prac
28 marca rozpocznie się II etap prac na skrzyżowaniu ulic: ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« marzec 2024 »
P W Ś C P S N
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - omaraa.jpg
admin ego:
Wielkanoc w Danii
Wielkanoc (Påske) trwa w Danii już od wczoraj. Nie, żeby ... <czytaj dalej>
admin ego:
Szkoła wymaga zmian
Jak dobrze, że nie jesteśmy maturzystami. Pisze do mnie nauczycielka akademicka, ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Filiżanka kawy lub dwie
Czy wiesz, że filiżanka kawy może zdziałać więcej niż tylko ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Wystarczą dane
Oszuści nie muszą wcale kraść portfela. Wystarczy, że zdobędą Twoje ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_4788:
Ci radni są do d..y wszyscy <czytaj dalej>
Anonim_4788:
Słusznie odjęto punkty. Cyjanek to nie morfina. Pisać o czymś czego się nie wi to zwymyślanie i brak wiedzy więc punkty jak najbardziej uzasadn <czytaj dalej>
Anonim_2329:
Zgadzam sie z oceną radnych.. Jestem emerytem, ale takiego bałąganu nie było, takiego tumiwisizmu. Ci radni powinni się wstydzic, że nie pilnowa <czytaj dalej>
FFFF:
Czy Ci bezRadni nie widzieli, nie chcieli widzieć jakości prac w centrum, parku Róż, dmuchania biurokracji w Urzedzie i spółkach, przedłużanyc <czytaj dalej>
Anonim_4777:
Wszyscy ci kandydaci......porownywac nazwiska, KRS i z własnych źródeł. To jest skok na kasę, dlatego głosujmy na .....niewidocznych. <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej